Luni va avea loc cea de a 127-a ediţie a maratonului de la Boston. Cea mai veche competiţie anuală de maraton, oraşul american fiind primul din lume care a organizat un astfel de eveniment.
Tot luni, întreaga lume a alergătorilor îşi va aminti cu durere despre atentatul care a avut loc la ediţia precedentă, 15 aprilie 2013, când două bombe artizanale au explodat în apropierea liniei de sosire.
Bombele artizanale, fabricate din oale sub presiune pline cu bile şi cuie, au provocat moartea a trei persoane, iar 264 au fost rănite. Atentatul a înspăimântat întreaga lume. După avioanele care au lovit turnurile de la World Trade Center în 11 septembrie 2001, atacul de anul trecut a fost cel mai important, dar cu efecte limitate.
Atentatorii au fost doi fraţi Dzhokhar şi Tamerlan Tsarnaev de origine cecenă. La câteva ore după explozii au fost identificaţi şi urmăriţi de forţele de ordine. Cei doi au împuşcat un poliţist, iar Tamerlan, fratele mai mare, a fost ucis în schimbul de focuri. Dzhokhar s-a ascuns într-o curte sub prelata unei bărci cu motor de unde a fost arestat de poliţişti. A fost pus sub acuzare în data de 22 aprilie 2013, iar procesul nu s-a încheiat.Într-un articol apărut în New York Times la începutul acestei săptămâni, o declaraţie a unui oficial FBI spune că autorităţile ruse nu au cooperat pentru rezolvarea acestui caz, lăsând să se înţeleagă faptul că Moscova ascunde informaţii despre cei doi terorişti.
În contextul crizei din Ucraina, a jocului de putere practicat de Vladimir Putin, atentatul de anul trecut apare într-o nouă lumină.
Nu se ştie nici până astăzi dacă cei doi fraţi au acţionat de capul lor sau au avut o misiune. Tamerlan, fratele mai mare, a sosit în SUA ca refugiat în 2002, iar FBI presupune că a devenit un adept radical al Islamului. Avea 27 de ani când a murit. Cazul rămâne încă învăluit în mister.Luni, alergătorii din întreaga lume vor ţine un moment de reculegere pentru cei ucişi în atentat, arătându-şi solidaritatea cu cei care au fost răniţi. Unii dintre ei vor alerga 42,195 de kilometri, sperând ca nimic rău să nu se mai întâmple şi să treacă linia de sosire.
Atentatul de la Boston a fost un atac la adresa oamenilor liberi, cei care au decis să-şi schimbe viaţa şi să-şi supună corpul unor încercări fizice pentru a atinge un vis, pentru a face parte dintr-o poveste.
Maratoniştii sunt oameni obişnuiţi cu durerea, sunt răbdători şi organizaţi, o astfel de alergare nu poate fi făcută fără antrenament.
De aceea, atentatul nu va opri cea mai prestigioasă cursă de maraton din lume, ba mai mult, a făcut-o şi mai celebră.
Luni dimineaţa, 30.000 de oameni vor porni într-o nouă cursă cu gândul de a ajunge la final, deşi 42 de kilometri înseamnă un drum lung, prea lung câteodată.
Posteaza comentariu