Acestea sunt statisticile oferite de GSK Consumer Healthcare 2014. Cel mai recent studiu de piaţă arată că un român a consumat 1,5 tuburi de pastă de dinţi de-a lungul anului 2014 – foarte puţin în comparaţie cu statele europene, însă mai mult faţă de 2013. De asemenea, ultimele date de la nivel naţional arată că romanii îşi schimbă acum periuţa de dinţi o dată la 1 an şi jumătate – mai des faţă de statisticile din 2013, care arătau ca un român folosea aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani.
”Cel mai des întâlnită problemă cu care vin pacienţii este apariţia cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase şi/sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism.
În plus, depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză. Este important să ne spălăm de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara obligatoriu, ideal ar fi de fiecare dată după ce mâncăm. Trebuie să mergem regulat la dentist şi să avem o dietă bogată în fructe şi legume şi mai puţin produse zaharoase. Nu este însă suficient să ne spălăm pe dinţi, trebuie să o facem şi corect”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog. Iată opt obiceiuri care indică faptul că nu te speli corect pe dinţi, potrivit medicului stomatolog:1. Nu îţi periezi dinţii suficient de mult
Majoritatea oamenilor nu petrec suficient timp pentru a se spăla pe dinţi. Recomandăm periajul de trei-patru minute, dar puţini respectă asta.
Data viitoare, cronometrează-te şi vezi cât durează periajul tău în mod obişnuit. Sunt şanse mari ca atunci când te grăbeşti să mergi la muncă sau vrei să mergi la culcare, periajul tău să dureze un minut sau mai puţin. Pentru un periaj de trei-patru minute vă dau câte soluţii care să vă susţină cronometrarea: un cronometru instalat în baie, o periuţe de dinţi electrică cu timer, să ascultaţi o melodie preferate care să aibă minim trei minute, să vă luaţi o clepsidră şi să o folosiţi. 2. Nu te uiţi la modul în care te speli pe dinţi
Acordă atenţie periajului şi observă exact locul în care curăţă periuţa. Este foarte uşor să ratezi zona dintre gingie şi dinte care este cea mai importantă.
Aceasta este partea în care tartrul, bacteriile şi placa se adună şi dezvoltă, ceea ce duce la inflamarea gingiilor. De asemena, aruncă o privire asupra molarilor din spate, deoarece este posibil ca periuţa ta de dinţi să nu îi cureţe în totalitate.3. Tehnica ta are nevoie de o îmbunătăţire
Când te perii dintr-o parte în cealaltă, smalţul se poate deteriora. Ţine periuţa de dinţi astfel încât perii să se afle la 45 de grade faţă de suprafaţa dinţilor şi periază în mod circular. Concentrează-te pe mai puţini dinţi odată şi apoi continuă dintr-o parte în alta, respectiv sus, jos, în faţă şi în spate. După ce ai terminat periajul în sens circular, curăţa zona dintre gingie şi dinte pentru a elimina placa bacteriană.
4. Periezi dinţii prea dur
Şansele ca smalţul să se deterioreze atunci când te speli pe dinţi într-un mod agresiv sunt foarte mari. Acest obicei combinat cu periajul lateral pot provoca crestături în apropierea gingiei.
Cu presiune continuă în timpul periajului, aceste crestături se pot adânci. Mai mult decât atât, periajul agresiv poate duce la iritaţie şi la inflamarea gingiilor.