Alegerea de a menționa sau nu activitățile preferate ar trebui să fie în strânsă legătură cu relevanța acestora în viața ta, având în vedere timpul investit și abilitățile implicate. Aceste elemente contribuie la definirea profilului personal și pot fi corelate cu cerințele locului de muncă și cu un anumit profil căutat de angajator. În general, aplicanții tind să se concentreze în primul rând asupra secțiunilor de experiență profesională, educație și aptitudini, în timp ce secțiunile de hobby-uri și interese sunt adesea neglijate. Totuși, aceste secțiuni sunt importante și contribuie la crearea unui CV puternic, care să ajute recrutorul să-și facă o impresie de ansamblu.
În continuare, sperăm să îți răspundem la întrebarea „Ce hobby-uri să trec în CV?” și să îți arătăm că această secțiune opțională poate fi utilizată foarte eficient în avantajul tău. Poți alege să ignori această secțiune sau să îi dedici puțină atenție, astfel încât să completeze în mod natural experiența ta din CV. Ai posibilitatea de a consulta exemplele online de CV pentru multiple modele, potrivite atât pentru piața românească a muncii, cât și pentru cea internațională.
Ce sunt hobby-urile?
Hobby-urile reprezintă acele activități ce îți ocupă timpul liber, prin care te relaxezi sau deprinzi anumite abilități.
Poți deveni interesat foarte rapid de un nou hobby și în câteva săptămâni să devină un obicei de care ești extrem de pasionat, căruia alegi să te dedici constant. Hobby-urile pot fi confundate destul de ușor cu interesele, acestea fiind înclinații voluntare, dar și cu pasiunea pentru un anumit domeniu. Un hobby derivă dintr-un interes. Spre exemplu, dacă ești interesat de literatură, poți începe să o studiezi, să începi să scrii mici lucrări sau poate chiar să urmezi un drum către cariera de autor.Cum se diferențiezi un hobby de un interes?
Acești termeni sunt foarte asemănători, însă există niște diferențiatori. Pentru un hobby trebuie să investești mai mult timp, dedicare și pasiune. Totuși, un interes nu este menit mereu să se transforme în hobby. Un hobby pentru care nu faci mai nimic niciodată și pe care nu urmărești să îl practici constant și la un nivel cât mai elevat reprezintă un simplu interes. Cu toate acestea, un hobby derivă din interese. Spre exemplu, dacă ai interese în zona de fotografie, artă și modelling și probabil ai hobby-uri de tipul fashion design, croitorie și machiaj, ai putea urma o carieră de creator de modă.
Ce hobby-uri să trec în CV
Indiferent de ce hobby-uri treci în CV, nu uita să iei în calcul aceste aspecte pentru a te asigura că recrutorul va fi interesat și că din informațiile incluse reies cât mai bine personalitatea ta și abilitățile pe care le stăpânești cel mai bine.
Astfel, analizează pașii de mai jos:1. Ia în considerare importanța hobby-urilor în viața ta personală.
2. Subliniază abilitățile deprinse din aceste acțiuni ce pot fi transferate în alt domeniu de activitate.
3. Evidențiază cele mai importante abilități. Asigură-te că respectă cerințele postului.
5. Fii concis și la obiect.
6. Dă exemple de activități pentru hobby-ul tău și realizări conectate în acest domeniu.
7. Menține profesionalismul.
Unde menționezi un hobby
Hobby-urile trecute în CV trebuie să se regăsească spre finalul acestuia, astfel încât să nu distragă interesul de la experiența de muncă sau de la secțiunea de educație. Secțiunea de hobby prezintă informații importante despre tine ca persoană și ce abilități ai, însă nu este la fel de importantă ca celelalte. Ai grijă să cuprinzi informațiile esențiale, astfel încât acest fragment să nu fie focusul principal, însă să stârnească interesul. Astfel, această secțiune poate fi exploatată mai amplu în cadrul unui interviu, fiind o bună oportunitate de a surprinde plăcut angajatorul. Pentru a vedea cum ar trebui să încadrezi mai bine această secțiune, recomandăm să consulți câteva exemple de CV oferite de diverse platforme online.
Exemple de hobby-uri și interese ce pot fi trecute în CV
Câteva exemple utile de hobby-uri ce pot fi trecute în CV și sunt totodată relevante doar anumitor domenii de luat în calcul:
● Programare;
● Tâmplărie;
● Deținerea unui blog;
● Design grafic;
● Realizarea de produse hand made.
De asemenea, câteva interese ce pot contura mai bine profilul tău sunt:
● Călătoritul;
● Literatura;
● Muzica;
● Participarea la evenimente culturale, spectacole și expoziții;
● Voluntariat la companii, cluburi studențești și ONG-uri.
Exemple de hobby-uri și interese specifice unui job
Este important ca hobby-urile pe care le treci în CV să fie potrivite job-ului pentru care aplici.
Mai jos regăsești câteva exemple de hobby-urile și interesele pentru diferite profesii.Nutriționist:
● Cercetare continuă;
● Participarea la conferințe și workshop-uri de nutriție;
● Practicarea de activități de wellness.
Designer de interior:
● Realizarea de proiecte de bricolaj;
● Vizitarea galeriilor de artă și a expozițiilor.
● Studierea cât mai multor stiluri arhitecturale și design.
Persoană de marketing:
● Participarea la evenimente din domeniu;
● Navigarea pe rețele sociale și mentenanța unui profil;
● Pasiune pentru crearea de conținut.
În concluzie, includerea intereselor și hobby-urilor în CV este o abordare excelentă pentru a te face remarcat și a-ți crește șansele de a fi chemat la interviul de angajare. Indiferent de profesia sau sectorul tău de activitate, ar trebui să enumeri doar acele interese sau hobby-uri care sunt relevante pentru postul pentru care candidezi, care denotă anumite atitudini sau moduri de gândire și care aduc per total valoare imaginii tale profesionale de potențial angajat.
Posteaza comentariu