Zâmbetul perfect, de cele mai multe ori, se lucrează din copilărie. Medicii stomatologi recomandă părinţilor să le treacă pragul cu cei mici încă de la vârsta de 6-7 ani. De ce? Pentru că este important că deciziile legate de folosirea unui aparat dentar să fie luate din timp. De la vârstă de 6 ani încep să apară dintii definitivi la copii. Momentul este recomandat că stomatologul să examineze dantura pentru a depista din timp orice defect. “De regulă, părinţii vin prea târziu cu cei mici în cabinet. Când apar probleme şi dureri. Sau când dentiţia este deja definitivă şi este nevoie de aparat permanent”, spune medicul stomatolog Bianca Ivanciovici, specialist Ident Total Care.
La copii primii dinţi apar pe la 6–8 luni, iar până la vârsta de 2-3 ani cel mic va avea toţi dintii de lapte.
De la 6 ani încep să apară dintii definitivi, iar dintii de lapte se pierd treptat cam până la vârsta de 11–12 ani. Dr. Bianca Ivanciovici le recomandă părinţilor să urmărească cu atenţie pierderea timpurie a unor dinţi de lapte deoarece asta poate determina defecte de poziţie şi la ceilalţi dinţi. La unii copii, este posibil că dintii sau măselele noi să nu se alinieze perfect cu restul danturii. “În cazul în care dentiţia nu se aliniază este nevoie să punem un aparat dentar. Cât timp dintii nu sunt definitivi putem pune un aparat mobil. Asta îi da copilului mai puţin discomfort. În cazul în care dentiţia este defintivă vom pune un aparat fix, iar copilul va trece printr-o perioada de adaptare. Suptul, afecţiunile gingivale, căderea prematură sau prea târzie a dinţilor de lapte, spaţiile goale rezultate în urmă extracţiei unor dinţi sau masele de lapte, sunt doar câteva dintre cauzele care duc la dezvoltarea greşită a danturii”, spune stomatologul Bianca Ivanciovici.Alinierea corectă a dinţilor este esenţială. Şi nu doar din motive estetice, dar şi din motive medicale, deloc de neglijat. Poziţionarea incorectă a dinţilor şi măselelor poate conduce la probleme de sănătate, cum ar fi: carii dentare, probleme cu digestia, afecţiuni ale gingiei sau pierderea prematură a dinţilor
Când mergem la stomatolog? Dacă dintii de lapte prezintă defecte, dacă unul sau mai mulţi dinţi permanenţi nu sunt bine aliniaţi, dacă maxilarul sau mandibular sunt "în afară" sau "înăuntru", trebuie să mergi imediat cu cel mic la medic. Poziţia dinţilor poate fi corectată la orice vârstă, dar cele mai bune rezultate se obţin în perioada când oasele copilului sunt încă în creştere. Dacă este nevoie stomatologul va recomandă aparatul dentar: un dispozitiv mecanic care ajută la corectarea poziţiei dinţilor.
Tipuri de aparate dentare: mobile - se pun copiiilor care nu şi-au pierdut încă toţi dintii de lapte; fixe – cu braketi şi arcuri de metal, pentru cei cărora le-au căzut toţi dintii de lapte; linguale – aplicat pe faţă internă a dinţilor; este cel mai recomandat din punct de vedere estetic. “Între 1 şi 3 ani trebuie purtat aparatul dentar. Uneori, putem ajunge şi la 5 ani, în situaţiile dramatice.
Aparatul se ţine în funcţie de vârstă, starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor sau de gradul de severitate a problemei”, spune stomatologul Bianca Ivanciovici.
Posteaza comentariu