Berea, ca toate celelalte alimente sau băuturi, conține calorii, însă aportul de calorii din bere este unul redus: 100 ml de bere cu 5% alcool conțin același număr de calorii precum o cantitate similară de suc de portocale (42 kcal) și semnificativ mai puține decât 100 ml de vin roșu (71 kcal) sau lapte (47 kcal).
„Datorită conținutului redus de calorii și a ingredientelor 100% naturale, berea aduce organismului minerale, vitamine și antioxidanți esențiali.
În general, se pare că o cantitate mică sau moderată de alcool consumată este puțin probabil să constituie un factor de risc pentru instalarea obezității, în comparație însă cu consumul abuziv de alcool.
Factori care influențează greutatea corporală
Sexul: cercetătorii susțin că femeile prezintă un risc mai redus de creștere a greutății corporale, spre deosebire de bărbați. Un studiu în rândul populației arată că femeile aflate în perioada post-menopauză care consumă moderat băuturi alcoolice prezintă un risc relativ redus de a deveni supraponderale (cu 35% mai scăzut) sau obeze (cu 88% mai scăzut).
Cantitatea: deși consumată frecvent, berea nu este asociată cu creșterea în greutate în condițiile unor cantități mici sau moderate. Rezultatele unui studiu în rândul bărbaților arată că cei care au consumat bere zilnic, în cantități moderate, au avut un indice al masei corporale mai mic și o circumferință a taliei mai mică decât cei care au consumat cantități mai mari sau mai rar.