Medic Specialist in Chirurgie Dento-Alveolara, Doctor in Stiinte Medicale si Lector Universitar al Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii Titu Maiorescu, Catedra de Implantologie si Chirurgie Orala, Lect. Univ. Dr. Alexandru Burcea a inceput aprofundarea cunostintelor si dezvoltarea competentelor in domeniul implantologiei si chirurgiei orale prin participarea constanta la numeroase cursuri si stagii practice in clinici renumite din Italia, Franta, Germania, Elvetia si Israel, inca din 2004. Acesta este si anul in care si-a deschis propria clinica - Helpdent. Eva.ro a aflat pentru voi care sunt problemele romanilor in ceea ce priveste mersul la stomatolog si cum trebuie sa fie facuta corect educatia orala.
Cum v-ati descoperit pasiunea pentru stomatologie?
Intotdeauna mi-a placut sa am grija de oameni, iar cand eram mic eram pasionat de biologie, frecventand la vremea respectiva cercurile de biologie de la Palatul Copiilor. Astfel, treptat, cele doua lucruri s-au imbinat, iar eu am ales ulterior Liceul Teoretic C. A. Rosetti cu profil chimie biologie. Iar in clasa a 12-a am decis sa imi indrept pasii catre stomatologie. Am considerat ca prin stomatologie pot imbina cel mai bine atat partea medicala, cat si cea partea practica, si toate acestea fara sa ma plictisesc. Stomatologia ofera un tip de lucru variat cu pacientul....poti face de exemplu o extractie (adica un procedeu chirurgical), o fateta (un procedeu estetic) sau un tratament endodontic (terapia canalelor dentare), alternand intre ele si astfel neavand cum sa te plictisesti sau plafonezi vreodata.
Care sunt cele mai solicitate proceduri de catre doamne si domnisoare si de ce?
Doamnele si domnisoarele prefera proceduri legate de estetica, indiferent daca este vorba de albiri dentare, fatete sau remodelarea buzelor. Eu, la Helpdent, incerc sa imbin partea estetica cu cea functionala. Degeaba ai dintii frontali albi si frumosi cand in zonele laterale nu ai pe ce mesteca! Asa ca tratamentele pe care le realizez sunt complexe si pleaca de la partea chirurgicala si se termina cu cea estetica.
Este gresit sa credem ca pacientii vin, de exemplu, pentru implanturi. Pacientii vin pentru dinti frumosi, care sa le permita si o masticatie corecta. Mereu incep cu finalul, respectiv cu dintii. Noi, la Helpdent, incercam sa intelegem dorintele si asteptarile pacientei, apoi sa vedem daca acestea sunt realiste si de indeplinit de catre mine sau tehnicienii mei si, abia apoi, ne gandim la partea chirurgicala. Dupa cei 14 ani de experienta, pentru mine, partea chirurgicala este mult mai usoara in comparatie cu cea estetica, unde intervine atat factorul laborator, cat si cel uman din preajma pacientei. Este greu de multumit o pacienta, insa este si mai greu de multumit familia sau cercul ei relational!
Cui se adreseaza clinica Helpdent?
Targetul Helpdent este format din oamenii cu studii medii si superioare, cu venituri medii sau mari, care inteleg si respecta importanta unui plan de tratament. Pe langa acest core target insa, reusesc sa ajung insa si la o alta patura de oameni, fiind constant implicat in diverse programe unde ofer asistenta stomatologica pro bono pentru oamenii fara posibilitati.
Care sunt tendintele lui 2018 din acest punct de vedere, estetic?
Din punctul meu de vedere, in 2018, sunt 2 directii mari: una este reprezentata de dintii estetici, cu o culoare normala adaptata varstei, sexului, tenului si formei fetei si cu o remodelare a buzelor decenta, si o directie este spre prea mult alb, prea drept, prea nenatural si cu o remodelare excesiva a buzelor. Bineinteles ca mereu incerc sa recomand prima varianta, insa depinde foarte mult si de tipul si dorintele pacientei cu care stau de vorba.
Revenind la zona de sanatate, care credeti ca sunt cele mai mari probleme ale romanilor cand este vorba de mersul la stomatolog?
Cea mai mare problema ramane cea legata de lipsa controalelor periodice si de nefrecventarea unui cabinet de stomatologie. In subsidiar, vine din spate problema grava cauzata de lipsa igienei. In continuare, din pacate, Romania este la sfarsitul clasamentului european.
Ce situatii pot fi usor evitate cu mai multa educatie si interes?
Mai bine sa previi decat sa tratezi! Insa, din pacate, in Romania nu functioneaza programe reale de preventie sau igiena dentara. Daca am reusi sa realizam macar un program viabil si care sa functioneze din primii ani de viata pana in jurul varstei de 18 ani, cred ca lucrurile s-ar imbunatati considerabil! Prin diverse fundatii sau asociatii particip la diverse programe de preventie si igiena dentara si vad cu cat entuziasm suntem primiti de copii si parinti si imi dau seama ca dorinta exista, insa, din pacate, doar atat!
Care sunt cele mai grave situatii cu care v-ati confruntat pana acum?
Edentatiile intinse sau totale la varste din ce in ce mai tinere.Este foarte trist sa vezi un pacient la 25 de ani fara dinti sau cu probleme grave date de lipsa totala sau partiala a dintilor. Si mai trist este ca pe fondul necunoasterii sau lipsei de bani le sunt recomandate tratamente de catre diversi colegi, tratament care in Europa sunt pentru grupa de varsta +60 de ani.
Am rezolvat foarte multe cazuri complicate ce implicau lipsa semnificativa osoasa. Daca un dinte este extras, in primii 2 ani, se poate pierde intre 40-60% din substratul osos, aceasta pierdere continuand toata viata daca in locul respectiv nu se pune de exemplu un implant. Oasele maxilare sunt singurele oase care se resorb si atrofiaza daca nu sunt puse in sarcina de un dinte sau implant.
Din experienta dvs, cine apeleaza mai des la stomatolog: femeile sau barbatii? De ce?
Cred ca ponderea este usor mai mare spre femei, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al curajului. In mod cert femeile sunt mai curajoase si tolereaza mai bine durerea cand vine vorba de stomatolog.
Ce ii sfatuiti pe pacienti?
Sa vina la stomatolog. Sa vina si sa-si faca controale regulate si sa beneficieze de igienizarile profesionale, in felul acesta tinand sub control tot ce poate sa apara la nivelul cavitatii orale.Inclusiv o banala leziune localizata, de exemplu, pe buza, poate duce la un dezastru, daca nu este identificata si tratata la timp. Cancerul in sfera orala este foarte prezent, din pacate. In plus, este tarziu diagnosticat, iar tratamentele sunt destul de complicate si costisitoare. La orice banal consult un medic stomatolog pregatit poate identifica aceste leziuni cu potential eventul, chiar si malign.
Cum trebuie facuta educatia orala din copilarie si ce pasi sunt cei mai importanti?
Ideal ar fi sa inceapa acasa cu ajutorul parintilor, daca parintii sunt instruiti corect la randul lor, si apoi sa continue la gradinta si scoala. Astfel, vom fi siguri ca acel copil a inteles importanta unor manopere de igienizare, cat si necesitatea de a vedea periodic un medic stomatolog.
Ce greseli facem cel mai des noi romanii?
Aici este mai mult de discutat....Prima greseala este ca nu mergem la medic pentru controale de rutina, igienizare profesionala si/sau profilaxie.A doua mare greseala este ca suntem foarte usor pacaliti.....de pretul mai mic, de pseudo-specilizarea medicului si de planurile de tratament facute sa atraga si doar atat. Cati dintre pacienti stiu ca in realitate cel din fata lor care se autointituleaza "implantolog" sau "specialist in implantologie" (aceasta titulatura NU exista) NU are voie legal sa faca diverse manopere chirurgicale?! Multi se autointituleaza chirurgi fara a avea o zi de rezidentiat sau de specializare in spate! Dar din pacate, toate aceste lucruri nu sunt clarificate si sunt lasate special asa, pentru a induce in eroare pacientii.
In tarile civilizate exista un colegiu al medicilor chirurgi unde doar chirurgii se pot inscrie pentru ca mai apoi sa fie trecuti intr-o lista pe zone. Astfel, daca un pacient doreste o manopera chirurgicala si este, de exemplu, din Bucuresti, consulta lista si astfel poate face o alegere buna si corecta.
Despre Dr. Alexandru Burcea
In anul 2005, Dr. Alexandru Burcea incepe pregatirea in domeniul chirurgiei orale la Spitalul “San Camillo Forlanini” din Roma, Italia. In perioada 2007-2008 obtine atestatele de studii complementare in parodontologie si in implantologie orala la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Dupa efectuarea rezidentiatului de chirurgie dento-alveolara in Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Lect.
Univ. Dr. Alexandru Burcea obtine titlul de Medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolara.In anul 2011, sustine teza de doctorat cu titlul: Studiu privind eficienta biomaterialelor de origine umana in tehnicile de aditie folosite in implantologia orala – studiu realizat pe o perioada de 6 ani la Catedra de Implantologie Orala a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti.
In perioada 2013-2016 urmeaza doua programe de master, primul in domeniul implantologiei orale cu titlul: Reabilitari orale cu agregari implantare in cadrul Universitatii “Titu Maiorescu”, Bucuresti, cel de-al doilea fiind in domeniul managementului medical in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.
Experienta clinica a Lect. Univ. Dr. Alexandru Burcea este vasta, acesta publicand in Romania, atat 3 carti de specialitate, cat si peste 40 de articole, dintre care 5 sunt in reviste indexate ISI, acoperind o gama foarte larga, atat in domeniul implantologiei, cat si al chirugiei orale: elevarea podelei sinusului maxilar printr-o noua metoda minim-invaziva, tehnici chirurgicale reconstructive prin piezochirurgie si materiale osteoinductive, recoltarea si utilizarea blocurilor osoase, split-crestul piezochirurgical, regenerarea osoasa ghidata, repozitionarea nervului alveolar inferior si lifting-ul de fosa nazala.