Primavara se numara "firele de par cazute". Cum revitalizam podoaba capilara?!

In fiecare primavara ne plangem de caderea parului. Si totusi, acesta reprezinta un proces fiziologic normal, iar problemele apar doar atunci cand pierderea  parului depaseste capacitatea de regenerare. Desi numaram firele de par ramase in perie,  este normal sa pierdem pana la 100 fire zilnic, dar cand aceasta cifra este depasita, caderea parului devine patologica. Care sunt factorii? Cele mai frecvente cauze de pierdere a parului sunt - carentele nutritionale (diferite diete severe care duc mai ales la scaderea fierului sau vitaminei D), diferite afectiuni (boli cronice sau alte afectiuni severe), dezechilibrul hormonal si chiar stresul.

"O cadere mai mare a parului o observam primavara sau toamna. Indiferent ca se manifesta prin subtierea firului de par sau prin chelie, tratamentul impotriva caderii parului consta in identificarea cauzelor care conduc la aceasta situatie si, ulterior, administrarea unui tratament corespunzator in vederea stabilirii unei conduite terapeutice cat mai adecvate.

Astfel, se recomanda urmatoarele analize si investigatii: hemoleucograma, fierul seric, TSH, tiroxina, free T3,T4, ATPO, nivel seric vitamina D, testosteron seric, echo ovarian. Identificarea cauzei care duce la caderea parului si indepartarea acesteia reprezinta un pas important in obtinerea unor rezultate satisfacatoare", spune Doctor Oltjon Cobani.

Multe dintre cauzele care duc la caderea parului sunt comune la barbati si femei. In schimb, terenul genetic si asa numita alopecie androgenogenetica este mult mai frecventa la barbati ,decat la femei, cauza acesteia fiind sensibilitatea folicului de par la dihidrotestosteron (NU testosteron) care duce la subtierea si eventual caderea acestuia. Ce se poate face?

"Trebuie mai intai sa intelegem ca majoritatea tratamentelor se adreseaza opririi/ incetinirii procesului de cadere a parului si nu regenerarii acestuia.Toate aceste tratamente actioneaza, prin mecanisme diferite, la nivelul radacinii firului de par ajutand astfel la <<sanatatea>> acestuia.

Ca si modalitati de tratament putem vorbi de tratamentul PRP ( plasma imbogatita in trombocite). La baza acestui tratament constau factori de crestere si regenerare care pot imbunatatii considerabil "sanatatea" firului de par. De asemenea acest tip de tratament este folosit indinspensabil la transplantul de par actionand ca un factor de vindecare si stimulare a celulelor stem din bulbul implantat. In acelasi tip de tratament intra si AAPE ( proteine din celule stem). Un alt tip tratament este injectarea de minoxidil care este un vasodilatator  ducand la cresterea vascularizatiei la nivelul scalpului ( zonele de alopecie sunt slab vascularizate). De asemenea exista diferite solutii care contin factori de biorevitalizare, aminoacizi sau acid hialuronic necroslincat. Toate acestea contribuie la o revitalizare a firului de par", adauga doctorul Doctorul Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Daca sesizam o cadere nefireasca a parului sau aparitia alopeciei in unele zone ale scalpului, putem apela cu incredere la tratamentul PRP, adica plasma imbogatita in trombocite.

In procesul de imbatranire se pierde circa 16% din capacitatea de a sintetiza a hormonilor de crestere pentru fiecare 10 ani de viata traiti. Tratamentul PRP poate creste densitatea parului implantat prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat, si accelereaza cresterea parului.La baza acestei tehnici stau hormonii de crestere (peste 60 la numar) pe care ii avem depozitati in sangele periferic si celulele stem adulte periferice. Dupa recoltarea unei cantitati de sange periferic, din acesta se pot obtine cantitati suficiente de PRP (plasma imbogatita in hormoni de crestere si celule stem), care contin peste 60 de factori de crestere si control tisular. De asemenea, se poate apela la tratamente injectabile local care contin vitamine, aminoacizi si minoxidil.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod