Deși în România numărul celor care poarta lentile de contact crește cu 10% în fiecare an, din cei 100.000 de români care au cumpărat anul trecut lentile de contact, până la 90% nu le-au purtat corect. Printre cele mai comune greșeli se numără dormitul cu ele pe ochi, lipsa igienei mâinilor atunci cand sunt aplicate, folosirea unei perechi peste termen, cât și dusul sau înotul cu ele pe ochi.
Pentru a crește numărul de utilizatori de lentile care le poarta sănătos, în fiecare an opticile din întreaga lume organizează Săptămâna Sănătății Lentilelor de Contact. La nivel local, optica Videt.ro organizează consultații cu înscriere gratuită unde medici oftalmologi oferă lecții demonstrative despre cum aplici și cum scoți lentilele de contact, dar și ce să NU faci, atat pentru purtătorii cu experiența, cât și pentru cei care nu au mai folosit niciodată lentile. Inscrierea pentru consultația gratuită se face pe site și începe din August și continuă toata luna Septembrie.
TOP greșeli în purtarea lentilelor de contact
1. Dormitul cu lentilele de contact
Aproximativ o treime din purtători spun că uită să le scoată înainte de culcare sau când ațipesc pentru câteva minute. Acest comportament privează globul ocular de oxigen și duce la inflamarea corneei în urma căreia vederea devine încețoșată pe termen scurt. În alte cazuri, lentila se poate lipi de cornee, iar îndepărtarea devine dificilă, ceea ce crește riscul de infecție.
Dormitul cu lentile de contact, fie că este regulat, ocazional sau ca parte a unui program de purtare prescris de specialist, crește de șase până la opt ori riscul infecțiilor. Majoritatea lentilelor sunt concepute pentru a fi purtate în timpul zilei, însă sunt și modele mai moderne care rezistă peste noapte sau chiar până la 30 de zile fără a fi îndepărtate. Tipul și timpul de purtare recomandat diferă pentru fiecare persoană în parte. Acestea depind de calitatea lentilelor și de cantitatea lacrimilor care protejează ochiul. Doar oftalmologul poate stabili aceste lucruri.
2. Aplicarea în grabă a lentilelor
Deteriorarea lentilelor de contact este extrem de frecventă. Fisurile din rutina lentilelor sunt unele dintre cele mai frecvente forme de alterare. Aceste daune pot provoca iritații locale ale corneei. Lentila este apoi expusă colonizării patogene, provocând conjunctivită și keratită. Dacă lentilele sunt apăsate în timpul procesului de curățare sau dacă lentilele sunt păstrate în condiții prea calde, poate apărea deformarea acestora.
Lentilele crăpate sau traumele la introducerea sau scoaterea dispozitivului medical pot cauza răni oculare. Acest tip de leziuni pot apărea, de asemenea, din cauza fricțiunii resturilor acumulate pe obiectiv.
3. Nerespectarea termenului de valabilitate
După depășirea termenului de valabilitate stabilit de către producător, lentilele își pierd capacitatea de a transmite suficient oxigen către ochi. Folosirea în continuare a acestora este periculoasă pentru sănătatea ochilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Soluția care conține lentilele își schimbă proprietățile după trecerea de termenul de expirare și devine mai acidă sau mai alcalină, cu un pH instabil care poate provoca infecții. „Bacteriile, ciupercile și ameba pot provoca infecții grave ale ochilor care pot duce la orbire. Acest risc, oricât de mic ar fi, ar trebui să fie suficient pentru ca purtătorii de lentile să respecte data de expirare a lentilei de contact.”, comunică doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog la optica Videt.
4. Depășirea perioadei de utilizare a lentilelor
Dacă lentilele de contact sunt purtate prea mult timp, ele pierd apa și reacționează atrăgând umiditatea din ochi, determinându-l să se usuce. Diferit de sindromul ochilor uscați, ochii uscați în urma purtării lentilelor de contact apare deoarece stratul subțire de material al lentilelor de contact de pe retină limitează fluxul de oxigen către ochi. Fără un flux constant de oxigen, ochii se luptă să dezvolte lacrimi naturale. Astfel, apare sindromul lentilelor strânse când dispozitivul pare a fi blocat pe cornee și nu se mișcă clipind.
5. Păstrarea lentilelor de contact în condiții nepotrivite
Utilizarea apei de la robinet în procesul de curățare sau întreținere a lentilelor de contact este foarte periculos pentru sănătatea oculară. Apa de la robinet nu este sărată așa cum sunt lacrimile, astfel încât lentilele de contact tind să absoarbă apa și să se umfle. Chiar dacă inițial lentila de contact nu va irita corneea, trebuie clarificat că apa potabilă nu este sterilă și conține microorganisme. În plus, nu trebuie să folosiți niciodată apă în locul soluției pentru stocarea lentilelor de contact.
O altă improvizație extrem de periculoasă este folosirea propriei salive. Cei care se gândesc că lichidul ocular seamănă cu saliva doar pentru că le aparțin se înșală teribil. Bacterile de la nivelul bucal sunt numeroase și contactul acestora cu lentilele de contact prezintă risc crescut în apariția infecțiilor. „Dacă vă aflați într-o situație în care lentilele de contact vă deranjează, dar nu aveți acces la soluție și la o cutie pentru lentile de contact, este recomandat să le aruncați.”, transmite medic Cristina Ciucă, optica Videt Dorobanți.
6. Cumpararea lentilelor fără un consult oftalmologic
În Uniunea Europeană, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezintă un risc mediu spre mare când nu sunt folosite cu grijă. De aceea trebuie tratate la fel ca orice alt dispozitiv medical.
Consult oftalmologic este obligatoriu înainte de a folosi lentile de contact. Indiferent de motiv, medical sau estetic, este nevoie de recomandarea medicului pentru a purta lentile. Este necesar să se urmeze o rutină de îngrijire și purtare corectă și să se meargă regulat la control. Altfel, cresc șansele de a se dezvolta bacterii la nivelul ochiului, ceea ce duce la apariția problemelor de sănătate.
7. Înotul sau dușurile cu lentilele de contact
Alte cauze raportate au fost legate de purtarea lentilelor în timpul înotului. Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță. Lentilele de contact sunt poroase și, din această cauză, ele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, atât în piscină sau mare, cât și în mediile considerate igienice cum ar fi în duș. Apar astfel infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale. Chiar dacă piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe microorganisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri de infecție.
„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de protecție pentru înot de tip „goggles“. Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave (ulcer cornean, care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog.
Pentru mai multe sfaturi despre cum purtăm lentilele de contact atunci când mergem la mare sau la piscină, dna. Doctor Cristina Ciucă oferă informațiile utile și necesare.
Cum se evită infecțiile oculare provocate de lentilele de contact
Lentilele de contact prezintă riscuri doar atunci când nu sunt purtate, curățate, dezinfectate și păstrate conform recomandărilor. Ca parte din rutina zilnică de îngrijire și purtare pentru a menține sănătatea ochilor, specialiștii recomandă persoanelor care poartă lentile:
● să se spele bine pe mâini și să le usuce înainte de a umbla cu lentilele
● să nu doarmă cu lentilele decât dacă este la recomandarea unui medic
● să curețe cu regulat și cu atenție lentilele de contact
● să folosească doar produse de curățare și dezinfectare recomandate de medic
● să nu refolosească soluția de curățare a lentilelor
● să înlocuiască suportul pentru lentile la fiecare trei luni
● să respecte întocmai programul de înlocuire a lentilelor prescris de medic
● să meargă regulat la control oftalmologic
● să nu folosească lentile când fac duș sau înoată
● să nu folosească lentile al căror termen de valabilitate au expirat
Săptămâna Lentilelor de Contact: “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine”
Pentru a promova obiceiuri sănătoase de purtare și îngrijire a lentilelor de contact, echipa Videt.ro oferă consultații gratuite în cadrul workshopurilor “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine” care încep în august și se desfășoară până la finalul lunii septembrie.
Participanții vor primi informații și sfaturi despre: pașii corecți de aplicare și întreținere a lentilelor de contact; asistență în prescrierea sau adaptarea lentilelor, fie că sunt de corecție sau cosmetice. Serviciile sunt efectuate de medicul oftalmolog Videt pentru a stabili necesitatea corecției optice și prescrierea lentilelor potrivite. Consultul oftalmologic constă în: evaluarea acuității vizuale; autorefractometrie computerizata (determinarea dioptriilor); keratometrie (depistarea afecțiunilor corneene, dacă este cazul)
La finalul consultației, pacienții vor primi gratuit un set de lentile de contact de probă pentru a testa cum se simt cu acestea, precum și indicații de folosire și îngrijire. Participarea la workshopuri pentru acomodarea și purtarea sănătoasă a lentilelor de contact se face prin înscriere gratuită pe site și continuă din august până la sfârșitul lunii septembrie.