Osteoartroze, osteoartrite, tendinopatiile sau tendinozele, dar și gonartroza sunt probleme care se instalează la nivelul articulaței genunchilor și îți reduc substanțial confortul?
Te dor genunchii? PRP este tratamentul care-ți rezolvă problema
Interesați de această situație medicală tot mai des întâlnită, am stat de vorbă cu Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, care ne-a explicat mai multe pe acest subiect. „Gonartrozele, de exemplu, reprezintă cauza a peste 50% dintre cazurile în care apar durerile de la nivelul genuchilor și limitarea mobilității. În majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare, prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor, de exemplu. Durerile cedează la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene și, uneori, eroziuni (intern sau extern).
Și totuși, cum vindecăm această situație care ne afectează atât fizic, cât și social?
Specialiștii în recuperare medicală și medicii ortopezi au ajuns la concluzia că PRP (tratamentul cu Plasmă îmbogățită) are răspunsul problemei ridicate de noi mai sus. Durerile de la nivelul genunchilor, efecte ale problemelor de la nivelul articulațiilor, pot fi eliminate cu terapia PRP.
„În tratarea gonartrozei, si nu numai, perfecționarea tehnologică a permis o nouă formă de terapie care se adresează tuturor pacienților cu boli acute și cronice ale sistemului locomotor, aceasta fiind terapia “Platelet Rich Plasma” - terapia bogată în trombocite.
Ce este terapia PRP?
Plasma îmbogățită de proteine - PRP este sângele pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentrație de până la 5 - 10 ori mai mare de trombocite. Procedeul de recoltare este simplu și rapid, fără efecte adverse. În plus, substanța obținută prin prelucrarea sângelui pacientului este bagată în proteine, vitamine, hormoni, toate acestea fiind elemente esențiale în funcționarea normală a articulațiilor.
„Avantajele terapiei PRP sunt multiple. Inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale”, explică Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.
Vindecarea se realizează în 3 etape
Etapa inflamatorie - apare imediat după infiltrație și persistă până la 72 ore după. În această perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației care se produce la nivel local;
Proliferarea celulară - această a doua etapă din procesul de vindecare este importantă.
Remodelarea tesutului - aceasta este ultima etapă de vindecare, fiind reprezentată de diferențierea celulelor nou formate.
Terapia PRP, contraindicații:
Deși sigur și cu reacții adverse limitate, terapia PRP are totuși câteva contraindicații pe care specialistul ni le explică mai jos:
- stările trombocitopenice
- tumorile maligne
- febra de orice etiologie