Să nu crezi că numai aceia dintre noi care consumă alimente nesănătoase se confruntă cu balonarea, nici gând. Balonarea este o situație medicală cu care se poate confrunta orice persoană. „Balonarea este afecțiunea care apare în urma acumulării de aer și gaze la nivel gastrointestinal, acompaniată de simptome precum crampe sau disconfort abdominal, senzație de stomac umflat, flatulență, eructații, dureri abdominale, greață, diaree sau constipație, lipsa poftei de mâncare. Cauzele balonarii sunt numeroase, începând de la consumul unor alimente, până la stres, tulburări hormonale sau alte boli”, declara dr.
Petre Laurențiu, medic specialist Medicină de familie.Balonare: 10 alimente pe care trebuie să le eviți dacă vrei să nu ai burtă
Antrenor de fitness și specialist în nutriție, Alexander Florescu, ne explica foarte clar care sunt cele 10 alimente care ne balonează. De aceastea trebuie musai să ne ferim și lucrurile vor fi în regulă. „Din cauza lipsei de enzime din intestinul mic, aceste alimente despre care vom discuta în continuare, nu se digeră, și atunci apar gazele și flatulența”, explica specialistul.
Lactatele
Intoleranța la lactoză este o realitate, dar și eu motiv plauzibil de balonare. Persoanele care dezvoltă această patologie au o insuficiență în digestia lactozei, iar rezultatele sunt balonări și disconfort stomacal după consumul de lactate.
Leguminoase și rădăcinoase
„Da, sunt recomandate, însă leguminoasele și rădăcinoasele conțin compuși care irită intestinele. Așadar, evităm pe cât se poate mazărea, fasolea, lintea și toate vegetalele din această categorie.
Fructe cu sâmburi
Dacă nu sunt digerate cum trebuie, fructele cu sâmburi fermentează și provoacă astfel maxim disconfort.
Condimente
Sunt anumite condimente care stimulează secreția de acid gastric, ducând astfel la balonare și iritații stomacale.
Sare
Sare egal retenție de apă egal balonare. Iată de ce este foarte important să nu consumăm sare în exces.
Băuturi acidulate dietetice
Bulele pe care băuturile carbogazoase dietetice le conțin cauzează balonare. Apă plată cu lămâie sau ceaiurile neîndulcite, acestea ar fi soluțiile.
Pâinea și pastele, alimente bogate în carbohidrați
Nu uita! Aceste produse au indice glicemic ridicat, mult mai ridicat decât variantele lor integrale, așa că este de preferat să evităm aceste produse.
Îndulcitorii
Îndulcitorii trebuie evitați. Multe persoane suferă de balonare din cauza alimentelor și băuturilor îndulcite artificial.
Guma de mestecat
Deși pare greu de crezut, guma de mestecat balonează. De ce? Pentru că atunci când mestecăm, înghițim aer. „Guma de mestecat stimulează enzimele digestive, implicit senzația de foame. Pentru gustările dintre mese, alegeți morcovi sau ardei”, explică Alexander Florescu.
Posteaza comentariu