Atunci când un dinte nu mai poate fi salvat, singura soluție este extracția acestuia. Ce soluții ai pentru acoperirea locului rămas liber în urma extracției dentare? Răspunsul îl primim de la medicii stomatologi de la Clinica New Dental București.Implantul dentar este soluția miraculoasă care a venit în sprijinul somatologiei. În România a adus o mare schimbare, dat fiind faptul că, potrivit statisticilor, 70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali, iar dintre aceştia 30% şi-au pierdut toţi dinţii. În urmă cu 15 ani, după o extracție, primul gând al medicului stomatolog era puntea care presupune ”sacrificarea” a doi dinți vecini pentru a realiza o lucrare mai mare care să acopere și dintele lipsă. Acum această soluție nu mai este printre primele opțiuni de tratament, dintele extras fiind înlocuit cu un implant.
Ce este un implant?
Implantul dentar este un șurub din titan, care se inserează în os și căruia, după integrare, i se aplică un bont și o coroană.
Astfel, implantul înlocuiește dintele natural și se comportă ca acesta. Există și situații în care pacientul nu este candidatul ideal pentru implant, cele mai importante cauze sunt cele legate de boli sistemice, afecțiuni osoase. Implantul dentar este contraindicat când pacientul suferă de diabet insulino-dependent, reumatism poliarticular acut, infecții sistemice trenante, leucemie, afecțiuni cardiace grave, infarct miocardic până în 6 luni, tumori maligne active, afecțiuni osoase grave, tratament cu bisfosfonați, boli psihiatrice severe.De cele mai multe ori intervenția pentru inserarea implantului dentar se realizează cu anestezie locală, în ambulatoriu, fără internare. Dacă implantul este în zona estetică, se poate realiza un dinte provizoriu, însă atunci când implantul este într-o zonă mai puțin vizibilă nu se aplică dinte provizoriu. Integrarea unui implant durează de la 6 săptămâni până la 6 luni, în funcție de tipul de implant și de calitatea osului în care acesta a fost inserat.
Pentru a alege dimensiunea implantului, pacientul efectuează un computer tomograf, o analiză radiologică mai amănunțită, care prezintă secțiuni apropriate ale osului de unde medicul poate deduce lățimea și înălțimea osului și distanța până la diferite formațiuni anatomice importante, cum ar fi sinusul maxilar sau canalul mandibular.
În afară de situația în care un dinte extras este înlocuit cu un implant, există și situații când pacientul se prezintă cu edentație totală sau subtotală, însemnând că are lipsă ori toți dinții ori majoritatea dinților naturali, caz în care diverse structuri protetice (proteze mobile sau mobilizabile) se aplică pe suport mixt, atât pe implant cât și pe creasta edentată.
Pe înțelesul tuturor, putem spune ca de la minim 2 implanturi în sus putem fixa o proteză, putem să o stabilizăm, astfel încât calitatea vieții pacientului și confortul acestuia să fie net sporite. Implantul trebuie inserat cât mai rapid după extracție sau după vindecarea primară care urmează acesteia. Dacă trec mai mulți ani de la extracție până la inserarea implantului, situația clinică devine mai dificilă, dinții vecini migrează, osul postextracțional se atrofiază și tot tratamentul devine mai complicat.După realizarea coroanei care se aplică pe implant, pacientul nu trebuie să aibă o grijă specială doar pentru că are un implant, el trebuie să își întrețină igiena cavității bucale ca și înainte, cu periaj de două ori pe zi, cu o vizită la medicul stomatolog o data la 6 luni pentru control și igienizare. Clinica New Dental oferă tratamente complete în domeniul stomatologic, într-un mediu plăcut și prietenos cu un personal profesionist și o varietate de servicii de înaltă calitate și de ultimă oră, precum estetică dentară, implantologie, odontoterapie, endodonție, parodontologie, pedodonție, protetică dentară, ortodonție, chirurgie oro-maxilo-facială și estetică facială.