Pentru că este perioada rece și suntem în plin sezon al sporturilor de iarnă, schiatul este, probabil, cea mai frecventă cauză de leziuni ale ligamentelor încrucișate anterior, majoritatea având loc pe pârtie. Pentru a ne feri de accidente, cel mai bine este să urmăm recomandările specialiștilor atunci când intenționăm să practicăm un sport de iarnă care, prin definiție, este genul de activitate care solicită la maxim musculatura și articulațiile, în special cele de la nivelul picioarelor și al șoldului. Pentru aceasta, beneficiem de recomandările medicului Vlad Predescu, specializat în ortopedie și traumatologie sportivă, disciplinele medicale poate cel mai solicitate în cazul sporturilor de iarnă.
Antrenamentele premergătoare vacanței de schi
În primul rând, este foarte important să ne analizăm cât mai bine capacitatea fizică înaintea debutului sezonului de schi. Specialiștii recomandă un antrenament de minim cinci-șase săptămâni înainte de vacanța petrecută la munte, dacă dorim să fim într-o formă maximă pe pârtie. “Nu neglijați pregătirea care are loc înaintea sezonului de schi. Antrenamentele pe care le veți face în această perioadă vă ajută să rămâneți o zi întreagă pe pârtie, fără să întâmpinați probleme deosebite. Cu o musculatură bine antrenată, veți putea face întoarceri mai ușor pe schiuri, vă veți echilibra mult mai rapid în cazuri extreme și nu veți suferi de febră musculară” precizează doctorul Vlad Predescu. Astfel, importante sunt, în primă etapă, antrenamentele cardio, fie că vorbim de alergare sau de înot. Însă este foarte bine să fie intercalate cu mișcări care simulează activitatea pe schiuri, cum ar fi stepperul sau bicicleta. Apoi, echilibrul este următoarea calitate pe care trebuie să o dobândiți, mai ales dacă sunteți începător în acest sport. Musculatura picioarelor și cea a spatelui este esențială în schi, așa că urmați recomandările unui instructor pentru a vă întări aceste grupe de mușchi.
Încălzirea este extrem de importantă
În momentul în care ajungeți pe pârtie, este esențial să acordați câteva minute unei încălziri corecte, pentru a nu începe coborârea nepregătit. În situația nefericită în care aveți parte de un accident și simțiți că genunchiul a avut de suferit, este foarte important să întrerupeți orice fel de activitate și să evitați flexia articulației suferinde. “În cazul în care forțați genunchiul în timpul practicării schiului și simțiți o trosnitură sau o pocnitură la nivelul articulației, este bine să luați în calcul faptul că ați suferit o traumă la nivelul ligamentelor. Opriți exercițiul fizic, chiar dacă nu ați simțit o durere puternică pentru că organismul dumneavoastră reacționează la efort și poate atenua din șocul provocat de gravitatea accidentării. Sunt cazuri în care tumefacția și umflătura la nivelul genunchiului apar abia după o perioadă de timp, când corpul se relaxează, poate chiar la 24 de ore de la accident. Vizita la medic este imperios necesară, pentru a nu agrava situația.” susține chirurgul Vlad Predescu.
Solicitați investigații aprofundate
Un lucru foarte important imediat după ce ați suferit accidentarea: mergeți la o unitate medicală și solicitați investigații complexe. De obicei, cei care ajung în unitățile de primiri urgențe beneficiază doar de un consult general și primesc un diagnostic de entorsă, bazat pe o investigație radiologică. Acest lucru este posibil deoarce ruptura de ligament nu este vizibilă pe o radiografie obișnuită. Astfel, dacă diagnosticul este greșit, schema de tratament este incorectă și pacientul ajunge ca, într-un interval de câteva săptămâni, să resimtă dureri din ce în ce mai mari, coroborate cu o instabilitate accentuată a piciorului. În acest caz, o vizită la medicul ortoped devine o necesitate și, în urma investigațiilor clinice și RMN, se diagnostichează ruptura de ligament încrucișat anterior și se stabilește care este conduita terapeutică cea mai potrivită. Trebuie menționat faptul că ligamentul încrucișat nu se poate vindeca singur, ceea ce înseamnă că el va rămâne afectat dacă nu este tratat corespunzător. Dacă este rupt, acesta duce la instabilitate pe mișcări de pivotare care provoacă, inițial, durere, dar, ulterior, în timp, duce la degradarea meniscurilor și a cartilajului articular. Din acest moment, începe procesul de îmbătrânire precoce a articulației și, implicit, de apariție a artrozei. Pentru a vă bucura de beneficiile schiatului și pentru a nu ajunge la situații grave, precum cea descrisă mai sus, este indicat să respectați perioada de antrenament, încălzirea dinaintea sesiunii de coborâre și să urmăriți cu atenție orice semn de accidentare.
© Copyright:
Posteaza comentariu