Studiu: Peste 100.000 de pacienți cu diabet au ajuns în spital în ultimul an ca urmare a complicațiilor cauzate de această boală

Conform studiului InoMed-IMAS dat publicității de Ziua Mondială a Diabetului, 37,5% dintre pacienții cu diabet au fost diagnosticați și cu complicații cardiace.

 În România, 11,6% dintre pacienții diagnosticați cu diabet au fost internați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații cauzate de această boală, indică studiul “Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului” realizat de către IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină, cu susținerea companiei Novo Nordisk. Studiul InoMed – IMAS. Raportat la un număr de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat (conform datelor publicate de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România), vorbim despre un număr estimativ de peste 100.000 de pacienți internați în spital ca urmare a complicațiilor.

Conform aceluiași studiu, aproape 40% dintre bolnavii de diabet cuprinși în studiu spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul celorlalte complicații apărute la pacienții români cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.

Studii internaționale indică faptul că o mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării, complicațiile generând mai departe dizabilități,  o calitate redusă a vieții și chiar moartea prematură.

- Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet1: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare3
- Pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet4
- Diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi

Complicațiile diabetului au și un impact semnificativ asupra bugetelor de sănătate.

Tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. La rândul lui, costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.

La o populație de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet și la o frecvență atât de mare a complicațiilor, ne așteptăm ca impactul economic al acestei boli să fie foarte puternic”, a declarat dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. „Disponibilitatea pacienților de a preveni și ulterior controla complicațiile prin respectarea unei diete stricte, un regim de viață activ, inclusiv prin prezentarea la medic, este destul de redusă, pe fondul unei slabe conștientizări a importanței controlului diabetului și complicațiilor acestuia”.

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

În ceea ce privește respectarea unui regim strict de viață, adecvat condiției lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7%, declară că fac exerciții fizice.

Evidențele din practica medicală si din literatură susțin că la nivel global din totalul estimat al persoanelor cu diabet sunt diagnosticate aproximativ 50%.

Dintre acestea, primesc tratament tot în jur de 50%. Dintre cei care primesc tratament, doar aproximativ 50% își ating țintele de tratament dorite astfel că, urmând această “regulă a lui 50%”, în final doar 6% din persoanele cu diabet ating obiectivele de sănătate dorite și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate diabetului”, a declarat Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România. “Din păcate, lipsa de control a diabetului și complicațiilor sale are consecințe severe atât la nivel individual de sănătate și calitatea vieții, cât și la nivel economic, după cum o arată studii și date la nivel global. Mai mult, în condițiile în care diabetul afectează o proporție semnificativă din populație – aproximativ 1,8 milioane în cazul României – vorbim și despre o dimensiune socială a diabetului. Cu acest studiu, susținut de Novo Nordisk, începem să cunoaștem mai bine această dimensiune, dar suntem încă la început. Ne propunem să continuăm acest demers, să înțelegem mai bine ce înseamnă să trăiești cu diabet, care sunt provocările și limitările celor care suferă de această afecțiune.” Conform studiului, 30% din cei intervievați au un contact imediat cu boala, având în familie un bolnav de diabet.


Referințe:

1.    Selph S, Dana T, Bougatsos C, Blazina I, Patel H, Chou R. U.S. Preventive Services Task Force Evidence Syntheses, formerly Systematic Evidence Reviews. Screening for Abnormal Glucose and Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review to Update the 2008 U.S. Preventive Services Task Force Recommendation. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2015.
2.    Spijkerman AM, Dekker JM, Nijpels G, et al. Microvascular Complications at Time of Diagnosis of Type 2 Diabetes Are Similar Among Diabetic Patients Detected by Targeted Screening and Patients Newly Diagnosed in General Practice The Hoorn Screening Study. Diabetes care. 2003;26(9):2604-2608.
3.    Morrish N, Wang S-L, Stevens L, Fuller J, Keen H, Group WMS. Mortality and causes of death in the WHO Multinational Study of Vascular Disease in Diabetes. Diabetologia. 2001;44(2):S14-S21.
4.    Apelqvist J, Bakker K, van Houtum WH, Nabuurs-Franssen MH, Schaper NC. International consensus and practical guidelines on the management and the prevention of the diabetic foot. International Working Group on the Diabetic Foot. Diabetes Metab Res Rev. 2000;16 Suppl 1(S1):S84-92.
5.    Economic costs of diabetes in the U.S. in 2012. Diabetes care. 2013;36(4):1033-1046.
6.    Hart, J., Rule of halves: implications of increasing diagnosis and reducing dropout for future workload and prescribing costs in primary care.

British Journal of General Practice, 1992. 42(356): p. 116-119.
7.    International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 7 ed. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 2015.
8.    World Health Organization. Global report on diabetes. 2016.