Fasolea este una dintre cele mai folosite legume in bucataria romaneasca si sta la baza multor preparate. Consumul de fasole are mai multe beneficii pentru organism; insa aleasa si gatita incorect, fasolea poate fi toxica pentru organism.
Iata ce tipuri de fasole sunt toxice si cum trebuie sa gatesti corect fasolea ca sa nu mai fie toxica.
Fasole toxica: cum iti dai seama ca fasolea esre toxica
Toate boabele de fasole contin o substanta care, consumata in cantitati mari, devine toxica. Este vorba despre fitohemaglutinina, care poate provoca serioase probleme digestive si poate duce la aparitia starilor de greata si voma.
Mare atentie la fasolea rosie, aceasta contine cea mai mare cantitate din aceasta substanta! Pe langa fitohemaglutinina, fasolea mai contine si zaharuri si carbohidrati care sunt greu de descompus si digerat.
De asemenea, fasolea mai contine si o serie de inhibitori ai tripsinei, o enzima secretata de pancreas care ajuta la digestia usoara a hranei consumate.
Fasole toxica: cum faci ca sa nu mai fie fasolea toxica
Pentru a preveni problemele provocate de fasolea toxica cel mai bine este sa cumperi fasole cat mai tanara.
Poti recunoaste fasolea batrana dupa dimensiuni, de regula boabele sunt mai mari, dar si dupa culoare: fasolea tanara este de regula alba, fasolea batrana este galbuie sau are pete maronii.De asemenea, poti pregati fasolea intr-un anumit fel inainte de a o gati, pentru a nu mai fi toxica. O mare parte din substantele toxice din compozitie sunt solubile in apa. Este indicat astfel sa lasi fasolea la inmuiat in apa, timp de 5 - 6 ore, schimband apa la interval de cate doua ore. Citeste continuarea pe kanald.ro