Dulciurile de la Moș Crăciun au fost bucuria de moment a copiilor, care nu se compară cu nimic, dar care a adus după sine riscul unor probleme dentare mari. Potrivit unui studiu GSK, patru copii din zece au carii la dinții permanenți, iar peste 90% dintre acestea sunt netratate. Problema îi afectează și pe copiii cu vârste între 5 şi 13 ani: 75% dintre ei au carii pe dinţii de lapte și au dantura afectată din cauza dulciurilor. Este deci momentul în care părinții responsabili ar trebui să meargă la medicul dentist cu copiii care s-au dedat la prea multe dulciuri.
Medicii stomatologi avertizează că zahărul este cel mai mare dușman al dinților, iar dintre dulciuri, cele mai dăunătoare sunt caramelele.
Zahărul alb și brun, sucul de trestie de zahăr, siropul de porumb, jeleurile și bomboanele care au o consistență lipicioasă sunt toate foarte periculoase pentru dinți. Dacă dinții nu sunt curățați în mod corespunzător în scurt timp după consumul acestor produse, există toate șansele să înceapă formarea cariilor."În perioada sărbătorilor de iarnă se formează cariile pe dinții copiilor deoarece mănâncă foarte multe dulciuri primite de la Moș Crăciun. Le recomand părinților să ofere mai ales prăjituri făcute în casă și alimentele bogate în fibre.
De asemenea, după fiecare gustare dulce, micuții trebuie să se spele pe dinți sau să clătească gurița”, explică dr. Monica Cheregi, medic stomatolog la Cheo Klinik Kids.Ce se întâmplă? Unele microorganisme prezente în salivă consumă moleculele de zahăr de pe suprafaţa dinților. În acest fel, se produc acizi care deteriorează smalțul dinților și dizolvă treptat calciul, cauzând cariile dentare. Netratate, cariile dentare pot produce infecții și pot duce, în final, la pierderea dintelui.
Dacă nu pot evita în totalitate alimentele bogate în zahăr, este bine ca părinții să îi învețe pe micuți să se spele regulat pe dinți, după fiecare bucățică de zahăr consumată.
De asemenea, medicii recomandă folosirea cu regularitate a aței dentare, controalele stomatologice și periajul profesional, Medicii stomatologi pediatri recomandă de asemenea sigilarea dinților, atât la dentiția temporară, cât și la cea permanentă, imediat dupa erupția acestora. "Metoda se aplică pe molari și premolari, în special pe dinții definitivi în cadrul vârstei 6-15 ani. Protejarea dinților de lapte garanteză săntatea celor permanenți”, adaugă dr.
Monica Cheregi.
Posteaza comentariu