Tratamentul endodontic (sau de canal, în termeni comuni) presupune o serie de proceduri ce au ca scop eliminarea infecției care a afectat dintele, devitalizarea lui (scoaterea nervului) curățarea și obturarea canalelor radiculare. El se recomandă doar în anumite situații, cele mai întâlnite fiind: în inflamațiile pulpei dentare (leziunile sunt ireversibile), când există cavități carioase foarte profunde (iminența durerilor), din motive protetice (prepararea viitorilor dinți-stâlpi ai lucrărilor dentare).
Deși exista de mult timp, endodonția a fost recunoscută ca specialitate distinctă a stomatologiei abia în anul 1963 de către Asociația Stomatologică Americană. Ea a cunoscut progrese remarcabile în ultimele două decenii. Înainte, tratamentele endodontice erau realizate prin metodele clasice. Reperarea și instrumentarea canalelor radiculare se făcea intuitiv, fără a exista un control vizual de calitate al câmpului de lucru.
Una dintre cele mai importante etape în evoluția endodonției este reprezentată de introducerea microscopului. Deși a început să fie utilizat în medicină din secolul al XIX-lea, în stomatologie a început să fie folosit în urmă cu aproximativ 17 ani. Este unanim acceptat că utilitatea microscopului dentar a devenit incontestabilă.
Tehnicile și instrumentele folosite pentru un tratament de canal modern, care sunt utilizate și în clinica LLL Dental, sunt următoarele:
- Apex Locator Root ZX2 Morita, un dispozitiv care permite aflarea poziției acelor endo în timp real față de vârful rădăcinii, fără radiații.
- Motor endodontic și instrumentar rotativ NiTi, care permite o scurtare a timpului de tratament, precum și o calitate crescută a acestuia. Acele de NiTi au memoria formei − se pot îndoi oricât fără să se rupă (canale curbe, în zig-zag) și atunci când sunt scoase din canal revin la forma dreaptă;
- Sistemul de obturare prin condensare (sigilare) verticală la cald este, în momentul de față, tehnica ce permite realizarea unei obturații 3D a dintelui, asigurând obturarea întregului sistem endodontic;
- Acele rotative flexibile au revoluționat tehnica medicală făcând posibilă prepararea canalelor radiculare cu o mai bună precizie. Acestea favorizează creșterea numărului de cazuri rezolvate cu succes și scad timpul necesar medicului pentru o intervenție endodontică.
Grație noilor tehnologii, se poate salva mai mult din structura dentară sănătoasă, datorită efectării unui tratament de calitate prin sigilarea completă a canalelor.
Datorită avantajelor sale, utilizarea microscopului dentar reprezintă cea mai bună alegere atunci când se recomandă un tratament endodontic. El permite mărirea canalelor radiculare de până la 40 de ori, crescând astfel precizia tratamentului și a ratei de succes. De asemenea, ajută la salvarea dinților care altădată necesitau extracție. Confortul pacientului este sporit și se poate bucura de beneficiile unui tratament efectuat la cele mai înalte standarde.
Articol scis de dr. Claudiu Lupașcu, clinica LLL Dental
Posteaza comentariu