Sucul de portocale distruge smaltul dintilor

Desi recomandat de nutritionisti pentru continutul bogat de vitamine, sucul natural de portocale poate fi periculos cand vine vorba de sanatatea orala. Specialistii de la Universitatea Medicala Rochester din New York avertizeaza ca acidul din acest suc ataca smaltul dintilor, distrugandu-l in proportie de 84%.
Acidul din sucurile naturale de citrice provoaca o eroziune mai puternica a dintilor decat se credea initial, arata un nou studiu aparut in publicatia britanica DailyMail. Dr Yan-Fang Ren, de la Institutul de Sanatate Orala din New York a declarat ca acidul din sucul de portocale este atat de puternic incat poate dizolva de tot smaltul. Dr. Ren alaturi de echipa sa de cercetatori a descoperit ca efectul acestuia asupra dintilor este chiar mai puternic decat al hidrogenului peroxid, substanta gasita in produsele de albit dintii.


Studiu: Sucul de portocale demineralizeaza smaltul

Studiul a fost efectuat cu ajutorul unui microscop performant, reusind astfel sa se observe efectele pe care le au sucurile de citrice asupra dintilor.
Rezultatele studiului arata ca sucul din portocale demineralizeaza smaltul, fapt ce favorizeaza aparitia sensibilitatii dentare si a cariilor. Specialistii recomanda folosirea paiului, pentru diminuarea efectelor.

Dr. Ren avertizeaza consumatorii sa fie atenti la aciditatea bauturilor si sa limiteze perioada in care bautura intra in contact cu dintii, pentru ca de ea depinde sanatatea dintilor. Persoanele care obisnuiesc sa-si soarba bauturile treptat, pe o perioada mai mare de 20 de minute, prezinta un risc mai mare de eroziune.


Sucurile pot anula efectul medicamentelor


Studiul a aparut la scurt timp dupa ce un alt studiu a descoperit ca anumite sucuri de fructe reduc semnificativ efectul unor medicamente folosite in tratarea anumitor afectiuni, precum cancer, afectiuni ale inimii sau hipertensiune.
Conform studiului, sucul de portocale, mere sau grepfrut poate anula efectul antibioticelor. Specialistii cred ca aceste bauturi impiedica medicamentele sa patrunda in fluxul sanguin, lasandu-le ineficiente. Din acest motiv, cercetatorii sfatuiesc pacientii aflati sub tratament sa consume doar apa.


Semne ca dintii tai au fost afectati de acizi

  • Transparenta. Priveste cu atentie marginile dintilor tai. Daca acestea sunt mai transparente (comparativ cu restul dintelui), atunci acestia sunt afectati de acizi;
  • Decolorare. Dintii decolorati, mai galbui, sunt afectati. Culoarea galbena apartine dentinei, care se afla sub smalt. Cand smaltul se erodeaza, dentina devine vizibila;
  • Fisuri si zimturi.
    Un alt semn il reprezinta fisurile si marginile zimtate;
  • Sensibilitate. Acizii pot provoca si sensibilitate la rece si cald.


Cum iti poti proteja dintii de acizi?

1. Una dintre solutii este sa reduci consumul de bauturi acidulate. O alta solutie ar fi sa consumi produse alcaline care sa neutralizeze acizii (lapte, branza sau alte produse lactate). Folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate tine acizii la distanta de dinti.

2. Mesteca guma fara zahar dupa fiecare masa. Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura. Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura.

3.
Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi acide. Atunci smaltul este mai moale.

4. Cea mai buna metoda de a lupta impotriva acizilor este sa mergi regulat la un consult stomatologic. Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod