Teama unui diagnostic nefavorabil sau lipsa de informaţii sunt principalele motive pentru care locuitorii din mediul rural aleg să nu se prezinte la medic, chiar şi atunci când prezintă anumite simptome. Bayer România şi Asociaţia «Caravana cu Medici» au făcut un nou pas pentru a da, de data aceasta femeilor, şansa de a afla mai multe despre starea lor de sănătate. Cea mai recentă caravană s-a desfăşurat în localitatea Teişani, pe 6-7 august 2016.
Pe parcursul celor două zile au fost consultate 50 de femei cu vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani, 30 dintre acestea beneficiind de un consult ginecologic şi 25, de ecografie mamară. Mai mult de 90% dintre paciente nu îşi făcuseră niciodată o astfel de investigaţie şi nici nu conştientizau importanţa acesteia.
"La o primă vedere, cifrele nu sunt impresionante ─ vorbim de localităţi mici, din zone izolate ale României, însă ceea ce contează cel mai mult în demersul nostru este bucuria de a fi putut influenţa, în bine, viaţa oamenilor. Prin caravana din Teişani, personalul medical a identificat două cazuri de femei cu leziuni suspecte de malignitate, ce vor trebui să facă, în continuare, o mamografie pentru a a avea un diagnostic cât mai precis. Prezenţa noastră acolo se poate dovedi, în timp, o şansă în plus la o viaţă sănătoasă şi ne bucurăm că am putut contribui la acest lucru, în calitate de partener al Asociaţiei Caravana cu Medici. Sănătatea femeii este un segment prioritar în activitatea Bayer", a spus Ruxandra Pirojoc, Director de Comunicare Bayer România şi Bulgaria.
Absenţa unei educaţii specifice şi a unei mentalităţi de tip preventiv par să fie un obstacol important în relaţia medic-pacient, aşa cum remarcă şi dr. Mihai Ranete, Preşedintele Asociaţiei «Caravana cu Medici»: "Îndeosebi în mediul rural, observăm la fiecare caravană o frică faţă de medic şi examenele de control. Multe dintre pacientele de la Teişani ne-au spus că nu au vrut să vină de frica unui diagnostic nedorit. Obiectivul nostru, mai ales în domeniul sănătăţii femeii, este acela de a educa femeiile să meargă la un consult, să afle că sunt bine şi sper că, prin vizita la Teişani, ni l-am îndeplinit".
Caravanele sunt posibile prin participarea voluntară a unei echipe de medici şi studenţi la medicină, care aleg să îşi pună timpul şi cunoştinţele în slujba oamenilor care au cu adevărat nevoie de acestea. Iar fiecare vizită are şi un impact emoţional: "Dna. Maria are 43 ani și ne-a povestit, ușor îngrijorată, că nu a mai fost la un consult ginecologic de 10 ani. Lucrează la fabrica din sat și munca zilnică a facut-o să își neglijeze sănătatea, dar a venit împreună cu fiica ei, Ramona, ce își dorește să rămână însărcinată și nu beneficiase până acum de niciun control ginecologic. În cele 20 de minute ale consultației mă impresionează relația lor și grija mamei de a-i oferi fiicei ei lucruri mai bune. Asemeni doamnei Maria sunt sute de mii de femei în satele românești" povesteşte Cristina Corcău, studentă în anul V la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi voluntar în cadrul Asociaţei «Caravana cu Medici».
Până la sfârşitul anului, Bayer România va susţine organizarea la nivel naţional a încă 6 caravane, în cadrul unui parteneriat cu Asociaţia «Caravana cu Medici», început în luna iulie. Detalii suplimentare despre activitatea «Caravana cu Medici» sunt disponibile la adresa www.caravanacumedici.ro/
© Copyright:
Bayer România şi Caravana cu Medici, parteneri în domeniul sănătăţii femeii
50 de femei au fost consultate în cadrul celei de-a doua caravane desfăşurată la Teişani, Jud. Prahova
Posteaza comentariu