Paștele vine la pachet cu mese copioase, de la care nu trebuie să lipsească, conform tradiției, ouăle roşii, carnea de miel, cozonacul, pasca şi vinul roşu. Aceste alimente tradiționale sunt extrem de greu digerabile, hipercalorigene și, stropite cu alcool, pot să ducă la criză pancreatică sau la indigestii grave.
Pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sărbători, trebuie să învățăm să fim cumpătați.
Persoanele sănătoase pot consuma cantități mici din fiecare aliment pus pe masa de Paște și cel mult două ouă pe zi, având în vedere că și celelalte preparate, precum drobul, pasca sau cozonacul, au în compoziție ouă. Situația se schimbă în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni cronice, care trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației în această perioadă. Persoanele hipertensive trebuie să evite consumul de alimente sărate, în vreme ce persoanele care au probleme cu diabetul trebuie să evite preparatele care conțin zahar.
Cei care suferă de pancreatită sau afecțiuni ale ficatului, precum ciroză sau hepatită, pot consuma preparatele din carne gătite dietetic, fierte sau la cuptor, și să evite consumul de alcool.O atenție deosebită trebuie să aibă și cei care au ținut post înaintea Paștelui și să treacă treptat de la alimentaţia vegetariană la cea obişnuită, pentru o readaptare uşoară la alimentele de origine animală. Astfel, la reintroducerea în alimentaţie a proteinelor din ouă, carne şi lactate, este indicat să se consume jumătate din cantitatea permisă unei persoane care nu a ţinut post. Specialiștii recomandă pauze între felurile de mâncare, pentru a avea timp suficient pentru digestive, și asocieri corecte între alimente. Preparatele cu o încărcătură calorică mare, precum pasca sau cozonacul, este bine să fie consumate la aproximativ două ore de masa principală și în niciun caz servite ca desert.
Friptura de miel este indicat să fie asezonată cu legume verzi, precum spanacul, ştevia, salata şi brocoli, și nu cu paste făinoase, orez sau cartofi, care îngreunează digestia. De asemenea, în compoziția drobului ar trebuie să intre cel mult două-treimi de organe şi cel puţin o treime legume verzi. Din farfurie nu trebuie să lipsească legumele crude care, prin conținutul bogat de fibre, vor ajuta la digestia proteinelor din carne. Tot în acest sens, ananasul este un fruct benefic. Ouăle de Paște sunt și ele bogate în proteine, de aceea este ideal să fie consumate în combinație cu multe legume crude, care sa furnizeze restul de vitamine, minerale, fibre și carbohidrați complecși pentru completarea unui meniu echilibrat și ușor. De asemenea, trebuie evitat consumul acestora împreună cu produse bogate în proteine animale: brânză, carne "grea", lapte de vacă/oaie, cartofi prăjiți, orez alb, mămăliguța, ciuperci, somon sau cașcaval.
Într-o perioadă aglomerată din punct de vedere alimentar, este important să îi oferim organismului sprijinul de care are nevoie, iar Hepazen și Cholest Bio de la Ropharma fac echipă bună în acest sens.
Suplimentul alimentar Hepazen sprijină funcționarea normală a ficatului, protejează celulele hepatice împotriva hepatotoxinelor și susține procesul natural de regenerare a celulelor hepatice. De asemenea, acesta stimulează formarea și eliminarea bilei, ajută digestia și la menținerea echilibrului lipidelor, actionează ca antioxidant natural. De menținerea colesterolului în limite normale se ocupă Cholest Bio, un supliment alimentar 100% natural, din drojdie de orez roșu, recomandat de specialiști. Studiile clinice au aratat eficiența acestui supliment alimentar și tolerabilitate superioară în comparație cu statinele sintetice. Cu doar 1-2 capsule pe zi, în timpul mesei, Cholest Bio reduce riscurile pentru accidente coronariene și cerebro-vasculare, menține integritatea capilarelor, reduce constricția vaselor saguine prin îmbunătățirea fluxului sanguin, periferic și limfatic, scade nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al lipoproteinelor cu densitate mică (LDH), crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), reduce riscurile pentru accidente coronariene și cerebro-vasculare.
Posteaza comentariu