După ce au fost făcute publice rezultatele obținute de elevii români la testele PISA (Programme for International Student Assessment) 2015, compania specializată în educație Intuitext a realizat un sondaj pentru a afla cum interpretează profesorii această situație.
O dată la trei ani, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) realizează un demers inedit: Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (Programme for International Student Assessment) cu scopul de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor aflați către finalul educației obligatorii.
România participă la aceste teste din anul 2000 și a lipsit până acum doar la ediția din 2003.
Acum, țara noastră s-a clasat pe locul 48 din 70 de țări, rezultatul stârnind numeroase discuții și evaluări.În acest context, Intuitext, compania specializată în educație, a realizat un sondaj pentru a afla cum interpretează profesorii această situație. Astfel, la întrebarea „Ce părere aveţi despre rezultatele obţinute de elevii români la testele internaţionale PISA 2015?“ profesorii înscriși pe site-ul Didactic.ro-un produs Intuitext au avut următoarele opinii:
• 24,29% - Ilustrează corect nivelul de pregătire al elevilor români, dar şi anumite neajunsuri ale sistemului educaţional: accent pe teorie şi mai puţin pe practică, resurse învechite, metodologii anacronice, lipsa investiţiilor, a fondurilor.
• 31,43% - E doar un punct de vedere, o perspectivă dintr-un singur unghi asupra învăţământului din România. Realitatea e mai complexă decât o arată testele PISA.
• 4,29% - Din păcate, aceste rezultate sunt o dovadă a pregătirii elevilor, dar şi a dascălilor din România. Nu putem avea, în acelaşi timp, elevi slab pregătiţi şi profesori eminenţi.
• 40% - Rezultatele sunt un semn că educaţia în România nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi şi, prin urmare, şi profesorii au resurse limitate pentru a îmbunătăţi în vreun fel situaţia.
Sondajul a fost realizat de Didactic.ro, comunitate supranumită și „cancelaria națională“.