Fluorura de staniu este in centrul atentiei specialistilor, ca facand parte din noua generatie de ingrediente utilizate in produsele destinate igienei orale. Desi a fost introdusa pentru prima data in pasta de dinti in anul 1950, fluorura de staniu a incetat sa fie folosita din cauza unor dezavantaje pe care le aducea utilizarea ei in forma bruta: instabilitatea si biodisponibilitatea redusa, doar in anumite medii, riscul de discromii dentare si gustul perceput ca neplacut, metalic sau astringent. Toate aceste dezavantaje au fost inlaturate printr-o inovatie: combinarea fluorurii de staniu cu hexametafosfatul de sodiu, un sistem stabilizat care asigura o protectie gingivala dovedita clinic si scade incidenta cariiilor cu 22 - 25%.
"Pe langa scaderea incidentei cariilor cu 22 - 25%, fluorura de staniu are efecte garantate impotriva placii, gingivitei si hipersensibilitatii dentinare, fiind singura fluorura care are aceste efecte cumulate. ", precizeaza medicul stomatolog Ruxandra Pirojoc care avertizeaza ca aceasta combinatie nu trebuie folosita de copiii sub 12 ani. Este recunoscuta ca ingredient important in pasta de dinti de catre Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente, care o considera sigura si eficienta in lupta cu gingivita si placa dentara
Care sunt beneficiile pastei de dinti cu fluorura de staniu?
1. Proprietati antimicrobiene
Peste 90% din bacteriile prezente in placa bacteriana sunt distruse dupa o singura aplicare. "Periajul dentar eficient trebuie sa fie de minim doua minute. Majoritatea bacteriilor gram negative si pozitive sunt distruse de fluorura de staniu in mai putin de doua minute. Mai mult, studiile clinice arata ca toate bacteriile sunt distruse dupa un periaj corect cu fluorura de staniu", explica dr. Ruxandra Pirojoc.
2. Reduce hipersensibilitatea dentinara
Asociatia Dentara Americana recunoaste pentru hipersensibilitate dentinara doar doua produse: un gel topic cu fluorura de staniu si pasta de dinti Cresto Pro Health.
3. Previne formarea tartrului
Placa bacteriana se acumuleaza frecvent in spatiile mici dintre dinti si in apropierea marginii gingivale. Daca placa nu este indepartata, incepe formarea tartrului pe aceasta. Toxinele bacteriene de la nivelul placii determina infectia gingiei care se umfla si devine moale. Prin actiunea fuorurii de staniu in combinatie cu hexametafosfatul de sodiu se asigura re-mineralizarea eficienta a suprafetei dentare, placa dentara devine mai sanatoasa, mai subtire si se calcifica mai greu. In plus, hexametafosfatul de sodiu are efecte dovedite anti-tartru si o actiune eficienta impotriva discromiilor dentare.
"Discromiile dentare provin prin mecanismul de absorbtie la dinti. Dintele este mai disponibil sa formeze discromii in prezenta fluorurii de staniu. Insa, datorita stratului protector cu hexametafosfat de sodiu, substantele cromogene nu se absorb la nivelul dintelui. Astfel, studiile arata ca 96,6% dintre subiectii participanti la cercetarile au prezentat o scadere a riscului de discromie", explica medicul stomatolog care accentueaza faptul ca aceasta combinatie nu numai ca previne discromiile, dar ajuta si la indepartarea lor.
4. Previne aparitia gingivitei
Rezultatul datorat acestei tehnologii remarcabile este o protectie gingivala eficienta cu preventia aparitiei gingivitei. Astfel, datele stiintifice arata ca sangerarea gingivala este redusa cu pana la 40%.
"La sase luni dupa utilizarea pastelor de dinti cu fluorura de staniu combinata cu hexametafosfat de sodiu se observa la indicii de gingivita o imbunatatire semnificativa", afirma specialistul Ruxandra Pirojoc.
Potrivit Asociatiei Americane Dentara, fluorura de staniu si hexametafosfatului de sodiu sunt ideale pentru igiena dentara.
Sursa video: www.dentalcare.com