Cu și despre otită - cum o tratăm homeopat?

Otita este o boală care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Ea reprezintă un proces inflamator la nivelul urechii, care apare în urma unei infecții dată de microorganisme patogene.

Otita poate fi localizată atât la nivelul urechii externe, cât și la nivelul urechii medii sau interne. E important de știut că, otita apare cu precădere la copilași. Mai exact, 5 din 6 copii experimentează o formă de otită în primii ani de viață  
Afectiunea apare însă și la adulți și e la fel de dureroasă.
Iată care sunt principalele simptome ale bolii:
• Otalgia, hipoacuzie
• Zgomote de lichid în timpul mișcarii capului, autofonie, vajaieli, zgomote infundate
• La examenul otoscopic se observă timpanul roșu cu desen vascular accentuat.


Adulții manifestă durere la nivelul urechii, de scurtă durată sau continuuă. Au senzația de ureche înfundată, scăderea auzului, secreții la nivelul urechii. Copii resimt durere la nivelul urechii ( în special nocturnă), febră mare, tulburpri de somn, stare de agitație, inapetențp, stare de angoasă, secreții la nivelul urechii ( în anumite situații).


Cum și de ce se produce acest fenomen?
”Un obstacol în calea funcționarii normale a trompei lui Eustachio aduce cu sine în urechea medie o diferență de presiune față de mediul extern. Acest fenomen determină la rândul său acumularea de lichid din capilare în urechea medie, ascensionarea procesului inflamtor prin trompa Eustacho și presionarea membranei timpanice.”, punctează medicul homeopat, Cezarina Matei.


Cele mai frecvente cauze ale obstrucției trompei lui Eustachio la copii sunt tumefierea mucoasei (ca urmare a rinitelor repetate), precum și hipertrofia vegetațiilor adenoidiene (polipii).


Ce tipuri de otită există?


Otita externă
Otita externă sau otita înotătorului.

Cauza principală? Expunerea la umiditate ( piscine, apa mării). Poate fi cauzată de bacterii,  virusuri, sau ciuperci ce se pot dezvolta la nivelul pavilionului urechii atunci când în ureche rămâne apă.

Otita medie
Apare în urechea medie, declanșată de bacterii și este cel mai des întâlnită la copii ( în special, datorită unei particularități anatomice - trompa lui Eustachio este mai scurtă decât la adulți și împiedică drenajul lichidelor la nivelul urechii.)


Otita medie acută congestivă
Este cauzată cel mai adesea de bacterii - Stafilococus Pneumoniae, Haemophilus Influnezae sau poate reprezenta debutul unei boli infectioase.


Otita medie acuta supurată
Se manifestă prin apariția unor secreții purulente.


Otita seroasă
Otita seroasă poate fi acută (evoluție sub 2-3 luni) sau cronică (evoluție peste 3 luni). Copiii și părinții au adesea bătăi de cap cauzate de otita medie seroasă. Afecțiunea în cauză este des întâlnită la copii și reprezintă acumularea de lichid în spatele membranei timpanice în urechea medie.


Cum se previne otita seroasa?
Prin curățarea corectă a nasului și tratarea rinitelor, vegetațiilor (polipilor) și obstrucției nazale.


Cum se tratează otita seroasă?
”În primul rând, consulți un medic. De preferat, specialist ORL. Tratamentul gemoterapic sau  homeopat în cazul otitei seroase va fi prescris de un medic și va tine cont de toate aspectele bolii. Este vorba de o schemă terapeutică personalizată.”, ne explică medicul homeopat și gemoterapeut, Cezarina Matei.


Medicamentele homeopate utile în tratarea otitelor :
Otita externă:
Avem varianta unui tratament extern - apa oxigenată + câteva picături de tinctură de Echinaceea sau Calendula.
Verbascum Thapsus este principalul remediu indicat în situaţii de otalgie, cu o senzaţie de obstrucţie la nivelul urechii, uneori cu uscăciune şi eliminare de cruste la nivelul meatului extern şi cu dificultate de auz, pe partea respectivă.


Pe lânga remediul homeopat, Verbascum administrat în diferite diluții, există și un un produs fitoterapic cu ulei de Lumânărică (Verbascum ) care se numește Mulein Oil și este destinat menținerii igienei și sănătății urechii. O picătura din acest ulei,  încălzit, la temperatura corpului și administrat în ureche  de 3 ori /zi, poate reduce stările inflamatorii de la nivelul urechii externe și medii.


Otita congestivă:

Aconitum - debut brutal, după expunerea la vânt rece și uscat, pacient agitat, congestionat, fără transpirații, cu sete importantă, frică de moarte.

Belladonna -  debut brusc, după expunere la frig, după udarea părului (ploaie, baie în bazin, spălat pe cap, transpirație a scalpului), fața roșie, piele umedă, durere puternică, lateralitate dreaptă. Pacientul prezintă și febra înaltă >39 cu extremități reci, timpan rosu edematiat.


Ferrum phosphoricum  - debut, cu temperatură mai puțin crescută, dar persistentă (38 de grade în fiecare dimineață), stare de oboseală, tendința la hemoragii ( epistaxis ), durere foarte mare.


Arsenicum album - simptomele se agravează sau debutează noaptea, durerea se ameliorează când se fac aplicații calde pe ureche. Copilul are o dispoziție plângăcioasă, care necesită prezența permanentă a mamei. Pacientul bea apa puțin și des.


Otita seroasă - otita catarală
Remedii recomandate
Pulsatilla - se administrează în cazul otitei medii acute sau cronice, care apare ca și complicație a unei rinite cu secreții galbene groase, durere pulsatilă, agravata de căldură.


Capsicum - este eficient în cazul durerii importante cu iradiere în mastoidă.

Pacientul manifestă dorința de a cosnuma alimente picante.


Rhus toxicodendron - este util pentru tratarea otitei de piscină (udare + efort fizic


Otita medie acuta supurată

Reprezintă o complicație a otitei seroase, cu risc de perforație a timpanului. Aici, este necesar un consul ORL cât mai rapid pentru aspirarea secrețiilor și, eventual, o intervenție pentru evacuarea colecției.


Remedii homeopate care pot fi adjuvante în aceasta situație sunt:


Hepar sulfur - atunci când urechile sunt sensibile la vânt și aer rece, dar și când prezintă o secreție purulentă, cu miros de miere


Lachesis -  funționează când vorbim despre afectarea urechii stângi. Pacientul prezintă eructații și logoree, cauzate de febră, dar și senzație de sufocare. Acesta este cuprins de valuri succesive de căldură și nu poate înghiți lichide și saliva.


Kalium bichromicum - pentru otita asociatp cu rinoree purulentă, dar și pentru otitele supurate su secreții groase, vâscoase, nemirositoare.


Otita cronică
Neinfecțioasă - reprezintă cronicizarea otitei medii atunci când timpanul se perforează și are ca și consecință pierdea auzului.


Otica cronică supurativă

Această formă de otită se manifestă cu pierderea auzului datorită secrețiilor purulente ineficient drenate


Otita internă
Sau labirintita. Aceasta formă de otită reprezintă inflamația labirintului urechii. Acest tip de afecțiune se vindecă, se obicei, de la sine cu ajutorul sistemului imunitar.

Ghid de prevenție
1.    Eliminarea apei din ureche dupa duș sau baie în piscină și mare.

Realizați această acțiune fără utilizarea bețigașelor de urechi, ci mai degrabă cu ajutorul prosopului sau/și a șervețelelor.


2.    Toaleta nazală temeinică cu aspirarea secrețiilor în cazul rinitelor și, in special, la copiii care au hipetrofie de vegetații adenoide ( polipi).


3.    Întărirea imunității


Autor - dr homeopat Cezarina Matei, Secretar General al Societății Române de Homeopatie

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VIOREANU CAMELIA pe 21 Nov 2022, 19:55
    otita seroasa bilaterala copil 3 ani si jumatate

    nepotelul de 3 ani si jumatate are otita seroasa bilaterala, pentru care i s-a recomandat interventie de ventilatie a urechii. am dori sa evitam aceasta interventie , si vin cu rugamintea; ne puteti ajuta cu ceva preparate? multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod