Obisnuiesti sa iti iei pranzul in fata calculatorului sau in masina, profitand de culoarea rosie a semaforului? Motivele sunt diverse: ai prea mult de lucru; nimeni din birou nu ia pauza de masa; iti folosesti timpul pentru a-ti verifica mail-urile, pentru a mai face un comision...
Si lista poate continua. Cunoastem aceste motive, le-am folosit si noi si continuam sa ne ascundem in umbra lor si a calculatorului. Si fara sa ne dam seama de ce, ne simtim din ce in ce mai epuizate, frustrate si nefericite.
O simpla pauza, cat de scurta ar fi ea, poate schimba totul. O pauza in care sa te indepartezi de birou, de sarcinile zilnice, in care te recreezi si iti castigi noi forte pentru restul zilei. Noi am cautat si am aflat cum isi petrec trei PR Manageri ora libera din timpul zilei.
Pauza: relativa
Oricat de bine voita ai fi, se intampla ca plecarea in pauza de pranz sa fie independenta de vointa ta. "Conceptul de 'pauza de pranz' este de tip '2 in 1/sampon cu balsam' si porneste de la doua nevoi: 1. orice om are nevoie sa manance (vorba unui fost sef de-al meu, care adauga cu un usor regret: '...si anume in fiecare zi'); 2. orice om are nevoie de pauza (tot in fiecare zi, parerea mea)", spune Corina Vasile, PR & Communication Director in cadrul Raiffeisen Bank.
"Avem, deci, 'utilul'. Mai departe, acesta se combina fie tot cu 'utilul' fie cu 'placutul', peste care se suprapun diferite variabile - intr-un cuvint: 'depinde'. Legea pauzei de pranz: cu cat un job implica mai putine activitati repetitive si un program mai putin fix, cu atat factorul de incertitudine (adica 'depinde') are o pondere mai mare", sustine Corina Vasile.
Cand nu e timp de altceva in afara sarcinilor de la birou, pauza Corinei Vasile poate sa dureze nici mai mult nici mai putin zero minute: "Pe scurt, cam aceasta ar fi teoria relativitatii pauzei de pranz. Practica, in ceea ce ma priveste, confirma pe deplin teoria: durata pauzei de prinz variaza intre 0 si 90 de minute. Continutul gastronomic intre 'sandviciul, prietenul omului' si doua feluri la un restaurant bun (inclin spre italian). Participanti: de la 'eu si laptopul', pana la 'eu si cativa colegi/ unul sau mai multi parteneri de afaceri/ sotul' - ultima varianta mai rar decat mi-as dori", mai ne spune Corina Vasile.
Ca in familie...
Ioana Manoiu, PR Manager al Agentiei de publicitate GMP, precizeaza ca pauza de pranz "este unul din putinele momentele ale zilei in care te rupi de presiunea clientilor, de 'to do list' si de telefonul mobil si te gandesti la tot felul de lucruri simple, umane, la micile bucurii ale vietii. Interactionezi cu colegi cu care poate n-ai interactionat pana atunci, ii descoperi, te amuzi".
Nu este deloc dificil sa te simti bine, cand atmosfera este una familiala si cand mancarea e pe masura: "La GMP, avem masa de pranz asigurata de companie. Avem o bucatareasa care ne gateste, iar atmosfera este mai degraba una de familie. Ne adunam pe rand in bucatarie si profitam de cele 30 de minute de relaxare ca sa povestim: ce am facut in weekend, ce filme am mai vazut, unde au reduceri prin oras sau ce am mai citit prin presa", ne mai spune Ioana Manoiu.
Cat de calduroasa ar fi atmosfera, de multe ori nu poti uita cu totul de responsabilitatile profesionale: "Uneori nu ne putem abtine si profitam de faptul ca ne-am intalnit ca sa facem status pe clienti. Nu e recomandat. Pauza de pranz trebuie sa fie momentul de relaxare, care face trecerea de la activitatile diminetii la lista de job-uri pentru partea a doua a zilei. Masa este doar un pretext", incheie Ioana Manoiu.
Pauza de pranz merge cu vremea de afara
Cum decurge pauza de pranz a Lianei Rusu, PR Manager pentru grupul GlaxoSmithKline? Aceasta mentioneaza ca pauza de pranz este intre 12 si 14. Atunci are o ora de pauza, "de care poti alege sa beneficiezi depinzand de cat de incarcat este programul tau sau de cand poti lua pauza respectiva fara a-ti intrerupe sirul logic al activitatilor pe care le desfasori".
Pentru Liana Rusu sunt zile cu pauza sau zile in care "'rontai' niste biscuiti, sau mananc un iaurt, oricum, mananc ceva frugal, care sa nu imi intrerupa munca. Dar este alegerea mea, bazata pe propria-mi analiza asupra volumului de lucruri pe care le am de facut. Cum spuneam, exista astfel de zile si, da, resimt lipsa pauzei poate mai ales candva la sfarsitul zilei cand sunt mai obosita, dar stiu ca am facut tot ce am putut sa imi duc la capat proiectele de care raspund. Si atunci sunt ok...
Poti sa rezisti intr-un birou inchis, ascuns dupa teancul de foi, cand primavara te imbie de dupa fereastra? Liana Rusu recunoaste ca, "in mod normal, mai ales intr-o perioada frumoasa cum este primavara, aleg un restaurant la care merg cu colegii mei, cel mai des, cu echipa mea, cu care ma simt extrem de bine: radem, ne destindem, mai vorbim cate putin despre un proiect care ne chinuie, mai uitam si vorbim despre ceva frumos din ceea ce vedem in jur. E o perioada vesela, in general, de care imi place sa ma bucur, pentru ca o petrec cu oameni la care tin..."
Ora de pauza este un moment propice si pentru intalnirile de afaceri. Astfel, resusesti sa te relaxezi si sa pui la punct anumite proiecte: "Ma intalnesc cu persoane cu care lucrez - clienti, parteneri etc. Pauza de masa, in acest caz, este o perioada foarte instructiva de care profit cat pot. Intalnesti oameni interesanti, care au atat de multe lucruri interesante de spus si sunt atat de multe proiecte de discutat incat la final, iti pare rau ca o masa nu poate dura la infinit... (nu ca ar fi recomandabil pentru silueta)".
Si daca tot am vorbit de primavara, iti propunem sa profiti de soarele de afara si de cele cateva minute libere. Plimba-te prin parc, intalneste-te cu prietenii pe care i-ai neglijat de o vreme. Destul de rar, si Liana Rusu face acelasi lucru: "Mai sar peste pauza doar ca sa ma plimb, sa intalnesc prieteni, sau sa rezolv din lucrurile administrative ale casei".
Posteaza comentariu