Sensibilitatea dentinară ne poate împiedica să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții: o ceașcă de cafea, o cupă de înghețată, fructele acrișoare sau chiar o gură de aer mai rece ne pot provoca fiori și chiar durere înțepătoare la nivelul dinților. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică ce e de făcut pentru a evita apariția unor astfel de momente neplăcute.
Sensibilitatea dentară este o problemă frecventă, care implică disconfort sau o senzație acută, bruscă și temporară de durere la contactul cu anumite substanțe și temperaturi. Această problemă apare deoarece în unele zone smalțul dentar este foarte subțire sau chiar absent, iar dentina aflată dedesubt, prin care trec terminații nervoase, este expusă factorilor externi.
Din fericire, există anumite măsuri care pot fi luate pentru ca sensibilitatea dentară să nu ne afecteze viața de zi cu zi:
1. Folosirea pastei de dinți potrivite
Unele paste de dinți măresc sensibilitatea dinților, cum ar fi cele cu efect de albire sau cele care conțin pirofosfat acid de sodiu.
"Sunt de preferat pastele de dinți special create pentru dinții sensibili, deoarece conțin substanțe care obstruează canaliculele dentinare în care se află terminațiile nervoase, împiedicând contactul acestora cu factorii externi. Desigur că pentru un efect de durată, aceste paste de dinți trebuie folosite în mod constant. În mod obișnuit, primele beneficii terapecutice sunt observate după cel puțin o lună de folosire”, explică doamna doctor Mihaela Dan.“Medicul stomatolog poate recomanda o pastă specială care nu este destinată periajului zilnic, ci se aplică pe dinți timp de 5 minute pentru a remineraliza smalțul dentar”, completeaza specialistul ortodont.
2. Evitarea băuturilor acidulate
Acestea au un efect foarte puternic de demineralizare a smalțului, care devine mai poros și se subțiază. Același efect îl pot avea și unele alimente acide, sucurile naturale de fructe sau vinul, de aceea ele trebuie consumate cu moderație. "Este recomandată limitarea consumului lor și periajul la aproximativ 20 de minute după masă chiar și dacă nu există încă sensibilitatea dentară.
Este de preferat să fim precauți cu privire la consumarea anumitor alimente și băuturi, deoarece atunci când apare, pierderea smalțului este ireversibilă”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.3. Evitarea periutelor de dinți cu peri tari
Pentru a ne curăța corect dinții nu trebuie să folosim o periuță dură, deoarece aceasta tocește smalțul și rănește gingia, ci trebuie să avem o tehnică de periaj corectă și să nu uităm să folosim și ața dentară.
4. Rutina de îngrijire dentară corectă
Periajul dentar de 2 ori pe zi, completat de folosirea aței dentare, de a cărei importanță mulți dintre noi nu suntem conștienți, ne va ajuta să îndepărtăm placa bacteriană și resturile alimentare de pe și dintre dinți, deoarece acestea produc, prin pH-ul acid, demineralizarea smalțului și sensibilitatea dentară. "Sunt de evitat: o tehnică agresivă de spălare pe dinți, folosirea unei paste de dinți foarte abrazivă sau periajul în exces.
Putem afla dacă urmăm sau nu aceste sfaturi examinând periuța de dinți: dacă perii ei se îndreaptă în direcții diferite, atunci înseamnă că nu avem o tehnică corectă de periaj”, atenționează specialistul ortodont.5. Evitarea scrâșnirii dinților
Scrâșnirea dinților este unul dintre obiceiurile cele mai nocive pentru dinți. Uneori, acest obicei apare ca urmare a stresului, iar alteori el este făcut inconștient, în somn - în cazul persoanelor care suferă de bruxism. “Scrâșnirea și încleștarea dinților va face ca smalțul dentar să se subțieze, favorizand apariția sensibilitații dentare. Gutiera de bruxism va proteja dinții de uzură și va reduce riscurile ce derivă din aceasta”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
6. Renunțarea la albirea dentară
Probabil că nu există persoană să nu își dorească un zâmbet alb și strălucitor, însă procedurile de albire dentară vin cu un preț: sensibilitatea dinților.
Deși acest efect este temporar, este recomandată o discuție cu medicul dentist pentru a evalua riscurile și beneficiile acestei proceduri și pentru a face cea mai bune alegere pentru sănătatea orală.Dacă sensibilitatea dentară este prezentă pe o perioadă mai lungă de timp și apare atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute, este recomandată o vizită la medicul stomatolog pentru a descoperi cauza ei. Simptomele fiind similare, sensibilitatea dentară poată fi confundată uneori cu o carie sau un abces dentar care nu este încă vizibil.