Ce produce stomatita aftoasa?
Cauza exacta a stomatitei aftoase nu este inca cunoscuta. Exista insa multi factori care favorizeaza aparitia acestei afectiuni, precum:
- sistem imunitar scazut;
- alergii la anumite alimente;
- stresul;
- anumite virusuri si bacterii;
- traumatisme ale cavitatii bucale;
- alimentatie deficitara;
- anumite medicamente.
Simptome
Simptomele pot varia de la pacient la pacient, in functie de factorul care a dus la declansarea afectiunii. Stomatita "debuteaza brusc prin aparitia unor vezicule in diverse regiuni ale cavitatii bucale si apare mai frecvent la copii," explica dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala. Dintre cele mai frecvent intalnite simptome fac parte:
- ulceratii in cavitatea bucala, de obicei in interiorul buzei, pe obraji sau limba;
- ulceratii rosiatice acoperite cu o crusta de culoare alba sau galbena;
- senzatie de arsura si dureri la nivelul cavitatii bucale, care se accentueaza in timpul alimentatiei;
- in majoritatea cazurilor lipsesc starile febrile;
- in mod normal, leziunile se vindeca in 7-14 zile;
- afectiunea tinde sa recidiveze.
Cum este diagnosticata?
Dignosticul este pus de obicei pe baza examinarii cavitatii bucale. Rareori, medicul poate cere anumite analize, precum teste de sange, examen bacteriologic sau biopsia ulceratiilor.
Tratament
Acesta este stabilit de medic, in functie de problema care a dus la stomatita. Spalaturile locale si adoptarea unei igiene orale adecvate sunt fundamentale. Trebuie evitate alimentele picante, excesiv de reci sau fierbinti, acide care pot provoca noi iritatii. Factorii locali, precum dinti ascutiti sau lucrarile dentare asezate necorespunzator, pot fi corectati de dentist. Daca infectiile reprezinta cauza, acestea pot fi tratate prin medicamente.
"Tratamentul poate consta in clatiri cu solutii slab antisptice, atingeri ale veziculelor cu solutie de nitrat de argint si sol tricloracetic, folosirea pastelor cu corticoizi, spray-uri antispetice, aplicatii de colutorii cu antibiotice, corticoterapie si vitaminoterapie complex C si B si antihistaminice. ," declara dr. Oprea. Antibioticele sunt recomandate doar daca starea generala se altereaza
Cum putem preveni?
Stomatita aftoasa poate fi prevenita prin:
- igiena orala adecvata;
- alimentatie sanatoasa;
- evitarea alimentelor foarte reci sau fierbinti;
- renuntarea la fumat;
- consumul moderat de alcool
- vizite regulate pentru pacientii cu lucrari dentare (proteza sau aparat dentar).
Comentarii (13)
chiar ajuta!uraaa! Am incercat si eu Trachisan si chiar m-a ajutat! Nici nu imi vine sa cred la cate am incercat pana acum!
Mihaela, mi se pare interesanta reteta bunicii tale. Cu siguranta o voi incerca cand voi avea problem si timp.Dar ca prim ajutor eu iau pastilele Trachisan. Ma ajuta enorm mai ales cand nu am ocazia sa stau acasa si sa ma tratez.
si eu sunt din Republica Moldova si mi se intimpla des sa ma confrunt cu aceasta problema. Este foarte important sa gasiti un medic specialist care sava consulte si sa va dea un tratament potrivit. Numai asa s-a rezolvat la mine. Dar acum depinde si de natura infectiei. Mie mi s-a recomandat Trachisan si ma descurc de minune cu el.
Am o fetita de 3 ani am facut stomatita tare uita, plina gurita cu afte, 4 zile nam mincat febra mare, nu ne ajuta nimic, a fost un cosmar, o cunoscuta mia spus de un gel DAKTARIN GEL ORAL dragele mame acest gel la noi in moldova nu este, mi lau trimis din italia, cum iam dat acest gel fata mea peste 2 ore a luat un covrig si la mincat fara nici o problema am scapat de stomatita intro zi. Va urez succes, intradevar ajuta
...nu vreau sa radeti dar eu de la mama,pe care a invatat-o bunica,stiu nu tratament mai vechi..puneti intr-un flaconas sau o sticluta mica ulei de floarea-soarelui(cca 30ml|) si fierbeti sticluta in apa 5-10 min.....dupa ce ati fiert-o adaugati iin sticluta un vf de lingurita de bicarbonat de sodiu si puneti in gurita la copil,daca va lasa, incercati sa o faceti si prin interiorul obrajilor,p cerul gurii..daca nu, e suficient sa-i dati cateva picaturi dupa fiecare masa..sa nu va grabiti sa-i dati apa sau ceai un timp pt un efect mai bun..sanatate copilasilor..sper sa va fie de folos..
Buna seara,de un an ma confrunt cu acest viciu,sint din Republica Moldova,daca am ajuns sa postez comentarii pe net,atunci sa stiti ca am mare nevoie de ajutor.Eu doar vreo citeva zile fericite in luna pot sa ma bucur,in restul sint doborit de aceasta invazie a acestor afte.Am schimbat atitia medici si atitea medicamente,timp si bani,si rezultatul e tot acelasi.Nu sint fumator,alcool nu folosesc,mincarea cu potentiali gustativi tot o ignor,si niciodata nu am fost alergic la mincare.Cum credeti care este cauza si ce analize mai trebuie de efectuat?si ultima e posibila o injectie cu propriul singe?sau este o disperare a medicilor privati din Moldova care tot imi dau sperante zi de zi,si ma abtin de a va face o vizita.
buna seara am si eu o fetita de 1 si 5 luni si ne infruntam cu aceasta boala sunt in spital de 5 zile si nu dam inainte delok face mereu febra manca numai prin perfuzi si bea ceai cu sringa sunt foarte trista cand o vad asa cat timp dureaza aceasta boala si ce ma sfatuiti sa fac va rog spuneti-mi daca va-ti intalnit si ati rezolvat sa va urmez sfatul va rog mult multumesc
si eu ma confrunt cu aceeiasi boala ,copilul meu are 3 ani si jumatate si l-a iel a inceput cu febra dureri de dentare dupa 5 zile i-a aparut niste ganglioane sub barbie . as vrea s-a stiu si eu daca s-a mai intmplat si la alt copil ca al lui al meu
salutare tuturor fiul meu are 2 ani si 5 luni si de 4 luni ne luptam cu stomatita nu ne da pace deloc...i-am fc un exudat faringian unde a reiesit stafilococul auriu si ep baza antibiogramei ne-a dat dr pediatru un antibiotic dar din pacate fara efect ne-a dat si pastile isoprinosine si broncho vaxom ptr cresterea imunitatii plus granule stafilococcinum 3 granule pe zi 10 zile pe luna timp de 3 luni dupa atatea trat stomatita e inca prezenta i-am fc si badijonari in guritza cu alcool boricat glicerina etc toate fara efect sincer mi-am cam pierdut speranta nu stiu ce as putea sa ii mai dau sa il vd sanatos se chinuie ingrozitor iar eu nu pot face nmc sa il ajut cn mai stie alte remedii ast sa imi scrie.multumesc si sanatate dvs si copiilor!!!!
si fetita mea a facut stomatita si 4 zile nu a mancat nimic numai cu siringa ii dau apa ceai si supa.CAT TIMP ARE ACELE BUBITE ALBE NU ARE VOIE LACTATE eu iam dat un iaurt si a vomitat. am fost la un medic homeopat foarte bun si mia zis sai dau glicerina cu stamicina de 4ori pe zi acum incepe sa mai manance cu lingurita si spalaturi cu bicarbonat. multa sanatate
copilul meu are un an si jumatate si din pacate ma confrunt cu aceeasi problema. mi-a dat o crema cu antibiotic penbtru ca este in stare mai avansata. fiecare copil care face stomatita trebuie dus la doctor sa i se dea un tratament cores[unzator. nici al meu nu manca nimic si ii fac o supa cu foarte multe legume. scoatem legumele si daca nu vrea sa o manance sa incercati sa ii puneti in pahar si daca nici asa sa ii dati cu seringa fortat. nu il lasati nemancat. are nevoie de vitamine
pt. elena-mergi urgent la spital datorita durerii refuza sa se alimnteze si sa se hidrateze ceia ce este foarte,foarte grav.copilul meu acum in acest moment este internat de 3 zile cu sotia pentru aceiasi problema si faptul ca nu am acordat consideratie maxima de la primele simptome.
buna ziua am si eu un copil de 1.9 ani si a facut stomatita bucala aftoasa. am primit de la pediatru tratament cu gengigel spray isoprinosine pastile si picaturi preparate in farmacie Baclijonaj bubal. Ingrijorarea mea este ca micutul meu nu mananca nimic de 3 zile , cu greu un biberon de lapte pe zi, si noaptea este un cosmar deoarece nu vrea nici saliva sa o inghita.Aftele sunt mai mult pe cerul gurii.Primele 2 zile a facut febra 39. Mentioanez ca nu are suzeta.Ce e de facut?
Posteaza comentariu