Deși majoritatea pacienților se tem că montarea aparatului dentar este partea cea mai dureroasă a tratamentului ortodontic, în realitate etapa dificilă are loc în primele zile de după, în perioada de acomodare. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, asigură însă că nu poate fi vorba de durere, ci mai degrabă de un disconfort, care poate fi depășit cu ajutorul unor mici trucuri și care oricum va dispărea treptat odată ce ne obișnuim cu purtarea aparatului.
Drumul până la un zâmbet perfect poate fi puțin dificil la început, însă gândul la destinația finală și informațiile potrivite care să ne pregătească pentru ce va urma ne vor ajuta să trecem mai ușor peste inconvenientele perioadei de acomodare cu aparatul dentar fix. Iată câteva situații care pot apărea și cum pot fi ele depășite:
1.
Senzația ciudată că nu ajung buzele pentru a închide gura – primul lucru pe care pacientul îl simte după aplicarea aparatului dentar sunt bracketurile peste care buza nu se poate întinde pentru a le acoperi.“În acest caz, tot ce putem face este să avem răbdare câteva zile, deoarece buzele și obrajii au elasticitate foarte mare și se vor obișnui foarte ușor să ocolească braketurile. Un plus este acela că buzele, împinse mai în față, par mai mari și atrăgătoare”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
2. Disconfort/durere la nivelul dinților - deși multe persoane se așteaptă la durere încă din momentul aplicării aparatului dentar în cabinet, această etapă nu este deloc dureroasă. Însă după câteva ore, acasă, ne putem aștepta la disconfort sau chiar durere la atingerea dinților.
“Administrarea unui antiinflamator/antialgic va reduce acest disconfort. Putem mânca imediat după montarea aparatului dentar, însă în primele zile este recomandată o dietă pe bază de alimente moi: paste, pâine fără semințe, legume moi, budincă, supe creme, iaurt etc. După aproximativ 3-4 zile orice disconfort inițial asociat cu aparatul dentar ar trebui să dispară sau să se amelioreze vizibil, astfel că putem include pe listă și alimente mai solide. Pe întreaga durată a tratamentului vor fi evitate alimentele care ar putea îndoi sârmele sau desprinde brackeții: cele foarte dure (alune, floricele de porumb, morcovi, măsline cu sâmburi, pâine prăjită crocantă, chipsuri tari) și cele lipicioase (caramele, bomboane gumate, jeleuri etc.)”, atenționează specialistul ortodont.3. Leziuni la nivelul buzelor și obrajilor – deși bracketurile sunt bine lustruite, pot apărea mici leziuni la nivelul obrazilor cauzate de sârme.
Obrazul poate fi zgâriat uneori și pe parcursul tratamentului, pe măsură ce dinții se îndreaptă, atunci când capătul sârmei poate ieși din ultimul bracket.“În cazul în care o astfel de situație apare ne poate salva ceara dentară, aplicată pe bracket sau capătul arcului. Dacă problema nu dispare, poate fi necesară o vizită la cabinet pentru scurtarea sârmei, iar între timp trebuie evitate alimentele fierbinți sau acide (sucuri acrișoare, murături etc.) deoarece ele accentuează senzația de usturime de la nivelul rănii. Clătirea gurii cu ceai de salvie va ajuta la vindecare, iar hidratarea este esențială și ea, deoarece dacă gura este uscată bracketurile se freacă mai tare de buze și obraji”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
Este important de reținut că orice disconfort care apare în primele zile după montarea aparatului dentar este doar temporar și poate fi ușor gestionat.
Fiecare persoană va reacționa diferit în această perioadă, însă cunoscând în prealabil situațiile care pot apărea și modalitățile prin care pot fi ele depășite, acomodarea cu aparatul dentar va avea loc mai ușor. Odată depășită prima săptămână, cea de acomodare, tratamentul va decurge mult mai lin, existând toate șansele ca în timp pacientul chiar să uite că poartă aparat dentar!