Cauzele cheliei pot fi locale sau generale. Dupa un consult dermatologic in urma caruia sunt excluse sau tratate toate cauzele locale, raman cauzele generale, mai precis hormonale pentru care nu exista practic prea multe variante de tratament. Acestor pacienti li se indica transplantul de par. Metoda consta in recoltarea unei fasii de tegument cu par din zona occipitala (de la ceafa), care se prelucreaza prin incizii multiple pentru obtinerea unor fragmente foarte mici de piele, cu unul sau doi foliculi de par.
Acestia vor fi inserati la nivelul tegumentului lipsit de par, pas cu pas, pana cand toti foliculii au fost transplantati in totalitate. O alta metoda este folosirea unui instrument de recoltare, special creat, care recolteaza fragmente rotunde si mici de piele si par. Zona donoare nu are nevoie de sutura, aceasta vindecandu-se spontan. Nu toti foliculii transplantati vor "prinde", unii dintre ei vor fi eliminati. Este nevoie de mai multe interventii de acest fel, pe aceeasi zona, pana ce se va obtine un rezultat satisfacator. Zona donoare se sutureaza direct.
O alta varianta de a acoperi zona cu alopecie este de a folosi expanderele. Aceste dispozitive sunt inserate in zona acoperita de par din imediata vecinatate a cheliei, se expandeaza mai multe saptamani pana ce se obtine suficienta piele cu par. Printr-o interventie ulterioara se vor scoate expanderele, se va exciza zona de tegument lipsita de par si se va acoperi defectul astfel obtinut cu pielea in exces acoperita de par. In orice moment al interventiilor si in orice forma de alopecie tratamentul chirurgical trebuie dublat de aplicarea de lotiuni cu aminoxil sau minoxidil cu rol in regenerarea foliculilor pilosi, dar mai ales in prevenirea distrugerii altora noi. De asemenea, pe zone mici de alopecie se pot incerca injectari cu preparate cortizonice, repetate la intervale de cateva saptamani, preparate care regenereaza adesea foliculii pilosi.
Ce trebuie sa stii despre implantul de par
Cand este indicat transplantul de par? Transplantul de par este indicat in cazul cheliilor rezistente la tratamentele locale, atat la barbati cat si la femei. Operatia poate fi facuta la orice varsta, dupa 18 ani. In cazul bolilor grave ale coagularii, bolilor grave infectioase, bolilor dermatologice sau a diabetului zaharat este indicat sa ne abtinem de la orice interventie chirurgicala.
Cate sedinte de tratament sunt necesare pentru a obtine un rezultat satisfacator? De obicei este nevoie de mai mult de o sedinta pentru aceeasi zona. Densitatea normala a firelor de par se obtine dupa mai multe sedinte de tratament, 3-5. Nu toti foliculii de par 'prind', aproximativ 20-30% se pierd la fiecare operatie.
In ce constau ingrijirile postoperatorii? Dupa operatie zona in care s-au transplantat firele de par nu trebuie traumatizata. Aspectul este destul de nesatisfacator in primele saptamani.Dupa aproximativ 3-4 saptamani este permisa raderea zonei si dupa inca 2 saptamani incepe sa cresca parul care a supravietuit transplantului. La 3-4 luni se poate repeta procedura.
Rezultatul este definitiv? Rezultatul final odata obtinut este definitiv, noi foliculi de par nefiind influentati de modificarile hormonale ulterioare. Este binevenita asocierea pe zonele transplantate a produsilor cosmetici pe baza de aminoxil sau minoxidil precum si injectarea periodica a preparatelor cortizonice.
Exista diferente in ceea ce priveste aspectul parului transplantat? In functie de felul in care s-au transplantat foliculi de par, de tipul de par ales pentru transplant, de experienta chirurgului si de acuratetea tehnicii, parul transplantat poate fi vizibil diferit sau nu, de parul din celelate zone ale scalpului.
Exista cicatrice vizibile la locul de unde se recolteaza parul? Locul de unde se recolteaza parul se inchide prin sutura directa care se va vindeca printr-o cicatrice foarte putin vizibila, aceasta fiind ascunsa in zona paroasa occipitala. Dupa 4-5 luni se poate recolta o noua fasie de tegument cu par din aceeasi zona, defectul rezultat inchizandu-se tot prin sutura directa.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!. Pretul se stabileste in urma unei consultatii. Clinica Dr. Florin Daniel Juravle.Calea Dorobanti 51, Etaj 1, Interfon 03.
© Copyright:
Implantul de par, interventia estetica vedeta in acest sezon
Aceasta operatie se adreseaza atat barbatilor cat si femeilor pe zone de alopecie mai mari sau mai mici. Chelia (alopecia) apare mai frecvent la barbati in zona frontoparietala si se poate extinde la tot scalpul.
Posteaza comentariu