Cum finantezi un MBA?

Accesul in lumea studentilor MBA este conditionat de un element important si, la prima vedere, restrictiv: pretul acestuia. Am gasit cateva solutii care...
Accesul in lumea studentilor MBA este conditionat de un element importantsi, la prima vedere, restrictiv: pretul acestuia. Am gasit cateva solutiicare pot indeparta bariera financiara din calea drumului spre MBA.

Finantare din partea angajatorului
In majoritatea cazurilor, costurile unui MBA (mai ales in cazul EMBA)sunt suportate de angajator. Procentul studentilor Codecs sponsorizatIeste de aproape 75% iar in cazul Asebuss acesta este chiar mai mare.

Decizia de finantare a acestor cursuri se face, de obicei, la initiativacompaniei, dar propunerea poate veni si din partea angajatului,atunci cand cererea sa este justificata: "Am sponsorizat pana acum doiangajati pentru un EMBA in Romania: directorul adjunct de operatiunisi directorul de marketing", povesteste Anca Podoleanu, Human ResourcesManager Quadrant - Amroq Beverages. Ea spune ca o astfel de decizie seia in functie de potentialul de dezvoltare al persoanei, de vechimeain companie si de performantele acesteia.
Au fost si situatii cand,in compania sa, initiativa a venit din partea angajatilor. Acceptul avenit, firma acoperind 90% din costul total al cursului.

"Eram Director adjunct Servicii Clienti, in cadrul ING Romania, cand, lainitiativa companiei, mai precis a directorului general Violeta Ciurel,am inceput sa urmez cursuri MBA, fara a exista nici un fel de conditiiimpuse din partea companiei", povesteste Anita Popa, Director OperatiuniAsigurari ING Romania. Necesitatea acestei perfectionari a izvorat dinresponsabilitatile functiei pe care o detinea in acea perioada.

Imprumut bancar
Banca Comerciala Romana are un serviciu de credite, in lei si in valuta,dedicat celor care doresc sa isi continue studiile. Creditele in lei seacorda, pe termen de cel mult 12 luni, persoanelor fizice care realizeazavenituri lunare certe. Garantarea creditului se realizeaza cu veniturilenete lunare realizate de solicitant si sotul/sotia acestuia si ale unuigirant. Rata lunara totala nu va putea fi mai mare de 1/2 din veniturilenete lunare realizate, separat.
Avansul este zero iar dobanda este ceapracticata la creditele pe termen scurt, in prezent de 32%. Dobandafixa: 29% pe an pentru creditele cu scadenta finala la 6 luni si 28%pe an pentru creditele cu scadenta finala la 1 an; pentru varianta decredite cu dobanda fixa nu se admit rambursari anticipate.

Documentele necesare solicitantului sunt: cererea de creditare, actele deidentitate si adeverintele de venit ale solicitantului, sotului/sotiei sigirantului. La creditele pentru scolarizare trebuie depusa o adeverintaprin care institutia de invatamant certifica necesitatea achitarii taxeide inscriere la cursuri sau pentru continuarea studiilor.

Creditele in valuta pot fi utilizate pentru plata taxelor scolare,procurarea de material didactic, efectuarea de cheltuieli detransport sau intretinere pentru persoane care obtin burse de studiiin strainatate. Se acorda pe termen de cel mult 3 ani, o suma depana la 10.000 USD, persoanelor fizice care doresc sa-si continuestudiile sau doresc sa asigure aceasta posibilitate pentru sot/sotiesau copii.
Dobanda curenta este variabila, in functie de modificarileintervenite pe piata financiar-bancara, in prezent fiind de 8%, pentrucreditele pe termen scurt (pana la 1 an) si de 9%, pentru creditele petermen mediu (peste 1 an). Documente necesare: cererea de creditare;actele de identitate si adeverintele de salariu (pentru salariatii cucontract de munca nedeterminata), de venit (pentru persoane autorizatesi liber profesionisti) sau talonul de pensii (pentru pensionari) alesolicitantului, sotului/sotiei si ale girantului.

Acordarea de burse
Pe langa faptul ca unele dintre institutiile care ofera cursuride MBA in Romania au un sistem de acordare de burse celor mai bunistudentI, exista companii care vin sa iI sustina financiar astfel deinitiative de perfectionare academica. "In anul 2000, Coca-Cola Romaniaa initiat un program care sa contribuie la pregatirea managerialaa specialistilor romani", spune Valentina Baicuianu, PR Manager laCoca-Cola Romania. Acesta are o durata de cinci ani, fiind implicatI,anual, cate doi studentI.
"{tim ca educatia de calitate este costisitoaresi ca in Romania exista persoane dotate, care nu au resursele financiarecare sa le permita accesul la cursul Executive MBA. De aceea, amdecis acordarea a doua burse pentru manageri care nu sunt salariati aicompaniei noastre, care corespund profilului studentilor EMBA, dar nudispun de suportul financiar necesar. Am decis ca aceste burse sa fieacordate unor participantI in programul organizat de Asebuss", declaraValentina. Bursele Coca-Cola sunt acordate celor care trec prin procesulde selectie Asebuss. In plus, pentru ca fiecare stadiu al procesuluide selectie implica obtinerea unui punctaj, vor fi alesI cei care auobtinut cel mai mare punctaj sI nu au sponsor. Bursierii nu au nici oobligatie fata de companie.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sandra pe 5 Oct 2011, 01:37
    MBA

    Bun Mba Romano Canadian. Am obtinut loc fara taxa acolo, sunt extrem de incantata de ei.

    2
    0

  • Nadia pe 6 Iun 2011, 05:59
    Finantare

    Finantarea nu trebuie sa vina tot timpul sau neaparat de la angajator. Sunt si scoli unde se ofera locuri fara taxa, stiati? Eu m-am inscris in cursa pentru cele 2 locuri de la MBA Romano-Canadian, dar acum sincer, si daca nu as intra pe un loc fara taxa tot voi urma cursurile. Sunt prea importante pentru cariera mea pentru a fi ratate.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod