Sanatatea orala si schimbarile hormonale

Femeile sunt mai predispuse sa aiba probleme cu sanatatea orala din cauza schimbarilor hormonale prin care trec. Aceste schimbari nu numai ca afecteaza cantitatea de sange din gingii ci si felul in care organismul reactioneaza la toxinele provenite din placa.

Din cauza schimbarilor hormonale, femeile sunt mai expuse, in anumite etape ale vietii, dezvoltarii bolilor gingivale cat si a altor afectiuni.
 
Exista 5 perioade din viata unei femei cand fluctuatiile hormonale o fac mai sensibila si predispusa afectiunilor orale: in timpul pubertatii, in anumite perioade ale ciclului menstrual, cand foloseste pilule contraceptive, in timpul sarcinii si la menopauza.
 

Pubertate
 
Cantitatea mare de hormoni feminini (estrogen si progesteron) care apare in perioada pubertatii poate duce la cresterea fluxului sangvin in gingii si schimba reactia gingiilor la toxinele provenite din placa. Astfel gingiile devin sensibile, se inrosesc, se umfla si pot sangera in timpul periajului.
 

Ciclul menstrual lunar
 
Din cauza schimbarilor hormonale (in special cresterea cantitatii de progesteron) care au loc in perioada ciclului menstrual, unele femei sufera schimbari in cavitatea bucala precum: gingiile devin rosii si umflate, glandele salivare se umfla, iar gingiile sunt mai sensibile si pot sangera.

Aceste probleme apar cu o zi sau doua inainte de perioada ciclului menstrual si inceteaza la scurt timp dupa.
 

Folosirea pilulelor contraceptive
 
La femeile care folosesc anumite contraceptive orale care contin progesteron (creste nivelul hormonului in organism), tesutul gingiilor se poate inflama ca reactie la toxinele produse de placa. E recomandat sa iti anunti medicul stomatolog despre contraceptivele folosite.  
 

Sarcina
 
Nivelul hormonilor se schimba considerabil in timpul sarcinii. Un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcina pana in luna a opta). Dentistul iti poate recomanda sa maresti frecventa anumitor curatiri profesionale pentru a impiedica dezvoltarea gingivitei.
Anunta-ti dentistul daca esti insarcinata.
 

Menopauza
 
Schimbarile care au loc in cavitatea bucala se pot datora varstei inaintate, medicamentelor folosite in tratarea anumitor boli si a schimbarilor hormonale provocate de menopauza. Aceste schimbari pot include: alterarea simtului gustului, senzatie de ardere in cavitatea bucala, sensibilitate crescuta la mancarurile si bauturile fierbinti si micsorarea fluxului salivar care poate duce la xerostomie (senzatie de gura uscata).
 
Xerostomia poate favoriza aparitia bolilor periodontale si asta pentru ca saliva nu este suficienta pentru a umezi si a curata limba, si pentru a neutraliza acizii produsi de placa.

 
Scaderea nivelului de estrogen care are loc in timpul menopauzei poate duce si la pierderea densitatii osoase. Acest lucru provoca pierderea dintilor, din cauza osului maxilarului. Retragerea gingiilor poate fi un semn al pierderii densitatii osoase la nivelul maxilarului.
 

Sfaturi pentru a evita problemele dentare
 

  • Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi cu o pasta de dinti bogata in fluoruri. Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi;
  • Mergi la stomatolog cel putin de doua ori pe an pentru examinare si curatare;
  • Urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata;
  • Evita gustarile bogate in zahar si amidon;
  • Intreaba stomatologul daca este nevoie sa folosesti apa de gura antibacteriana;
  • Daca suferi de xerostomie cere dentistului tau sa-ti recomande tratamente pentru aceasta afectiune, precum saliva artificiala.