Azi, oamenii se intorc spre simplitate. Azi, aleg solutiile de tratament lasate de natura. Una dintre ele ? Namolul. Pentru ca tratamentul cu namol, numit si peloidoterapie, a fost utilizat in forma empirica din cele mai vechi timpuri, nu-i asa ? Stiai ca namolul este constituit dintr-o fractiune lichida (apa) si una solida (saruri minerale, substante organice) ? Si ca, in functie de locul de formare (izvor, lacuri sarate, mare, vegetatie) avem doua tipuri principale de namoluri terapeutice ? Sapropelice (de putrefactie - negre, unsuroase, bogate in sulfura de fier coloidala) de lacuri sarate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv namoluri de turba, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).
"Namolurile actioneaza asupra corpului prin temperatura, presiune (in baia de namol) si substantele continute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substantele estrogenice). Toate acestea dezvolta efecte locale si generale, la distanta, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunitatii", ne indica medicul balneolog Suzana Pretorian.
Namolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu contine substante cu un puternic efect antiinflamator (in principal cantitati mari de clorura de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivati din microflora si microfauna lacului), biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compusi cu structura asemanatoare hormonilor feminini estrogen si progesteron – estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de mentinere a tineretii, elasticitatii si stralucirii pielii), respectiv efect de gomaj si detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa si efectul de sudatie (pielea transpira) la temperatura de aplicare de 42 gr C.
La Sovata, poti face impachetari calde cu namol. Acestea constau in aplicarea de namol la temperatura de 40-45 ºC, in strat de diferite grosimi in functie de consistenta namolului. Durata tratamentului ? 15-30 minute. Timp in care pacientul este asezat pe un pat terapeutic. Impachetarea se face in triplu strat pentru a incetini pierderea caldurii (material textil nesintetic la interior, apoi musama sau piele, la exterior patura). "Temperatura de indiferenta a namolului este de 38 ºC, deoarece sub aceasta temperatura se pierde caldura din corp. Indicatiile sunt identice cu cele ale bailor de namol, cu mentiunea ca, in cazul impachetarilor putem delimita mai precis zona de aplicatie : intregul corp (impachetare generala), ½ superioara sau inferioara (impachetare partiala) sau doar pe zona de tratat (impachetare locala) si astfel ne putem folosi de metoda si in prezenta unor contraindicatii relative generale sau locale.", explica specialistul de la Sovata.
"O forma particulara de aplicatie de namol este tamponul vaginal (practicat de exemplu la Sovata), in conditii de igiena riguroasa, pe masa ginecologica, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40ºC, 15-30 minute. Namolul este in acest caz omogenizat suplimentar, pana cand se ajunge la o granulatie extrem de fina, respectiv este trecut printr-o prelucrare termica suplimentara ce creste cantitatea de estrogen si progesteron human-like existenta, prin eliberarea lor din micile conglomerate de sare – fapt important in tratamentul infertilitatii feminine prin insuficienta ovariana", , puncteaza medicul Suzana Pretorian.
Indicatiile specifice ale tamponului cu namol sapropelic in caz de infertilitate sunt ingustarea trompelor uterine, anexite, insuficienta ovariana, deficitul de faza luteala, endometrioza, hipoplazia uterina. Contraindicatiile specifice sunt ciclul menstrual, sarcina, fibromul uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5cm), stadiul acut al anexitei, sau termenul de sub 8 saptamani postneosalpingostomie de dezobstructie tubara sau alte interventii chirurgicale in sfera genitala.
Alte afectiuni ginecologice : boala inflamatorie cronica pelvina, dereglarile ciclului menstrual, sindromul premenstrual, prevenirea instalarii menopauzei, menopauza instalata. Aplicatiile cu namol au si efect cosmetic, prin hidratare si detoxifiere cutanata, exfoliere prin cristalele de sare, activarea circulatiei, pielea devenind catifelata, regenerata, stralucitoare. Mai multe detalii pe www.danubiushotels.ro.