Iarna este sezonul în care rezervele de vitamina D asimilate pe timpul verii scad accelerat. Lumina soarelui, care ne ajută să ne refacem nivelul necesar de vitamina D, nu ne mai ”alimentează” cât avem nevoie, de aceea sistemul imunitar devine mai slăbit, fiind vulnerabil în fața răcelilor sau a altor afecțiuni sezoniere sau ducând la apariția unor schimbări de dispoziție. Deși, poate până acum, nu ne-am concentrat atat de mult pentru a obține necesarul zilnic de vitamina D pentru organism din diferite suplimente sau alimente, este important să o facem.
În timp, s-a stabilit în memoria colectivă că vitamina D este necesară doar pentru mineralizarea osoasă, dar nu trebuie să neglijăm importanța ei asupra întăririi sistemului imunitar. Vitamina D este singura vitamină care este produsă chiar de corpul uman atunci când este expus la razele ultraviolete ale soarelui. În mod evident, în sezonul rece, lumina soarelui este o resursă scăzută, iar forța noastră mentală și fizică este pusă la încercare, simțindu-ne puși la teste grele de adaptare la întuneric și frig.
Și dacă starea de oboseală și modificările de dispoziție nu sunt un argument bun care să te motiveze să îi oferi organismului tău această vitamină, află că, tulburările metabolice sunt printre efectele importante ale deficitului de vitamina D sub formă activă. Prin „deranjarea” sistemului imunitar, se poate vulnerabiliza întregul corp, devenind predispus la infecții și la dezvoltarea unor diverse tipuri de afecțiuni. Acest efect de domino declanșat doar de deficitul de vitamina D a fost demonstrat în nenumărate rânduri de studii științifice.
Între tine și dezvoltarea normală a oaselor și dinților și o rezistență crescută împotriva anumitor boli se află vitamina D. Mai concret, studiile arată că aportul necesar de vitamina D poate ajuta la: funcționarea normală a sistemului imunitar și a a sistemului nervos; protejarea împotriva infecțiilor respiratorii; dezvoltarea normală a oaselor și a dinților; creșterea rezistenței împotriva anumitor boli; ajută la menținerea funcției normale a sistemului muscular; prevenirea diabetului de tip II, a sclerozei multiple și a obezității.
Vitamina D poate fi obținută de la soare, însă există mai multe alimente care sunt surse bune ale acestei vitamine, cum ar fi somonul, tonul, sardinele și produsele din pește cum ar fi uleiul de ficat de cod. De asemenea, este prezent în cantități reduse în lapte, ouă, pâine și cereale. Pentru a te asigura că îi oferi corpului tău necesarul zilnic de vitamina D, pe lângă alimentație, poți încerca și suplimente alimentare ce au în compoziția lor această vitamină prețioasă. Conform studiilor efectuate, dozele recomandate de vitamina D3 pentru copii și adolescenți sunt de 400 – 600 UI/zi, iar în cazul adulților de 800 – 2 000 UI/zi, în funcție de vârstă și de greutatea corporală.
© Copyright:
Posteaza comentariu