Cum vad companiile schimbarea frecventa a locului de munca?

Unele statistici spun ca in Romania unul din doi angajati cauta sa isi schimbe locul de munca sau, cel putin, se gandesc sau urmaresc oportunitatile de pe piata fortei de munca.
Unele statistici spun ca in Romania unul din doi angajati cauta sa isi schimbe locul de munca sau, cel putin, se gandesc sau urmaresc oportunitatile de pe piata fortei de munca. Cert este ca fluctuatiile de personal sau job-hoppingul, cum mai este denumit, afecteaza in ziua de astazi toate industriile si toate domeniile de activitate.

Cei care iau decizia de a-si parasi locul de munca o fac fie pentru o pozitie mai buna sau mai bine platita din alta companie, fie datorita posibilitatilor de avansare in cariera oferite de o alta firma, fie, pur si simplu, din cauza rutinei instalate deja in compania sau pe postul pe care il ocupa in prezent.


Companiile se confrunta cu mari dificultati din cauza job-hoppingului actual, insa constientizeaza ca, cel putin pentru anumite pozitii, fluctuatia este normala.

Ce se intampla, de fapt? Fiecare companie cauta sa isi mentina prin pachetele de beneficii oferite si prin planuri de cariera bine puse la punct oamenii talentati si loiali companiei.

Acestea investesc in resursele de valoare, insa au la dispozitie si un plan de rezerva pentru pozitii de low sau pentru anumite pozitii de executie, unde fluctuatia de personal este mai ridicata.

Incepator


Daca esti la inceput de cariera si nu ai luat inca o decizie privind ceea ce vrei sa faci in viitor, poti aplica pentru pozitii mai putin importante, unde aria de expertiza ceruta este mai restransa.

In general, cei aflati la inceputul carierei lor cauta mai degraba companii sau posturi vandute ca "bine platite".
Partea materiala primeaza in detrimentul unor criterii obiective de alegere a profesiei, cum ar fi dorinta de a face o anumita meserie, trendul sau prognoze ale pietei fortei de munca etc.

Companiile sunt pregatite pentru cei care sunt in etapa de alegere a carierei si cauta astfel de persoane pentru pozitii de support sau mai putin importante. Ei se uita la "potentialul" pe care il are persoana respectiva de a invata o anumita meserie sau de a dezvolta anumite abilitati.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sagetatoareaalba pe 15 Iul 2008, 20:55
    Experimentat

    Da, cu toate ca am motive care sa ma retina poate pe un anumit post, loc de munca sunt persoana care nu sta pe loc daca nu este in totalitate multumita. Chiar daca am 37 ani impliniti, sot pensionar, fetita care anul acesta va merge la scoala, credit ipotecar, etc.etc. nu pot sa stau pe loc. Sunt anul I la universitate FR, am avut 5 locuri de munca pana acum, am crescut ierarhic incet si consecvent, acum 8 luni mi-am dat demisia cu riscul de blocaj financiar! Am fost la zeci de interviuri, am apelat la toate site-urile care ofera locuri de munca, agentii de plasare a fortei de munca, am cautat, am cautat, am gasit abia acum, si sper sa fie super bine! Eu cred ca nici varsta, nici constrangerile familiare, nici financiare nu iti pot sta in cale daca esti ca mine: vrei mai mult, vrei mai colorat, vrei altceva! Chiar daca la un moment dat iti pierzi rabdarea si puterea de a cauta, daca vrei altceva cauta ce-ti doresti, indiferent de varsta!

    0
    0

  • gabriela pe 18 Apr 2008, 18:33
    job-hoppingului

    Intra-devar, in marile companii (sau si in cele care se considera mari, dar nu sunt) se pune mare accent pe pachetul salarial si se incearca sa se ia fata candidatului cu diverse elemente. Insa nu inseamna ca eaceste elemente vor fi cu adevarat oferite cand incepi serviciul. Eu am patit asa, le am pana si in contract si tot degeaba. Acum caut sa schimb serviciul dupa doar un an, pt ca pur si simplu compania asta a facut promisiuni false. Am avut nenumarate sedinte cu Resursele Umane, cu directorul, cu seful direct si nimic. Asa ca nu mai imi ramane decat sa schimb. Eu as zice ca daca nu ai peste 30 de ani, e inca ok sa schimbi repede daca nu merge asa cum ai vrea si daca nu sunt sanse sa mearga mai bine. Dupa 30 e un pic mai greu.

    0
    0

  • anonima pe 12 Apr 2008, 18:47
    job-hoppingului

    Se presupune ca in marile companii se ofera pachete salariale atractive. OK ... dar numai pentru o perioada . Daca oferta ramane aceeasi pe o perioada mai mare de timp ajungi sa devii demotivat. Cred ca toata lumea a intalnit in tot felul de mari companii un mod sau altul mai putin obiectiv ( din partea managerilor) de a promova pe cineva - "pe ochi frumosi " cum se spune sau " pupincurism". Asa ca la un moment dat ajungi sa te intrebi daca intr-adevar se merita sa ramai loial unei companii sau sa incerci sa traiesti mai bine?

    0
    0

  • andreea pe 10 Apr 2008, 12:55
    instabilitate

    Ok. Spunem companiile au diverse pachete atractive ci scopul de a-si fideliza angajatii, insa daca esti la inceput si ai dovedit deja ca ai potential nu te bucuri de ofertele astea. In plus, tinand cont de faptul ca e la mosa sa muncesti peste program fara sa fii platit, cred ca e normal macr sa cauti un salariu mai mare schimband locul de munca. La angajare ti se spune evaluare dupa 3 luni si chiar daca se face, mariare de salariu e o data pe an!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod