In Dictionarul explicativ a limbii romane la definitia cuvantului stres, gasim urmatoarele: “termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave; efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu”.
Si pentru ca suna ingrijorator, specialistii ne dezvaluie una dintre cele mai eficiente modalitati de combatere a stresului, baile in apa sarata hiperconcentrata si impachetarile totale cu namol.
“Impachetarea totala cu namol sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu, produce relaxarea profunda musculo-articulara. Ei i se adauga implicit si relaxarea psihica. De ce? Prin temperatura (cca 42 gr C), dar si prin compozitie si modul de aplicare a procedurii. Namolul include cantitati crescute de clorura de sodiu cu efect de resorbtie a edemelor, activare a circulatiei (organismul initial “inghetat de stress cronic” revine la viata si caldura),in timp ce substantele organice continute (biostimuline, vitamine, acizi humici, auxin – o combinatie de hormoni asemanatori celor feminini estrogen si progesteron) induc virarea dinspre predominant simpatica a sistemului nervos vegetativa spre predominanta parasimpatica tipica starii de calm si relaxare”, explica medicul de recuperare Suzana Pretorian.
Astfel, 5 sedinte de impachetare cu namol ne asigura starea de calm pentru 6 luni.
“Efectul caracteristic apei, de reechilibrare a zonelor deficitare sau supraincarcate electromagnetic ale corpului, este mai accentuat in cazul apei sarate hiperconcentrate, prin mecanism ionic si osmotic.