Respirația urât mirositoare: ce să faci și ce să nu faci ca să scapi de ea

Igiena orală are un rol crucial pentru sănătatea întregului corp. Dacă te confrunți cu respirația urât mirositoare, iată care sunt cauzele și ce schimbări trebuie să faci!
Halena sau respirația urât mirositoare afectează foarte multe persoane, în ciuda faptului că au o igienă dentară riguroasă. Pe lângă vizitele regulate la dentist, spălatul pe dinți de două ori pezi, folosirea aței dentare și a apei de gură, mai există alte motive care pot să determine apariția halenei.

Descoperă ce să faci și ce să nu faci ca să scapi de respirația urât mirositoare:



1. Bea multă apă

Consumul de apă este benefic pentru întregul corp. Dacă bei multă apă este stimulată producția salivei, lucru care împiedică deshidratarea care se numără printre cauzele principale care produc respirația urât mirositoare. Este foarte important să bei câteva guri de apă la intervale scurte de timp, pe tot parcursul zilei.


2. Nu exagera cu cafeaua

Cofeina împiedică producția salivei, astfel că vei avea senzația de gură uscată, iar acest lucru generează respirația urât mirositoare. Consumă cafeaua dimineata și obișnuiește-te să te speli pe dinți după ce ai băut-o și să consumi mai mult apă pentru a preveni deshidratarea. 


3. Spală-te pe dinți de două ori pe zi

Acest obicei este esențial pentru o dantură frumoasă, împiedicând formarea bacteriilor care generează respirația urât mirositoare. De asemenea, asigură-te că te speli pe dinți în fiecare seara înainte de culcare.


4. Folosește ața dentară după fiecare masă

Un obicei pe care probabil că mulți îl trecem cu vederea este folosirea aței dentare, în special după mesele principale. Astfel eviți ca aimentele consumate să rămână mult timp în spațiile dintre dinți și să se transforme, generând un miros urât. 


5. Schimbă periuța de dinți la fiecare 3 luni

Este foarte important să înlocuiești cât mai des periuța de dinți cu una nouă, deoarece ele adună foarte multe bacterii care sunt periculoase pentru sănătatea orală. Nu uita să cumperi o periuță nouă în special după ce ai fost răcită pentru a evita bacteriile dăunătoare de pe periuța veche să intre din nou în contact cu organismul. 


6. Nu uita să cureți limba când te speli pe dinți

Chiar dacă mulți dintre noi omitem acest lucru, se pare că este un obicei pe care trebuie să-l integrăm în rutina zilnică. Dimineața când te speli pe dinți, este foarte important să cureți și limba cu ajutorul zimților pe care majoritatea periuțelor îi au pe spate.
S-a constatat că acest obicei reduce cu până la 70% respirația urât mirositoare. 


7. Alege o apă de gură fără alcool

Alcoolul deshidratează cavitatea bucală, favorizând astfel respirația urât mirositoare. Astfel că este foarte important să folosești o apă de gură care nu conține alcool.

8. Nu consuma bomboane mentolate

Chiar dacă ești tentată să le folosești pentru reîmprospătarea respirației după masă, trebuie să știi că adesea aceste bomboane favorizează formarea bacteriilor care provoacă halena. Astfel că, de cele mai multe ori respirația poate să fie mai urât mirositoare după ce ai folosit bomboanele sau guma mentolată. Cel mai bun lucru este să te asiguri că acestea nu conțin deloc zahăr!


9. Unele medicamente pot să producă halena

Antidepresivele, antihistaminicele și analgezicele pot să reducă producția salivei, iar acest lucru favorizează respirația urât mirositoare. 


10. Ai grijă la greutatea corporală

Un studiu arată că există o legătură clară între obezitate și respirația urât mirositoare. Prin urmare, este foarte important să slăbești și să te menții la o greutate corporală normală.