Sănătate. Cât de des trebuie să mergi la stomatolog în timpul sarcinii

Medicul Andra Custura vorbeşte despre rutina vizitelor la dentist pentru femeile însărcinate. Vezi ce controale trebuie să faci!

Creşterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifică placa şi bacteriile de la nivelul acesteia, cauzând umflarea, înroşirea, sângerarea gingiei şi reţinerea resturilor alimentare. Astfel vizitele la stomatolog în timpul sarcinii sunt esenţiale pentru a evita infecţiile orale, cum ar fi gingivita de sarcină care favorizează înmulţirea plăcii bacteriene şi duce la distrugerea ligamentelor ce ţin dinţii în os, care e baza tuturor celorlalte formaţiuni anatomice.


Înainte de a rămâne însărcinată


Este indicat să-ţi faci un consult amănunţit înainte de a rămâne însărcinată, pentru a rezolva orice probleme ce necesită anestezie şi/sau radiografie. Dr.
Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile recomandă un detartraj, periaj şi airflow, alături de examinarea gingiei şi plombarea (obturarea) cariilor.


În timpul sarcinii


Dacă este posibil, tratamentele în primul trimestru şi în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului şi este bine să nu expunem corpul la factori de risc şi stres suplimentar. În al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate, aşa că majoritatea lucrărilor şi intervenţiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru, perioadă în care este permisă şi anestezia.

De asemenea medicul stomatolog trebuie să ştie dacă urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog pentru a-ţi putea personaliza tratamentul.
Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.

”Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină prin tratament local şi cariile, întrucât există risc de erupţii, microbii devin mai agresivi deoarece gravidele mănâncă mai des, iar astfel creşte şi riscul plăcii bacteriene. În primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-şi perieze dintîi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare şi să se folosească aţa dentară.
Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările şi iritaţiile gingivale şi să se prezinte de urgenţă la medic. Femeile care ştiu că suferă de gingivită şi paradontoză ar trebui să meargă la consult chiar de 3-4 ori în timpul sarcinii”,
explică Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.