Sănătatea dinţilor. Zirconiu sau ceramică, ce alegi pentru dantura ta?

Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă trebuie să ştii care este cea mai bună soluţie pentru tine!

Deşi în Occident coroanele dentare de zirconiu sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi, în România doar 1 din 15 pacienţi alege acest material, în ciuda numeroaselor beneficii. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile.

Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar. Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90.


”Pacienţii care aleg coroanele de zirconiu sunt în general cei care le înlocuiesc pe cele de metal, deoarece înţeleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durablitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal şi a culorii pe care o capătă gingia. Din păcate, preţul este încă o oprelişte în calea multor pacienţi, însă cei care au avut experienţă metal şi apoi zirconiu, pot confirma diferenţa. În plus aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dinţii perfecţi, fără nicio diferenţa faţă de cei naturali”, explică dr.
Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

 

Beneficiile zirconiului pentru lucrările dentare


Zirconiul se poate folosi la confecţionarea coroanelor unidentare cât şi a lucrărilor dentare de mare amploare, atât pe dinţii naturali cât şi pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturaleţea dinţilor reali sunt coroanele din ceramică (porţelan) ce au ca suport zirconiul. Astfel principalele avantaje ale utilizării zirconiului sunt:

1. Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul este una din cele mai bune alegeri ale unui pacient, deoarece are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalţi dinţi naturali.

”Lucrările din metaloceramică se observă, poate nu atunci când vorbim, dar în cazul unei persoane cu zâmbet larg, ele se văd în special la terminaţia dintelui. Poate mai important decât beneficiul estetic oferit de coroanele zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confecţionate prin turnare, modul în care este pregătit metalul clasic. Ele sunt obţinute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat şi astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramică.
În plus acum se pot adapta inclusiv nuanţele, astfel încât să nu existe nicio diferenţă faţă de restul dinţiilor”,
explică dr. Andra Custura.