Ce trebuie să faci în cazul unei întinderi de ligamente

Ești activ. Mergi la sală. Alergi zilnic între task-uri. Din contră. Ai o viață sedentară. Tipul de alimentație pe care-l ai este unul mai mult decât nesănătos. Iată două perspective diferite care, de altfel, au un singur punct comun: riscul asupra sănătății tale fizice. Deși pare greu de crezut, intinderea de ligament este riscul la care te supui indiferent de stilul de viață pe care îl ai.

Ești activ, riști cel puțin o întindere de ligament într-o viață. Ești sedentar și ai exces ponderal, ce crezi, riști cel puțin o întindere de ligament într-o viață.


Simptome întinderea de ligament
„Simptomele unei întinderi de ligamente sunt clare: durere la mișcare, care de la slabă se va acutiza treptat, de asemenea pot apărea umflături în zonele afectate și uneori chiar vânătăi. Zonele predispuse la un astfel de diagnostic sunt gleznele, genunchii, cotul, umerii, ba chiar și degetele”, explică Pr.

Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie..


Ce trebuie să faci în cazul unei întinderi de ligamente?
În primul rând, medicul îți va recomanda repaus total 24 - 48 de ore, depinde de gravitatea accidentării. „Pentru că în procesul de recuperare timpul este foarte important, în permanență spun că urgența cu care se ajunge la medic determină bunul mers al recuperării. Bunăoară, iată aceste între 24 - 48 de ore de repaus sunt cruciale.

La fel cum important este să se înțeleagă ce înseamnă repaus. Oprirea totală a activității pacientului și relaxarea totală a zonei afectate”, explică specialistul în recuperare medicală.


„În plus, nu uităm să aplicăm gheață în reprize de câte 15 - 20 de minute, în reprize de câte 4 până la 8 ori pe zi. Atenție, gheața nu se aplică direct pe piele. Și, nu uităm de fașa elastică obligatoriu de purtat pe toată perioada indicată de medic.

Peste toate acestea, gelul antiinflamator se aplică cu regularitate pentru că are rolul clar de a reduce durerea și inflamația”, continuă dr. Cornel Brotac.


Toate acestea sunt completate de un program intens de kinetoterapie prescris de medic. „Durata programului de exerciții se stabilește în funcție de gravitatea accidentării. Aceasta poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Exercițiile vor fi stabilite în funcție de nevoile fiecărui pacient, iar acestea vor fi schimbate pe masură ce pacientul se recuperează, devenind din ce în ce mai intense, până în momentul în care pacientul este recuperat complet și își poate relua activitățile zilnice”, conchide medicul.