Ela Crăciun dezbate acest subiect în prima sa carte, “9 luni fără griji”, ce va fi lansată pe 24 mai, povestind propria experiență și apelând la medicul său pentru a obține informațiile necesare.
„În general, aceste simptome apar începând cu săptămâna a 5-a și pentru multe mămici sunt primul semn al sarcinii. La toate cele trei sarcini am experimentat cu brio grețurile, dimineața, la prânz și seara. La Nicholas îmi era rău 24/24. Nu vomam, însă simțeam permanent un nod în gât și senzație de disconfort.
Obosisem fizic de la starea pe care nu o puteam controla.
Multă vreme am mâncat numai pâine prăjită cu unt sau brânză, fructe și am băut apă și ceaiuri. Cele mai multe femei trec prin asta, iar starea generală e cauzată de cantitatea uriașă de hormoni care începe să circule în această perioadă prin corp. Acest dezechilibru hormonal este cel care duce, la început, la scăderea apetitului și apoi, așa cum vei vedea, la creșterea lui.
Aș spune că, dacă totuși mănânci puțin, să încerci să variezi cât mai mult fructele, legumele, salatele și să eviți alimentele care nu aduc decât neplăceri, cum sunt cartofii, pâinea, dulciurile. Oricum, organismul cere atât cât are nevoie.
Asigură-te că mănânci cât mai des, pentru a evita scăderea nivelului de zahăr din organism. Nu aștepta până în momentul în care îți este foarte foame, pentru că s-ar putea să fie prea târziu. Încearcă să mănânci dimineața (pentru multe femei biscuiții simpli funcționează foarte bine) și să ai mereu la tine câteva gustări pentru a le intercala cu mesele principale (fructe, legume, biscuiți).
Asigură-te că bei zilnic suficientă apă, pentru că și deshidratarea poate da senzația de greață. Ar fi bine să încerci să consumi acei doi litri de apă pe zi despre care îți vorbește toată lumea, dar nu bea apă în timpul mesei. Evită și sucurile dulci carbogazoase și bineînțeles, alcoolul.
Soluții rapide care te scapă de greață:
– ghimbir (ceai, biscuiți)
– dropsuri de lămâie
– încearcă să mănânci carbohidrați ușor digerabili (pâine prăjită, cartofi)
– încearcă brățările împotriva răului de mașină
– deschide fereastra larg sau plimbă-te puțin în aer curat
– taie o lămâie (mirosul te poate ajuta să alungi senzația de greață)
Efectul placebo este cât se poate de real, așa că nu ar trebui să te gândești prea mult la stările de greață sau să le anticipezi, pentru că s-ar putea să le provoci pe bază de stres. Nu te teme dacă observi că ai slăbit în primul trimestru, nu este o problemă și copilul nu va fi afectat”, scrie Ela Crăciun în cartea sa, “9 luni fără griji”.
“9 luni fără griji” este prima carte despre sarcină a unui blogger din România. Volumul este scris având la bază experiența vedetei TV de mamă a trei copii și este susținut de informațiile medicilor și ale specialiștilor care le vor fi de ajutor, ca bază de informație, viitorilor părinți.
“9 luni fără griji” include răspunsurile la 101 întrebări, cele pe care femeile însărcinate și le pun cel mai des, selectate din discuțiile în mediul online, pe blogul și paginile sale de socializare, cu femeile din comunitatea sa.
Ela Crăciun a strâns informații extrem de utile de la specialiști, astfel încât viitoarele mămici să primească răspunsurile corecte la întrebările lor, axate pe studii medicale.
Cartea parcurge toate etapele sarcinii, întrebările și problemele cu care se confruntă viitoarele mame, abordând curajos chiar și subiecte considerate de multe persoane drept tabu, precum sexul în timpul sarcinii, miturile băbești, emoțiile și depresia unei gravide.
Nu doar viitoarele mame vor găsi documentarea necesară, ci și partenerii acestora. Viitorii tătici se vor putea informa referitor la rolul lor în toată această călătorie, de la posibilitatea de a lua concediu de paternitate, până la însoțirea mamei la analize și sprijinul emoțional pe care îl acordă. Informațiile incluse în volum îi vor ajuta să își înțeleagă mai bine partenerele în această perioadă specială, plină de emoții.
Cartea “9 luni fără griji”, care va fi lansată pe 24 mai printr-un eveniment cu intrare liberă pe terasa Promenada Mall.