Conform unui studiu de piață comandat de compania Vifor Pharma România, 44% dintre femeile care au răspuns la chestionar consideră că lipsa (carența) de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% dintre respondente carența de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, pentru 22% dintre acestea carența de fier are un impact considerabil asupra vieții de familie, asupra vieții sociale pentru 20% dintre femei, iar pentru 18% au de suferit relațiile personale.
De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă și 19% de carență de fier.
„Rezultatele acestui studiu de piață ne arată nivelul de cunoștințe al persoanelor intervievate cu privire la rolul fierului în organism și care este înțelegerea lor cu privire la consecințele carenței de fier asupra bunei funcționări a organismului. Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului. Chiar dacă o parte dintre participantele la studiu au arătat că înțeleg aceste lucruri și au identificat corect cauzele carenței de fier, nu toate femeile sunt la fel de informate și de conștiente cu privire la această chestiune de sănătate. Este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele. De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosite tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt șanse mai mari să o corecteze mai repede și să-și recapete starea de bine.” a declarat Dr.
Fierul este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea corpului uman: de la creier la
mușchi, până în ADN. Fierul este utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge şi pentru
depozitarea oxigenului în țesuturile musculare. De asemenea, fierul este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi . O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menținerea în funcțiune a celor deja existente.
Referitor la înțelegerea rolului pe care-l joacă fierul în organism, peste jumătate dintre respondente consideră că rolul fierului este de a asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de părere că fierul folosește la transportul oxigenului în celulele roșii; însă mai puțin de 1/3 dintre femeile intervievate cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creștere și regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea și funcționarea creierului și funcționarea optimă a mușchilor.
Participantele la studiul de piață menționat au răspuns la întrebări referitoare la cauzele carenței de fier din organism și consecințele acesteia asupra organismului. Mai mult de jumătate dintre femei consideră că lipsa de fier este determinată în principal de pierderi de sânge (56% dintre respondente) și de un regim alimentar sărac în fier (52%). Mai puțin de 1/4 dintre femei consideră însă că necesarul crescut de fier din perioada de sarcină și cea de creștere a copilului pot fi cauze ale carenței de fier.
Întrebate dacă știu care sunt consecințele carenței de fier asupra sănătății, 59% dintre respondente afirmă că nu știu. Femeile care susțin că știu, identifică printre consecințe imunitatea scăzută și capacitate de efort redusă (aproximativ 75% dintre acestea). Faptul că lipsa de fier atrage după sine consecințe precum memorie și capacitate de concentrare scăzute și eficacitate redusă la locul de muncă, este cunoscut de un procent mai mic (22%, respectiv 15%) dintre femeile intervievate. Pentru mai multe informații despre simptomele și cauzele carenței de fier, accesați www.carentadefier.ro.
Surse:
Beard JL.
Radlowski EC, Johnson RW.Perinatal iron deficiency and neurocognitive development. Front Hum Neurosci. 2013;7:1-11.
Pinero DJ, Connor JR. Iron in the Brain: An Important Contributor in Normal and Diseased States.
Neurosci. 2000;6(6):435-453.
Agarwal R. Nonhematological benefits of iron. Am J Nephrol. 2007;27(6):565-71.