6 trucuri prin care putem preveni apariția cariilor

Cariile dentare sunt una din cele mai întâlnite afecțiuni atât în rândul adulților, cât și al copiilor, și totodată una dintre cele mai ușor de prevenit. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a prezentat câteva trucuri de îngrijire care pot ține cariile departe, atunci când completează vizitele periodice la stomatolog și o bună igienă orală.

Prevenirea eficientă a cariilor dentare este o luptă care are loc pe două fronturi: pe de o parte păstrarea sub control a cantității de placă bacteriană care se formează pe dinți și, pe de altă parte, păstrarea smalțului dinților suficient de puternic și sănătos pentru a lupta cu aceasta placă bacteriană. Iată câteva metode prin care pot fi îndeplinite aceste obiective:

1. Folosirea pastei de dinți cu calciu

Medicul stomatolog poate recomanda o pastă specială cu conținut de calciu sau calciu și fluor. “Aceste tipuri de paste nu se folosesc pentru spălarea dinților, ci se aplică periodic, după curățarea danturii acasă, timp de 5 minute pe zonele afectate de acizi. După îndepărtarea pastei nu bem apă și nu mâncăm timp de jumătate de oră. Cea mai bună metodă de aplicare este în gutieră, deoarece în felul acesta pasta cuprinde un număr mai mare de dinți și suprafețe mai greu accesibile”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

2.

Igiena dentară corectă

La 30 minute după periajul dentar pe suprafața dintelui începe să se formeze o placă bacteriană, invizibilă la început, apoi alb-gălbuie, bogată în proteine și bacterii  și principala cauză a cariilor și gingivitei. “Pentru a preveni apariția cariei dentare este recomandată îndepărtarea aceștei plăci bacteriene de cel puțin două ori pe zi cu periuța și ața dentară, precum și folosirea dușului bucal și a apei de gură”, spune specialistul ortodont.

3. Tabletele revelatoare de placă

Tabletele revelatoare de placă se țin în gură până când se topesc și colorează în roz placa bacteriană veche de 1-2 zile și în mov-albăstrui placa bacteriană veche de peste 3 zile. Zonele de dinte bine curățate vor rămâne albe, deoarece substanțele colorante aderă doar de proteinele din placa bacteriană, nu și de substanțele minerale din smalț.
Acestea ajută în special pe copii să identifice zonele pe care nu le periază corect, dar și pe adulți.

4. Dieta săracă în carbohidrați și acizi

Se știe că acizii scot calciul din dinți, așadar evitarea alimentelor și a băuturilor dulci sau bogate în acizi vor reduce riscul apariției cariei. Așadar, este recomandat să renunțăm la consumul lor.
“Dacă, totuși, nu putem renunța la ele, este recomandat ca dulciurile să fie consumate la o singură masă și nu în mod constant drept gustări pe parcursul zilei. Ronțăirea periodică a unor alimente între mese va asigura bacteriilor o sursă constantă de hrană și va duce la înmulțirea lor și a cariilor. În schimb, este recomandată includerea în dietă a alimentelor benefice pentru dantură: cele bogate în calciu și fosfat, cum ar fi produsele lactate și legumele, care spală dantura de acizi și îi asigură substanțe nutritive necesare”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

5.
Sigilarea dinților


Indicată în special la copii, sigilarea dinților este o metodă de prevenire a acumulării resturilor alimentare în șanțurile adânci ale dinților, unde există riscul ca, din fermentarea lor, sa apară acizii ce produc caria dentară.
“Umplerea șanțurilor cu material asemănător obturației dentare (plombei) va proteja dintele, măcar până când copilul învață să se perie corect și acordă importanța cuvenită igienizării. Sigilarea poate fi o opțiune și pentru dinții care sunt mai vulnerabili la bacterii și mai greu de curățat, asigurând o suprafață netedă și mai ușor de periat”, spune specialistul.

6. Controlul stomatologic periodic

Nu în ultimul rând, controlul stomatologic periodic este absolut necesar atât pentru a identifica și trata cariile în stadii precoce, precum și pentru a aplica metode de protejare a dinților: detartraj și periaj profesional pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene, alături de fluorizarea profesională pentru întărirea smalțului dentar.