Ce este apneea si cum o tratam?

Doctorul Mihaltan Florin Dumitru specializat in pneumoftiziologie si somnologie a acordat un interviu in exclusivitate pentru citoarele eva.ro cu informatii despre apenee, de la diagnosticare la tratament. Prof. Dr. Mihaltan Florin Dumitru - Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor in Stiinte Medicale si medic la Institutul National de Pneumoftiziologie Prof Dr. Marius Nasta si fost presedinte al Societatii Romane de Pneumologie in perioada 2006-2016.

Cum putem sti daca suferim de apnee in somn? Putem sa ne punem singuri diagnosticul, luand in considerare simptomele afectiunii, sau acest lucru il poate determina doar medicul?

Suferinta de tip apnee in somn este vizibila atunci cand pacientul are somnolenta diurna, se trezeste neodihnit, sforaie noaptea, face pauze in respiratie cu oprirea acesteia (fapt care sperie apartinatorii) , are mictiuni nocturne frecvente, transpira mult, schimba pozitia in pat des, etc. Daca sunt severi dorm oriunde stau in repaus, dorm in sezut si cad din pat sau scaun. Diagnosticul se poate pune de medic pe aceste simptome, dar el trebuie sa le sesizeze sa poata sa le obiectiveze printr-un test numit testul Epworth si apoi sa-l trimita la specialist pentru realizarea unei poligrafii sau a unei polisomnografii.

Cum se face diagnosticarea?


Diagnosticarea se face in laboratoare de somnologie specializate unde pacientul trebuie sa doarma conectat la o serie de aparate care monitorizeaza  in cadrul unei poligrafii: fluxul respirator, zgomotele respiratorii, frecventa cardiaca,valorile saturatiei, pozitia in pat, valorile CO2 iar in cazul unei polisomnografii electroencefalograma, electrooculograma, electromiograma, electrocardiograma.In functie de severitatea bolii pacientul poate dormi si a doua noapte de data aceasta fiind noaptea alocata testarii unui aparat CPAP care este utilizat pentru titrare si tratament la domiciliu.

Care sunt principalele riscuri la care se expune o persoana care sufera de apnee in somn?

Exista o multitudine de riscuri la inceput aproape invizibile.

Astfel desaturarile nocturne, deficientele de oxigenare sapa in surdina. Apar complicatii in sfera cardiovasculara de tip: accident cardio vascular, tulburari de ritm la inima, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, stop cardiac, hipertensiuni rezistente la tratament, etc. La fel in sfera respiratorii se poate merge spre o insuficienta respiratorie. Din punctul de vedere al diabetului se ajunge la insulinorezistenta, iar ca suferinta a aparatului genitourinar sindromul poate aduce sterilitatea cuplurilor cu azoospermie la sexul masculin.

Apneea in somn se poate ”trata acasa”? De exemplu, persoanele supraponderale se numara printre categoriile predispuse la aceasta afectiune. In cazul unei persoane ce a fost diagnosticata cu apnee in somn, slabirea, disparitia unui numar substantial de kilograme poate duce la tratarea acestei afectiuni, e suficient?

Toate aceste sindroame se trateaza la domiciliu  dupa momentul de diagnostic si identificare a variantei terapeutice adecvate. Obezii sunt 60% din categoria de pacienti veniti in serviciu si interventiile presupun consultul unui dietetician cu o indicarea unei diete personalizate si miscare. Slabirea este parte din tratament si poate aduce in final disparitia sindromului. Se poate apela si la chirurgia bariatrica dar aceste lucru trebuie facut dupa o perioada buna de tratament cu acel aparat care se cheama CPAP si care functioneaya ca o atela pneumatica nemailasand sa se produca acele pauze prin obstructie la nivelul hipofaringelui.

Apneea in somn poate fi „mostenita” genetic?

Exista si o astfel de discutie in literatura daca ne gandim la o serie de sindroame  neuroendocrine, neurodistrofice, malformative,  dar din experienta personala pot spune ca legat de obezitate obiceiurile  familiale comune de alimentatie induc de fapt aparitia sindroamelor de apnee cu asa zisa transmitere familiala.


Este adevarat ca exista o legatura intre conformatia fetei si aparitia apneei sau este doar un mit?

Da, este un element adevarat. Sunt multe malformatii ale fetei care induc acest sindrom, micrognatii, retrognatii, hipertrofii de amigdale, de baza de limba, etc toate responsabile de aceste predispozitii.

Copiii pot suferi de apnee in somn?

Frecventa sindromului de apnee in somn la copii este de 0,5-2% . Cea mai deasa cauza este hipertrofia de amigdale dar sunt si alte afectiuni ORL cu obstructii de cai aeriene superioare care induc aceasta patologie. Sanctiunea-extirparea acestor amigdale vindeca jumatate din cazuri.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au condus la concluzia ca exista o stransa legatura intre apneea in somn si bolile cardiovasculare. Ce trebuie sa stie cei diagnosticati cu apnee si care au in acelasi timp probleme cardiovasculare?

Cei care au insuficienta cardiaca, o hipertensiune care nu raspunde la un numar mare de medicatii, cei cu tulburari de ritm, cu stimulatoare, cu accidente vasculare pot sa aiba aceasta afectiune si trepuie sa faca o inregistrare de somn.

Care sunt consecintele apneei netratate? Ce complicatii pot aparea?

Sunt multi pacienti care abandoneaza tratamentul sau il neglijeaza. Ce vedem frecvent in servicii respiratorii sunt pacientii decompensati respirator care ajung rapid pe ventilator si oxigenoterapie.

Riscul major este moartea subita in timpul noptii.Restul complicatiilor le/am enumerat iar instalarea lor se face in timp, de multe ori  nefiind luate in considerare  simptomele semnal pe care le-am evidentiat

Cum se desfasoara vizita intr-un laborator de somnologie?

Exista o prima vizita cu evaluarea clinica, simptomatica si realizarea unui barem minimal de investigatii precum : electrocardiograma, spirometrie,radiografie pulmonara si gazometrie. Se stabileste data inregistrarii de somn si in functie de gravitatea bolii a doua noapte de instalare a terapiei.

Cum si in cat timp se trateaza apneea in somn?

Toata viata cu o conditie: daca se exclude cauza se poate vindeca. Acest lucru prespune de obicei normalizarea greutatii,inlaturarea unei patologii de tip endocrin,a unor cauze ORL evidente,a unor afectiuni bucomaxilofaciale, etc. Variantele de tratament sunt aparatul care introduce de aer in presiune pozitiva, operatii in sfera Orl sau o proteza dentara care face pronatia mandibulei.

Mai multe detalii despre apneea in somn si riscurile acestei afectiuni puteti citi pe www.doctorsfor.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod