Venele sparte de la nivelul picioarelor reprezintă o problemă cu care se confruntă multe femei, iar neplăcerea apariției acestora este atât de ordin medical, cât și estetic. Pentru a afla mai multe despre cauzele venelor sparte și modalitățile de preveniție și tratament, am stat de vorbă cu dr. Oltjon Cobani , medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și dr. Eduard Ursuleanu, medic specialist în chirurgie generală, specializat în flebologie.
Cauzele apariției venelor sparte
Cauzele apariției lor sunt multiple. În primul rând există o predispoziție moștenită genetic, care constă în prezența la nivelul peretelui vaselor de sânge a unui tip de colagen care în anumite condiții, va permite modificarea și deformarea permanentă a peretelui vasului respectiv. Aceste condiții ajutătoare sunt reprezentate de stilul actual de viață, preponderant sedentar, ortostatism prelungit, de alimentația mai puțin sănătoasă, care include sare, dulciuri, grăsimi, dar și de condiții fiziologice cum ar fi sarcina sau modificările hormonale pe care le suferă femeile în cursul vieții.
Tratamentul venelor sparte
Procedeele chirurgicale, inclusive cele cu laser, sunt rezervate doar acelor vase de sânge care au un calibru suficient de mare încât să permită abordul chirurgical de tip flebectomie sau laser. Dar există și variante mai puțin invazive de tratare a acestei afecțiuni. Metodele principale de tratament nechirurgical sunt reprezentate de scleroterapie și laser terapie. Scleroterapia presupune injectarea vaselor cu o substanță care le închide într-un interval de 30 de zile de la injectare, iar laserul închide vasele cu ajutorul energiei termice, concentrată la nivelul peretelui vascular. Ambele metode au avantaje și dezavantaje și există o serie de recomandări cum ar fi evitarea expunerii la soare timp de 30 de zile sau necesitate utilizării unui ciorap elastic după scleroterapie câteva săptămâni. Există și posibilitatea combinării laserului cu scleroterapie, rezultatele fiind superioare metodelor luate separate.
Metodele de tratament prezintă un grad scăzut de disconfort, fără dureri. Laserul se simte sub forma unor pișcături, iar injectarea pentru scleroterapie folosește un ac extrem de fin. Se poate folosi anestezie de contact, dar majoritatea pacienților spun ca nu este necesară. După oricare dintre cele doua proceduri, care durează în jur de 10-15 minute, nu se mai simte nimic, nu exista dureri post intervenție. Recuperarea este imediată pentru activitățile normale, dar este recomandat ca sportul să fie restricționat câteva zile după scleroterapie.
Posibilitățile de recidivă
Recidiva este un termen impropriu aici. Vasele fie răspund la tratament și dispar de tot, fie nu răspund și atunci este necesară fie resclerozarea, folosind aceeași substanță la o concentrație mai mare sau barbotată sub formă de spumă, fie, în cazul laserului, putem folosi o putere mai mare a acestuia. Ceea ce se întâmplă de obicei este că după o perioadă de timp apar alte vase, care au potențialul să se dezvolte, să se ramifice, să crească în diametru. Dar acest lucru se întâmplă din cauza predispoziției genetice de care vorbeam. Așadar, când există predispoziția, o grijă suplimentară asupra modalităților de prevenție este recomandată.
Prevenția
Cea mai sigură metodă de prevenție, pentru persoanele predispuse la această afecțiune, este ciorapul elastic, medicinal, de varice, compresiv. Prin compresia realizată împiedică mecanic apariția acestor vase sau în cazul în care ele exista deja, împiedică dezvoltarea lor în timp. Clasa 1 de compresie este suficientă pentru prevenție.Sportul, activitățile fizice, inclusiv mersul pe jos sunt de asemenea utile. Medicamentele din clasa tonicelor venoase, multe din ele extracte din plante cum ar fi castanul, sunt utile dar este necesară administrarea pe termen lung, minimum 3 luni, și nu se pot administra în sarcină. Evitarea expunerii la soare, căldură, și un regim alimentar echilibrat sunt și ele de ajutor. Din păcate nu există creme minune și majoritatea unguentelor nu au efectele așteptate.