Bruxismul este considerat unanim ca o parafunctie, adica o miscare involuntara a unor muschi sau grupuri de muschi non controlabili, gen tic-uri nervoase, miscari involuntare, dactilofagie ( rosul unghiilor ). In cazul nostru vorbim despre cea mai grava forma de parafunctie a aparatului dento-maxilar cu cele mai devastatoare consecinte pe termen lung. Despre cum putem tratat acest gest involuntar, ne spune doctorul Mourtada Sleiman de la French Clinique.
Care este diferenta intre bruxismul nocturn si diurn?
Bruxismul diurn este de multe ori, cat de cat controlabil si este de obicei un bruxism centric, adica la stare emotionala inclesteste dintii dar nu ii freaca. Adica rar ajunge la stadiul de a scrasni cand este treaz. Dar la bruxismul nocturn, este de obicei excentric, adica mandibula se misca continuu in anumita faza din somnul profund si dintii se freaca intre ei emitand zgomote de scrasnit, uneori foarte deranjante persoanelor din aceeasi incapere.
Limitandu-ne la bruxismul nocturn, care este cauza? Poate fi genetica, ereditara?
Bruxismul nocturn este, dupa cum am spus, cea mai grava parafunctie a aparatului dento-maxilar. Este o declansarea a unor stimuli electrici dintr-o zona din creier la un grup de muschi principali masticatori, apare intr-o anumita faza din somnul profund al pacientului si se opreste cand se apropie spre sfarsirea ciclului de somn ( adica noi avem in jur de 4 cicluri de somn pe noapte fiecare ciclu cu durata de 2 ore aproximativ, ceea ce inseamna ca pacientul are 3-4 runde de scrasnit de dinti/ noapte. Mai exista bruximul centric nocturn, care este si el foarte nociv doar ca nu este zgomotos, dar multe sechele asupra dintiilor, articulatiilor temporo-mandibulare. In acest moment nu exista nicio cauza determinanta cunoscuta.Genetic nu exista nicio gena cunoscuta care provoaca bruxismul.
Ce dauneaza acest bruxism in afara de disconfortul creat partenerului de camera?
Bruxismul dauneaza tot aparatului dento-masticator:
- scrasnitul dintiilor va duce la abrazarea suprafetelor dintiilor si se va pierde smaltul, expunand dintii la carii si va crea o hipersensibilitate la rece si la cald.
-scrasnitul va duce la destabilizarea si mobilizarea dintiilor in osul aleveolar distrugang osul care tine dintii si ligamentii care tin dintii in os.
- scrasnitul poate crea leziuni la coletul dintiilor mai ales in bruxismul centric .
- articulatia temporo-mandibulara va suferi mult datorita presiunii si timpul indelungat de efort, cu leziuni intra articulare asupra meniscului si asupra suprafetelor osoase articulare.
- surasul gingival.
- durerile articulare si mialgiile in zona temporala, cu timpul se pot transforma in algii mio-faciale.
- aparitia ridurilor verticale in obraji;
- topirea grasimilor din buze si subtierea acestora.
Cum ne dam seama ca avem bruxism, mai ales ca ati spus ca unii pacienti isi dau seama ca au bruxism in urma unei consultatii la stomatolog sau pentru estetica faciala ?
De multe ori partenerul de camera se plange de zgomotul de scrasnit de dinti noaptea. De multe ori medicul stomatolog constata abraziunea anormala a dintiilor. Pacientul se plange de tensiune dimineata in toata zona temporala ( tamplele). Pacientul se prezinta ca sa trateze leziuni gingivale fara sa stie ca are bruxism.
Ce analize trebuie facute?
Se face un set de radiografii ca sa evaluam starea parodontiului, si mai ales o polisomnografie.
Polisomnografia ce este si cu ce ne ajuta ?
Polisomnografia ne permite inregistrarea somnului, electro-encefalo-grama si mai ales filmarea momentelor in care pacientul scrasneste din dinti, asa putem sa ne dam seama de muschii dominanti in bruxism, si in acelasi timp avem informatii importante pentru eventuala consultatia la neurolog pentru tratament adecvat.
Neurologul sau neuro psihiatrul ce rol are mai ales ca vorbim de scrasnit de dinti?
Prin faptul ca in acest moment singura teorie admisa legata de bruxism este teoria de factori psiho-emotionalisi mai ales stress-ul, ne conduce automat la medicul neurolog sau neuro-psihiatru sa prescrie tratamentul necesar pentru a reduce starea de anxietate si sa amelioreze somnul.
Cum adica suras gingival legat de bruxism?
Surasul gingival: datorita abraziunii, dintii se vor scurta, dar pentru compensarea dimensiunii verticale ( adica intre baza nasului si barbia ce a ce reprezinta etajul inferior al fetei ), osul va migra cu radaciniile dintiilor ce a ce va arata dintii scruti si gingie din ce in ce mai aparenta.
Spuneati ca pot aparea riduri la nivelul obrajilor din cauza bruxismului. Puteti explica?
Datorita scrasnitului din dinti noaptea, glandele salivare vor secreta automat multa saliva si involuntar persoana va inghiti saliva, sa ne gandim si sa simulam ca inghitim saliva cu dintii inclestati ne vom da seama cum se formeaza ridurile jugale verticale. Pana acum toata lumea de care stiu, leaga bruxismul de ocluzie cu probleme si se trateaza aceasta cauza. Este corect ? Nu este corect ! Poate o sa va surprinda. In acest moment nu exista nicio dovada stiintifica care poate lega bruxismul de ocluzie. Si ca sa mergem cu gandirea inversa, toate echilibrarile ocluzale si toate gutierele din lume nu vor sterge un bruxism. Doar ca, ele vor atenua conflictele si vor amenaja putin articulatia temporo-mandibulara.
Gutiera este singura solutie pentru bruxism?
In niciun caz gutiera nu este singura solutie, gutiera o folosim o perioada scurta pana cand stergem bruxismul. Gutiera este o solutie provizorii pe care toti colegii stomatologi o iau ca o solutie permanenta cu schimbarea ei cand se abrazeaza sau cand se fractureaza, nu vreau sa vorbim cat de incomoda este !
Care este tratamentul prin care puteti trata radical bruxismul?
Bruxismul se poate trata prin injectarea selectiva cu toxina botulinica a unor fascicole din muschii care activeaza aceste miscari, tratamentul este conform unui protocol bine definit, care ne va scapa pur si simplu de bruxism in mod radical.
Vorbim de un tratament este temporar al carui efect poate sa dispara in cateva luni?
Nu are nici o legatura toxina in frunte cu toxina botulinica in muschii masticatori. In frunte atenuam o miscare voluntara, in bruxism stergem o engrama involuntara din creier.
Ce este engrama din creier ?
Engrama in cazul bruxismului este ca o simfonie electrica care se naste in creier si care declanseaza un sir de miscari sincronizate si repetitive in aceeasi traiectorie, si noi o stergem.
Este adevarat ca apar modificari la nivelui zambetului si al gustului?
Da! Poate sa se modifice zambetul pentru o perioada scurta, adica maxim 3 luni, dar intrebarea mea ar fi, oare nu merita orice sa scapam de bruxism si sa castigam toata dentura si tot sistemul dento-masticator al nostru? Legat de ce scrie pe blog-uri mai ales uneori induse de unii medici stomatologi, este exact pentru faptul poate ca nu vor sa piarda pacientul.
Tocmai cand scriem ca se modifica zambetul datorita atingerii unui nerv, acelasi nerv de care vorbim are o ramura implicata in gustatie, dar revenim, ca toate aceste lucruri sunt temporare si revin la normal in 2-3 luni.Cat dureaza o sedinta?
Sedinta dureaza 10 minute. Cu determinarea punctelor, etc poate sa dureze cu totul 30 minute. Dar injectarea propriu zisa dureaza cu totul mai putin de 10 minute.
Si in cat timp el nu va mai scrasni din dinti?
Normal, in perioada imediat dupa, intre 5 si 10 zile.
Si daca scrasneste dupa 10 zile?
Se completeaza unde trebuie si este inclus in pret.
Si gutiera va trebui purtata in continuare, permanent?
Se va scapa definitiv de gutiera, acesta este scopul. Doar ca vom purta o gutiera putin modificata in functie de nevoie pentru cateva saptamani. La sfarsitul tratamentului, se incheie capitolul "gutiera".
Cat este procentul de reusita din prima sedinta de tratament ?
La 85% din pacienti se rezolva definitiv bruxismul pe viata. Intre 12-13% necesita inca o sedinta de tratament, si raman cazuri rebele 2-3.
Cei 2-3 % considerati cazuri rebele ce solutie ii oferiti ?
Si la cazuri rebele se ofera o solutie care protejeaza dintii si se face o data la 8-9 luni o varianta de injectare mai usoara si mai simpla. Foarte rar, exista cazuri sa necesite mai mult de 3 injectari.
Care e costul interventiei ?
Costul interventiei la French Clinique este de 500 euro, din pacate, ar trebui sa fie considerata ca o boala si ar trebui suportata de stat, dar exista alte prioritati. Tratamentul bruxismului nu este un moft, ci este o necesitate. Mai ales tinand cont de cate suferinte ne scapa si cate cheltuieli ne economiseste in cursul vietii.
Posteaza comentariu