Un articol publicat de către un grup de cercetători germani în revista Nature Communications a prezentat o nouă modalitate non-invazivă de testare a deficienței de fier, folosind o măsurătoare optică a fluorescenței albastre emise de zinc-protoporfirină. Centrul de Cercetare Nestlé, din Vevey, Elveția, a oferit o parte din suportul material necesar dezvoltării studiului.
Această nouă metodă nu necesită recoltarea de sânge pentru analiză, ci folosește o mică fibră optică pentru a emite un laser albastru pe buza inferioară a unei persoane. Dacă zinc-protoporfirina –o substanță care se regăsește în sângele celor care suferă de anemie feriprivă – este prezentă, ea emite o lumină fluorescentă, oferind un rezultat imediat.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 56 de femei, dintre care 35 aveau deficiență de fier. Acuratețea procedeului optic de testare a nivelului de fier din organism a fost de 90%, iar sensibilitatea a fost de 97%. Deși până în acest moment a fost testată doar pe femei, această metodă urmează să fie extinsă la copii și la bărbați.
Acest procedeu de testare a deficienței de fier nu este disponibil, pentru moment, publicului larg, testele fiind făcute în laborator, însă este un prim pas în dezvoltarea unei soluții non-invazive de detectare a anemiei feriprive.
Deficiența de fier este cea mai răspândită problemă de sănătate la nivel mondial . În România, 40% dintre preșcolari și 23% dintre școlari suferă de anemie feriprivă, conform unor studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Sănătății, ceea ce ne aduce pe locul 2 în Europa .
Carenţa de fier poate să apară în mai multe circumstanţe, cum ar fi o alimentație săracă în fier, pierderi de sânge, nevoi crescute de fier sau o tulburare de absorbţie a fierului. Dintre multiplele cauze care pot provoca apariția anemiei feriprive, alimentaţia joacă un rol esenţial atât în prevenirea, cât şi în instalarea acestei carenţe.
În 2014, Nestlé Romania a inițiat campania educațională ”Împreună creştem copii puternici” pentru a informa părinții despre rolul esențial pe care îl are fierul pentru funcționarea normală a organismului copiilor și pentru a îi face să conștientizeze riscurile la care sunt expuși copiii care suferă de anemie feriprivă.
Georg Hennig, Christian Homann, Ilknur Teksan, Uwe Hasbargen, Stephan Hasmu¨ller, Lesca M. Holdt,
Nadia Khaled, Ronald Sroka, Thomas Stauch, Herbert Stepp, Michael Vogeser & Gary M. Brittenham, Non-invasive detection of iron deficiency by fluorescence measurement of erythrocyte zinc protoporphyrin in the lip, in Nature Communications, 17 Feb 2016,http://www.nature.com/ncomms/2016/160217/ncomms10776/pdf/ncomms10776.pdf ; World Health Organization, Global Burden of Disease, 2008; Prevalența anemiei la nivel mondial 1993-2005, Baza de date globală privind Anemia a OMS