World Alliance for Breastfeeding Action recomandă în 2018 mesajul campaniei pro-alăptare: ALĂPTAREA – FUNDAMENTUL VIEȚII: “Alăptarea previne foametea și malnutriția în toate formele ei și asigură securitatea hranei copilului, chiar și în timp de criză”. (WABA) Asociația SAMAS promovează alăptarea în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării prin mesajul “Sănătatea lui începe cu laptele tău”.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă susținerea hranei copiilor prin alăptare până la vârsta de doi ani, exclusiv până la vârsta de șase luni. Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea gradului de sănătate al copiilor și al viitorilor adulți, promovând beneficiile alăptării.
Educația perinatală este extrem de importantă pentru părinți, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care ei le iau în primele 1000 de zile de viață a bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani), influențează starea de sănătate a acestuia pe tot parcursul vieții. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenți. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale copilului pune bazele imunității acestuia, pentru toată viața. Totodată, alăptarea timp de cel puțin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân și alte afecțiuni ginecologice, arată un studiu publicat în prestigioasa publicație Journal of the National Cancer Institute.De aceea, credem că o comunicare prin intermediul mass-media a mesajului despre importanța alăptării contribuie decisiv la starea de sănătate a societății din România pe termen lung.
În 2016, Asociația SAMAS, împreună cu mai multe organizații non guvernamentale și societăți medicale, cu sprijinul Consiliului Național al Audiovizualului, a inițiat difuzarea pe toate posturile TV și radio a mesajului de interes general ”Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.
Subliniem importanța expunerii constante și cotidiene a mesajelor pro-alăptare astfel încât un număr cât mai mare de oameni să afle și să înțeleagă importanța alăptării.
Numai așa vom reuși să re-normalizam alăptarea în societatea românească.Pe lânga misiunea sa centrală de a sprijini practic mamele ca să alăpteze cu succes, menținerea subiectului "alăptare" în discursul cotidian este una dintre misiunile principale de comunicare ale Asociației SAMAS.
De aceea am depus eforturile ca să introducem prin legislația audio-vizualului mesajul pro-alaptare pentru a fi difuzat de toți radiodifuzorii și tot de aceea am decis ca anul acesta sa difuzam mesajul Săptămânii Mondiale a Alăptării pe ecranele urbane pe care românii le vizualizează în mod cotidian când ies in oras, fie că circulă cu metroul, merg la cumpărături, se plimbă sau văd un film la cinematograf.
BLITZ TV, PHOENIX MEDIA și CINEMA CITY difuzează în perioada 1-7 august mesajul pro-alăptare: ”Sănătatea lui începe cu laptele tău!” Centru Comercial SUN PLAZA din București găzduiește în perioada Săptămânii Mondiale a Alăptării expoziția de fotografie realizată de Asociația SAMAS împreună cu 7 mame care văd în alăptare cel mai mare beneficiu pe care îl pot oferi copiilor lor. Fotografiile realizate de Alina Dobrovoschi împreună cu experiențele în alăptare ale fiecărei mamei pot fi urmărite în galeria comercială, la parter.În cadrul campaniei ”Sănătatea lui începe cu laptele tău!”, Asociația SAMAS organizează evenimente pe tema alăptării pentru mame cu bebeluși și gravide în București și în șapte orașe din țară, dar și cursuri în cadrul mai multor maternități din București, în colaborare cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale:
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia - miercuri, 01.08.2018, ora 15.30 – 17:30
Workshop-ul va fi susținut de: dna.
Cristina Bolma, dna. Mihaela Sandu și dna. Gabriela Ciobanu – personal acreditat la nivelul unității sanitare care susțin cursul „Școala Părinților”, As. Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu – „Maternitatea Giulești” – joi, 02.08.2018, ora 10:30
Workshop-ul va fi susținut de: dna Dr. Ioana Roșca, As. Daniela Chiriac – neonatologie, dna Dr. Andreea Carp Velișcu - obstetrică – ginecologie, dna. Dr. Genoveva Teleki – psiholog, dna. Dr. Cerasela Radu – kinetoterapeut, dna. As. Maria Spiridon – dietetician, dna. As. Daniela Stan – coordinator curs „Școala Părinților”, As. Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino – vineri, 03.08.2018, ora 12:30
Workshop-ul va fi susținut de: dl. Dr. Adrian Sorin Crăciun și As. Pasalan Iuliana – neonatologie, As. Viorica Neața, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – marți, 07.08.2018, ora 10:00
Workshop-ul va fi susținut de: dna Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrică – ginecologie, dna Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie, Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS. În țară, educatorii perinatali SAMAS organizează cursuri gratuite de alăptare, vizionări de filme, expoziții foto tematice în orașele Focșani, Pitești, Timișoara, Șimleu Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Medgidia, Bacău.
Focșani - Happy Cinema – 1 august, ora 16:00 – Educator Perinatal SAMAS Claudia Stefan;
Timișoara, Str.
Medgidia, Spitalul Municipal Medgidia, 2 și 4 august, ora 17:00 – Educator Perinatal SAMAS Ilenuta Zanfir Agloțoiu, Psiholog Tamara Nichita, Dr. Gonul Iusein, Medic primar Diabet si Boli de nutritive;Drobeta Turnu Severin, Maternitatea Județeană, 3 august, ora 16:00- Educator Perinatal SAMAS Magda Iorgovan;
Șimleu Silvaniei, Spitalul Orășenesc “Prof. Ioan Pușcaș”, 7 august, ora 12:00 – Educator Perinatal SAMAS Mariana Olariu, Meda Morariu, Dr. Călin Șonea, Dr. Claudia Somolan, Dr. Rareș Gherai, Psiholog Daniela Bruchental, Dana Man;
Pitești, Medical Center Dr. Iuliana Copacianu, 7 august, ora 17:00 – Educatorii Perinatali SAMAS Viorica Neata, Neli Homeghiu, Amalia Neacsu, Marinela Badulescu și Ivan Corina; Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău, 7 august, ora 13:00, Educatori Perinatali SAMAS: Andreea Campanu, Efigenia Casapu și Alina Mazilu. “În ultimul trimestru de sarcină m-am decis că doresc să alăptez, evident la început pentru sănătatea Elizei. Astăzi îmi dau seama că alegerea mea este una fericită și din alte puncte de vedere, printre care aș putea menționa mobilitatea, faptul că oriunde plec cu Eliza mâncarea este la purtător, iar eu nu am griji în plus legate de biberoane sau sterilirilizarea acestora. Deși, acest aspect este unul natural și de la sine înțeles, nu pentru toată lumea e la fel de usor. Înainte să nasc, am facut un curs de alăptare care mi-a prins bine, dar de la teorie la practică este un hop de trecut. În plus, sunt o persoană mai pudică și nu mă prea vedeam alăptând în public. Am avut susținere și acasă, tatăl copilului m-a încurajat și le recomand tăticilor, dacă nu vor să se trezească ei noaptea regulat, să le susțină pe mămici.” (Adela, mama Elizei)
Posteaza comentariu