O tehnica foarte eficienta si usor de retinut consta in utilizarea unei miscari circulare sau eliptice pentru a peria cate doi dinti odata, acoperind gradual gura intreaga.
Periuta se pozitioneaza la un unghi de 45 de grade fata de dinti si se foloseste o miscare circulara. Periaza intai exteriorul dintilor, apoi interiorul, limba si suprafetele pe care mesteci. Nu uita sa perii si portiunile dintre dinti. Utilizarea unei miscari de genul inainte-inapoi poate provoca retragerea gingiei, expunerea radacinii dintilor sau sensibilizarea acesteia. De asemenea, linia gingiei poate fi frecata excesiv si deci sensibilizata.
Periute tari sau moi?
In general, capul unei periute trebuie sa fie relativ mic, pentru a permite usor accesul. Ar trebui, de asemenea, sa aiba un maner ferm si stabil, pentru o manevrare optima. Perii adecvati sunt cei moi din nylon, cu capetele rotunjite.
Preseaza periuta pe dinti numai atat cat este nevoie pentru a curata spatiile dintre dinti si suprafata acestora. Perii de duritate medie sau mare sunt in general nerecomandati.
Cat timp trebuie efectuata perierea?
O idee buna ar fi sa lasi radioul deschis atunci cand te speli pe dinti, din moment ce dentistii recomanda o periere de 3-4 minute, exact cat dureaza in general o melodie.
Poti folosi si un cronometru, pentru a masura cu exactitate. Multi oameni au impresia ca periatul dintilor dureaza destul de mult; in realitate, insa, ei nu petrec mai mult de un minut cu aceasta activitate. Pentru a te asigura ca perierea este utila si ca atingi toate punctele esentiale, este mai bine sa te speli cate 3-4 minute intregi de doua ori pe zi, decat sa periezi fugitiv dintii de 5 sau mai multe ori in decursul zilei.
Este indicat sa te speli pe dinti la serviciu?
Cu siguranta ca este, desi multa lume nici nu se gandeste la acest lucru. Dentistii recomanda pastrarea unei periute de dinti la serviciu; acest gest mareste cu 65% sansele ca sa te speli pe dinti in timpul zilei, ceea ce nu poate fi decat benefic.
Curatarea resturilor de mancare ce raman intre dinti stopeaza alimentele pline de zahar sa se transforme in acizi daunatori si sa provoace carii. Daca folosesti pasta de dinti cu fluor dimineata si seara, inainte de culcare, la serviciu poti doar sa perii dintii si sa clatesti gura, fara a mai utiliza pasta. Chiar si in cazul in care nu ai la indemana periuta de dinti, o clatire de 30 de secunde cu apa, efectuata dupa masa de pranz, este utila pentru protejarea gurii.
Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa iti ingrijesti mai bine dintii cand esti la serviciu:
* lipeste-ti pe birou sau pe computer o nota care sa iti aminteasca sa te speli pe dinti dupa masa;
* periaza-ti dintii imediat dupa ce mananci, inainte de a fi absorbita de munca;
* pastreaza-ti periuta si pasta de dinti intr-un loc accesibil la serviciu;
* include spalatul pe dinti in rutina ta zilnica de improspatare la serviciu.
© Copyright:
Reguli pentru ingrijirea dintilor
Desi pare ceva banal, perierea dintilor nu este o activitate care poate fi trecuta cu vederea. Exista mai multe modalitati prin care aceasta poate fi realizata, insa ideal ar fi sa te consulti cu medicul stomatolog pentru a o alege pe cea mai buna in cazul tau. Este important ca tehnica sa fie adecvata atat pozitionarii dintilor, cat si starii gingiilor tale.
Comentarii (18)
sunt de akord ku svaturile dumniavoastra, dar ce ar trebui de fakut in cazul cind,in timpul perierii dintilor incepe sa-mi curga singe din gingini? sa fie asta din cauza perierii,sau ginginile imi sunt bolnave? nu intodiauna se intimpla asta,,orikum de ce se petrece asa ceva?
un art destul de ok desi ar trebui mai multe detali si sfaturi...dar e ok oricum
nu e prea faina dar nah mg pt orice
Pot sa spun... sa respectati toate reculile ptr k va sunt necesare... eu am patit o data cu dintii din fata... am mancat seminte si mi-a ramas blocata in dinti o bucatica de samanta si nu am mai putut sa mio mai scot... si din aceasta cauza mi s-a format o carie am fost la stomatolog... si mia curatat-o dar nu bine pentru ca mi-a subtiat dintii... si intr-un scurt timp sau spart... dar mi i-am refacut... este foarte important sa va ingrijiti dintii:X
Dragii mei, de dinti trebuie sa aveti grija permanent.Eu consider ca dintii frumosi sunt o emblema pentru fiecare. In acest sens eu cred ca trebuie retinute urmatoarele recomandari: 1.Periajul dintilor trebuie efectuat dupa fiecare masa. 2.Evitati apa de la robinet. Folositi apa plata. 3.Folositi ZILNIC cel putin 2 paste de dinti cu principii active diferite.De ce? Sa "derutati acizii". 3.Folositi ZILNIC cel putin 2 perii de dinti diferite. Microbii raman pe perie aprox 24 de ore. Daca ne spalam cu aceeasi perie de fiecare data, aproape ca nu am rezolvat nimic. 3.Schimati periile de dinti cel mult 1 data la 3 luni. Eu le schimb in fiecare luna. Cam asta ar fi baza pentru dinti cat mai sanatosi. Succese cu zambete minunate !!!
servus,sint farmacist de profesie si imi place sa prepar cosmetice.in prezent colaborez cu o clinica stomatologica si mai multe cabinete de cosmetica.produsele mele sint naturale si se pare ca sint eficiente.daca va intereseaza imi puteti scrie pe adresa:ancusa_25@yahoo.com.au
SUPER INTERESANT DAR DIN PACATE NU FOLOSESC PERIUTA DE DINTI DECAT O DATA PE ZI
am si eu o intrebare.eu am 17 ani si am dintii din fata(incisivii de sus)iesiti putin mai in fata si as vrea sa imi pun aparat dentar dar vreau sa stiu in primul rand daca dintii se mai pot corecta la varsta aste, ce perioada trebuie sa il port, exista cumva o alternativa la aparatul dentar traditional cu sarma si ma mai intereseaza si pretul.va rog sa imi raspundeti ,va multumesc.
"Periuta se pozitioneaza la un unghi de 45 de grade fata de dinti si se foloseste o miscare circulara." si manualu' de geometrie in ce mana il tin ? sau cumva acest articol nu se adreseaza celor ce chiuleau in scoala generala de la orele de geometrie ? :)
:) tareeee hahahahahah
Sunt de acord cu aceste reguli doar ca 3, 4 min. mi se pare prea mult sa periez dintii.Dentistul meu a spus ca 1 min e suficient si miscarile trebuie sa fie circulare doar pe masele si in cazul dintilor trebuie sa fie de sus in jos.Plus de asta ati uitat sa spuneti la cat timp e recomandat sa schimbi periuta de dinti. In rest e o informatie buna.Nu prea sti dupa cine sa te iei, sunt atatea pareri...
Oana, periuta de dinti trebuie schimbata cam o data la trei luni (am citit intr-un alt articol de pe aici :) ). adevarul e ca 3 minute mi se pare si mie destul de multicel - dar dentistul spune ca nu perteci tot timpul asta frecand dintii, ci iti trebuie cateva miunte pe ntru a putea acoperi cat mai bine toate zionele.
nimic nou...dar mi se pare exagerat sa t plimbi cu periuta de dinti peste tot...s-a inventat guma de mestecat:))))
De ce vi se pare mult!! In SUA se recomanda perierea de la 3-5 minute si tot se spune ca nu e suficient. In legatura cu guma de mestecat, uitati faptul ca nu poate patrunde in spatiile dintre dinti si nu poate indeparte complet resturiile de mancare. Ca o completare, periuta e recomdanta sa fie din fire naturale ca cea de par de porc e ideala. Intr-adevar e periuta cea ma veche pe piata- care e la mare cautare in State si costa de nu te vezi pe cand cei din Ro pot s-o cumpere de la magazine naturiste la numai $1. Periuta trebuie sa aiba varful rotund si perii foarte moi si trebuie obligatoriu schimbata la 3 luni. Pe langa asta nu uitati de ata dentare care e cea mai importanta inainte de periaj. Stiati ca resturile care nu pot fi luate cu periuta pot provoca serioase afectiuni ale diverselor organe interne?
mi-ar putea recomanda cineva si alte metode pt ingrijirea dintilor,pe langa spalatul zilnc al dintilor...de ex o metoda alternativa pt inalbirea lor si pt ingrijirea gingiilor...multumesc anticipat!
un articol exceptional. foarte interesant; foarte rar gasim astfel de informatii despre sanatatea dintilor. cred ca este foarte simplu sa previi decat sa tratezi. cred ca cine a avut probleme cu dantura imi da dreptate. aveti nota 10 de la mine. bravo!
cred ca ar trebui de scris mai multe articole de acest fel,sanatatea dintilor e ceva important!
ce parere aveti despre matasea dentara? este necesara si ea pentru curatarea dintilor?
Posteaza comentariu