7 lucruri pe care nu le stiai despre paradontoza

Paradontoza este o boala des intalnita in randul populatiei si consta in afectiunea inflamatorie a gingiilor, manifestata printr-o degenerare a paradontiului. In stadiu avansat, boala poate deveni ireversibila. Dr. Monica Hazizi - Medic specialist Ortodontie si Ortopedie Dento- Faciala ne explica care sunt cauzele acestei boli, dar si cum poate fi prevenita sau tratata.

Care este cauza acestei boli?

Boala parodontala, denumita in limbajul popular "parodontoza", este o afectiune cronica degenerativa a tesuturilor din jurul dintilor (gingie, os, ligament). Principalele cauze ale bolii parodontale sunt:     bacteriile patogene; igiena orala deficitari; anomaliile dento maxilare; predispozitia genetica; fumatul;  stresul; unele medicamente
 
Este o boala care poate fi mostenita?

Da, predispozitia genetica exista.


 
Care sunt primele semne? Cand trebuie sa ne facem probleme?

Primul semn al afectarii parodontale este sangerarea gingivala. Asa cum nu este normal sa sangereze nici o alta parte a corpului nostru, nu este normal sa ne sangereze nici gingiile. Nici macar la periaj.In primele etape o igienizare profesionala corecta poate fi suficienta pentru rezolvarea problemei.In etape avansate insa, poate fi necesar un tratament mai complex.
 
Cum poate fi prevenita?

Stim ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Putem preveni boala parodontala prin igienizare corecta acasa, zilnic si prin igienizare profesionala periodica la cabinet. Igienizarea profesionala poate fi necesara in unele cazuri la 3-6 luni, in alte cazuri poate fi suficienta o data pe an.

In urma testelor realizate din saliva pacientului care se fac pe loc in cabinet, planificam personalizat programul de intretinere  pentru fiecare pacient.

Ce ne facem daca ajungem la paradontoza? Care sunt pasii care trebuie urmati?

In marea majoritate a cazurilor tratamentele parodontale sunt integrate intr-un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient in parte si are ca scop eliminarea cauzelor inainte de a trata efectele. Gratie tehnologiei de ultima generatie, peste 70% din cazuri se trateaza minim invaziv, nechirurgical, fara durere fara disconfort.

Exista un tratament minune sau un aparat care face minuni? In ce consta el?

Fara un tratament adecvat si precoce, infectia se extinde si distruge structurile de suport ale dintelui, iar in final ajungandu-se chiar la pierderea acestuia.

Vector Paro este un dispozitiv unic patentat in Germania care inlocuieste cu succes terapiile parodontale clasice, tratamentele chirurgicale, actionand rapid, fara durere, fara anestezie eliminand intreg biofilmul bacterian fara sa lezeze tesuturile moi. Beneficii: rezultate rapide, nedureroase; elimina etapa chirurgicala; elimina sensibilitatea dentara;   permite pastrarea dintilor naturali sanatosi timp indelungat pe arcada.

Dupa acest tratament exista in continuare riscuri ca boala dentara sa recidiveze?

Odata stabilita starea de sanatate parodontala, ea se poate mentine cu usurinta prin includerea pacientului intr-un program personalizat de intretinere parodontala.

Se recomanda o igiena bucala buna (obligatoriu folosirea unui dus bucal) si controale regulate. Daca se respecta aceste instructiuni, prognosticul afectiunii este unul foarte bun.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod