O echipă medicală din cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a realizat cu succes intervenția de îndepărtare a tumorei osteolitice, localizată pe omoplatul stâng, la un pacient în vârstă de 45 de ani, care își pierduse o parte din funcționalitățile umărului și a brațului. Intervenția, o premieră în cadrul sistemului medical MedLife, a fost realizată de o echipă medicală coordonată de dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedică, din a cărei componență au făcut parte dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie – traumatologie, și dr. Irina Rentea, medic primar ATI.
Pacientul a fost diagnosticat cu o tumoră benignă la nivelul omoplatului, în urma investigațiilor imagistice și a biopsiilor.
„Tumorile la nivelul omoplatului sunt foarte rare, iar intervențiile de acest gen sunt delicate, fiind necesar ca extirparea lor să se desfășoare într-un cadru foarte bun, cu o logistică impecabilă. Am intervenit pentru a realiza ablația – scoaterea celei mai importante părți ale omoplatului, care conținea tumora, dar și masa grasoasă, care s-a dezvoltat prin măcinarea osului. Ulterior acestei chirurgii de exereză, a urmat partea de reconstrucție a mușchilor, astfel încât pacientul să își poată folosi umărul, respectiv brațul, imediat după operație”, a declarat dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedică.
Potrivit specialiștilor, aceste leziuni au un potențial important de transformare malignă, de aceea echipa medicală au luat decizia de a îndepărta masa tumorală. Tumora rezectată a fost trimisă către laboratorul de anatomie patologică, iar în funcție de rezultatul analizei, echipa medicală va stabili dacă în tratamentul pacientului vor fi incluse radioterapia. Intervenția de montare a unei proteze metalice, ce va înlocui partea care lipsește din omoplat, se va putea face după cicatrizarea completă a pielii, proces care poate dura până la 12 luni.
Conform datelor existente, tumorile primitive osteolitice cu o astfel de localizare sunt extrem de rare, având o incidență de 3% din totalitatea tumorilor osoase raportate anual la nivel de țară. Dr. Marius Scarlat este stabilit în Franța de foarte mulți ani, dar a continuat să profeseze și în România, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Dr. Scarlat a parcurs numeroase cursuri de perfecționare atât în Europa, cât și în SUA, în chirurgia protetică a șoldului, a genunchiului, a umărului și a cotului și a urmat un rezidențiat la Universitatea din Nancy (Franța). A fost clinical instructor la University of Washington (Seattle, SUA), medic primar și șef de serviciu în Toulon (Franța) și ulterior a preluat conducerea unei prestigioase clinici private de ortopedie din Franța. Totodată, Dr. Scarlat are o intensă activitate științifică, publicând până în prezent 47 de lucrări de specialitate, participând la peste 100 de comunicări și conferințe științifice.