Aspectul fizic este o adevărată carte de vizită. Femei și bărbați de orice vârstă, statut social și preocupări vor să arate cât mai bine și cât se poate de tineri, iar în acest sens se preocupă de o alimentație sănătoasă, de sport și hidratare. Totuși, ce facem când bagajul genetic nu ne ajută, iar în ciuda tuturor eforturilor depuse nu reușim să slăbim?! Cercetătorii au identificat și o genă a grăsimii care codifică proteina IRX3, ce controlează metabolismul și consumul de energie. Mai mult, această genă interactionează cu altă genă, cunoscută drept FTO, ce favorizează luarea în greutate. Deci, nu totul are legătură cu timpul și energia alocate menținerii condiției fizice, ci și cu ce ne-a înzestrat mama natură. Aspectul suplu ar zonei abdominale este important, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al sănătății, iar când depozitele de grăsime și surplusul de piele devin imposibil de eliminat, soluţia pentru acestea este îndepărtarea lor chirurgicală, operație cunoscută sub numele de abdominoplastie.
„Operația poate viza zona inferioară a abdomenului sau întregul abdomen, iar ambele intervenții pot fi asociate cu lipoaspirația. Este o intervenție ce trebuie efectuată sub anestezie generală, iar în timpul ei se pot repara și defecte ale peretului muscular, cum ar fi diastazis sau hernii”, spune doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică estetică și microchirurgie reconstructivă. Candidații pentru această intervenție sunt adulții cu greutate constantă în ultimele șase luni și cu o stare bună de sănătate. Recuperarea durează câteva săptămâni, timp în care e interzisă expunerea la soare sau efortul fizic.
O altă metodă de îndepărtare a depozitelor localizate de grăsime este lipoaspirația, cunoscută și sub denumirea de liposucție sau lipoplastie. Cele mai potrivite zone sunt şoldurile, abdomenul, talia, coapsele, gambele, gleznele, regiunea internă a genunchilor, braţele, regiunea fesieră, submentoniera (bărbia), gâtul, linia mandibulară, toracele anterior şi posterior.
Candidaţii ideali pentru acest tip de intervenţie sunt persoanele adulte, ale căror masă corporală se încadrează într-un procent de maximum de 30% faţă de greutatea ideală, cu piele fermă şi elastică şi un bun tonus muscular. După intervenţia chirurgicală pacientul este obligat să poarte timp de o lună o îmbrăcăminte specială pentru a ajuta la obţinerea rezultatului dorit. Rezultatul final nu va fi vizibil imediat, deşi încă din prima zi post-operator se va vedea o diferenţă. Evaluarea finală a reuşitei se va face abia după 3-6 luni, când se stabileşte şi necesitatea retuşurilor (deşi, în majoritatea cazurilor, nu este necesar). Totuşi, un rezultat notabil se va observa la 1-2 luni după procedură.