Clinica Fertilia este prima si singura clinica din Romania care utilizeaza laserul PGD pentru diagnosticarea problemelor genetice prenatale. In urma unui parteneriat incheiat cu Bioarray Laboratories Spania, centru de diagnostic si cercetare specializat in analiza genetica prin biologie moleculara (secventiere next-generation NGS), Fertilia Medical Center pune la dispozitia pacientilor primul laser PGD din Romania.
Analiza cu laser PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis) se realizeaza in cazul cuplurilor care apeleaza la fertilizarea in vitro si este procedura care poate determina si preveni o sarcina afectata de dereglare genetica sau cromozomala si poate evita nasterea unui fat cu malformatii.
“Avand in vedere numarul mare de cupluri care incearca an de an sa aduca pe lume un copil sanatos si nu reusesc, am considerat necesara introducerea acestui tip de procedura.
Analiza cu laser PGD este recomandata in special in cazul cuplurilor cu istoric de boli genetice in familie (precum hemofilia sau Sindromul Down), infertilitate inexplicabila, varsta avansata a mamei sau calitate scazuta a spermei tatalui. De asemenea, se poate opta pentru aceasta procedura in cazurile cu nasteri precedente cu dificultati sau anormalitati cromozomiale si in cazurile de avorturi spontane recurente. Femeile care au avut mai mult de patru avorturi spontane primesc recomandarea de fertilizare in vitro cu indicatie de PGD. De asemenea, investigatia cu acest laser se recomanda si cuplurilor cu esec la trei fertilizari in vitro”, declara Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrica Ginecologie in cadrul Fertilia Medical Center.Studiile arata ca peste jumatate din toate ciclurile FIV esuate nu pot fi explicate prin anomalii genitale, ci doar prin calitatea genetica slaba a embrionilor.
PGD creste considerabil rata de succes a unei sarcini prin FIV, oferind informatii pretioase pentru cuplurile in care esecurile FIV anterioare au ramas inexplicabile.La o prima analiza, pot fi considerati sanatosi embrionii care au un numar de diviziuni corespunzator momentelor din ciclul de crestere, celule individuale cu o dimensiune uniforma, din care sa nu lipseasca "fragmente" celulare, care sa poate cauza probleme in procesul de crestere embrionara. Descoperirile recente au aratat insa, ca in anumite cazuri, chiar si embrionii care par sanatosi pot fi anormali si total incapabili de a produce o sarcina. Prin utilizarea laserului PGD se poate examina embrionul dincolo de aspectul superficial, ajungandu-se pana la codul genetic intern al acestuia.
Astfel, in urma acestui test, embrionii care pareau de calitate se pot dovedi a fi alegerea gresita in stabilirea unei sarcini sanatoase.
Pe de alta parte, embrionii care au fost clasificati drept mai putin eficienti din cauza aspectului lor, pot fi de fapt de cea mai buna calitate, avand chiar pana la 10-20% mai multe sanse de a conduce catre o sarcina sanatoasa, decat cei care au fost utilizati fara analiza PGD.Cum se realizeaza analiza cu laser PGD?
Materialul embrionar se poate preleva doar in cadrul Fertilia Medical Center, urmand sa fie trimis ulterior spre evaluare in Spania, la Biorray Laboratories. Cand embrionul se afla in a treia zi de dezvoltare, 1-2 celule din cele ce il formeaza pot fi indepartate fara a afecta in niciun fel embrionul , acesta functionand in continuare ca si cum acel blastomer nici n-ar fi fost indepartat. Fragmentul va fi supus unor teste si analize genetice pentru a afla compozitia cromozomiala a embrionului si daca acesta este sau nu purtator al unei mutatii genetice.
Astfel sunt identificati embrionii sanatosi, care vor duce la nasterea unor copii perfect normali.“Analiza cu laserul PGD permite depistarea unei dereglari genetice la fat si evitarea nasterii unui copil bolnav genetic. Acest instrument nu trebuie privit insa ca o modalitate de a manipula trasaturile si caracteristicile fatului, lucru imposibil de controlat de altfel, ci ca o metoda extrem de utila pentru cuplurile care apeleaza la reproducerea umana asistata de a aduce pe lume un copil sanatos”, a explicat Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrica Ginecologie in cadrul Fertilia Medical Center.
Posteaza comentariu